bulka59
bulka59 (üye)
İstanbul / Amatör

Beyazı Nasıl Pozlamalıyız !..

Örnek kolaj fotoğrafta yapılmak istenenler aşağıda açıklanmıştır ;
1. nolu fotoğraf : Gri kart fotoğraflanarak kameraya mevcut ortam ışığına göre WB ayarı tanıtılmıştır. Ve bundan sonraki fotoğraflar bu CUSTOM WB ayarı ile çekilmiştir.
2. nolu fotoğraf : Orkide çiçeği beyaz yaprak üzerinden pozlama değeri alınarak ISO 800 - f/4 ve 1/100 sn ayarları ile çekilmiştir. Görüldüğü gibi beyaz çiçek yaprağı üzerinden pozlama değeri alındığında beyaz çiçek fotoğrafta GRİ olarak görünmektedir.
3. nolu fotoğraf : Arka siyah fon üzerinden pozlama değeri alınarak ISO 800 - f/4 ve 0.4 sn ayarları ile çekilmiştir. Görüldüğü gibi siyahtan pozlama değeri alındığında bu kez kamera siyahı griye çekmiş beyaz çiçek patlamıştır.
4. nolu fotoğraf : Bu kez pozlama değeri çiçek hizasında tutulan GRİ kart üzerinden alınarak kameraya girilen ISO800 - f/4 ve 1/20 sn ayarlar ile çekilmiştir. Görüldüğü gibi bu şeklide olabilecek en doğru değerler elde edilmiş , çiçeğin beyazı , arka fon siyahı ve çiçeğin göbeğindeki mor gerçeğe çok yakın olarak görüntülenebilmiştir.
Fotoğraf çekerken bu temel pozlama prosedürünü dikkate alırsak sonuç her zaman bizi tatmin edecektir. Bunlar bizler için bir reflex haline geldiği zaman kameralarımız ile bir fotoğraf çekerken daha çok kompozisyon , kadraj ve hareketi yakalamaya dikkat edebileceğiz.

İlgili fotoğrafı görebilmek için ;

http://www.bulentkahraman.com/displayimage.php?album=156&pos=15

#bulka59' tarafından 02.02.2010 13:31:23 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 2 Şubat 2010, 13:30 - İp: 78.***.**2.74