makromikro
makromikro (üye)
Bursa / Amatör

Beyaz Ayarı İle İlgili

forumdaki birçok manuel beyaz ayarı tariflerini okudum fakat birşeyi göremedim . gri kart beyaz kağıt pringels kapağı falan bunların hepsi birer alternatif tabiki , ayrıca her beyaz ayarını bulunduğumuz ortamdaki ışığa göre yapmalıyız yani bu her fotograf öncesi değiştirilmesi gereken bir ayar buda açık fakat biz beyaz ayarını yapmak için beyaz kağıdı makinenin önüne tuttuğumuzda ve MF ayarına getirdikten sora bu kağıdı hangi pozlandırma değerleriyle çekicez eğer düşük pozlandırırsak makine o beyazı siyaha yakın bir renk olarak algılıycak , eğer fazla pozlandırırsak çok güçlü bir beyaz olucak . Bu konuda ne diyorsunuz ? yoksa şöyle mi yapılmalı ilk önce çekiceğimiz kadrajın doğru pozlandırması yapılmalı daha sonra bu pozlandırma sabit tutulup beyaz kağıt çekilmeli beyaz ayarı bu pozlandırmaya göre yapılmalı ve sonrada fotograf çekilmeli mi ? Bu konuda kafam çok karışık bence hangi malzemeyle beyaz ayarı yapılacağının bilinmesinden çok pozlandırma önemli bu konuda beni ve sorunu olan tüm arkadaşları bilgilendirirseniz sevinirim . İyigünler...

Tarih: 7 Mayıs 2006, 17:41 - İp: 85.***.**4.1
cannibal
cannibal (üye)
İzmir / Firma

mrb makromikro
beyaz ayari beyaz veya gri kagit uzerine filan falan gibi bircok aciklamalar var bunlar uretici firmalarin kullanim klavuzlarinda da yazmaktadir.Sen istersen beyaz ayarini objektifini yonlandirdigin alana gore de yapabilirsin,beyaz ,gri kagit diye bir sinirlama soz konusu degil.

 

Tarih: 7 Mayıs 2006, 18:30 - İp: 195.***.**2.67
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör
makromikro
makromikro (üye)
Bursa / Amatör

sayın ocaklılar ve cannibal çok teşekkür ederim sorularıma cevap olduğunuz için demekki ben çok iyi araştırma yapmadığım için bulamamışım

Bu durumda benimde soruda belirttiğim gibi anladığım şeyler doğru . Çekim yapacağım esnada beyaz kağıdı birebir aynı kadraja tutup sonra aynı enstantane ve diyafram değerlerinde fotograf çekmeliyim ve beyaz ayarını çektiğim beyaz kağıda göre yapmalıyım , umarım yanlış anlamamışımdır

 

Tarih: 7 Mayıs 2006, 20:31 - İp: 85.***.**3.245
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

sn ocaklilar..

o linklerden ilkinde beyaz ayarın flaşla yapılmacayıgını soylemişiniz. Stüdyo ortamında paraflaş sistemi kullanıyoruz. dolaysıyla paraflaşlar açık olmassa ortam zifiri karanlık. O zaman burda referenas olarka neyi kabul edecek makina. Yoksa sadece makinanın kendi flaşınımı kasttetiniz diyecem ama onunda bir ışık ısısı yok mu_?

 

Tarih: 8 Mayıs 2006, 11:55 - İp: 85.***.**1.197
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

sevgili kontrast,

tabi ki makinenin kendi flaşını kastettim. stüdyo çekimleri konusunda bilgim sıfırdır.

Beyaz ayarını makinenin üzerindeki flaş ile yapmaya gerek yoktur, (kaldı ki, isteseniz de teknik olarak yapabilirmisiniz bilemiyorum, denemedim) çünkü flaşın ışığı zaten gün ışığı değerleriyle ya aynıdır veya çok yakındır. (5500-6500 Kelvin) Ve zaten çoğu makine, flaş ile yaptığı çekimlerde otomatik olarak (size çaktırmadan) Flash beyaz ayarını kullanır.

 

Tarih: 8 Mayıs 2006, 12:09 - İp: 85.***.**5.234
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

evet o yuzden studyoda wb ayarını günışığı modunda cekiyoruz. Gecen gün bi sorunla bi kac defa karşılaştım bununla ilgili bir yorumunuz olabilr mi acaba. Tamamen yeşile yakın bir doğa remi icinde arkadaşımı yakın plan cekmek istedim. Çektimde bi kac defa ama arkadaımın yuzu tamamen magenta oldu. aynı kadrajda bi kaç defa denedim yine magenta. Farklı bi yeşil fonda denedim yine aynı neticeyi aaldım. Wb ayarı o anda autodaydı. Burdaki espri şu mu oluyor. Makina yeşil alanı meterenig modda algılarken burada karşt renk olan magenta hic yok ben biraz magentamı vereyim diyor..Böyle bişey olabilir mi?

 

Tarih: 8 Mayıs 2006, 12:35 - İp: 85.***.**1.197
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

hatta o açık mavi kart örneğinde. Bildiğimiz gibi açık mavi soğok bir renktir. Makina o anda bu soguk rengi dengelemek icin sıcak renkleri mi ilave ediyor. Böyle bir dengleme mantıgı varmıdır.

 

Tarih: 8 Mayıs 2006, 12:43 - İp: 85.***.**1.197
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadaşınızı çektiğiniz fotoğraftaki renk problemi şundan kaynaklanmış olabilir. Beyaz ayarı Auto'da iken aslında makinelerimiz beyaz ayarını otomatik olarak yapabilmek için kadraj içinde beyaz bir renk ararlar. Bu beyaz renk küçük de olsa, az da olsa kadraj içinde olmalıdır ki makine onu beyaz kabul edip diğer renkleri ona göre ayarlayabilsin. Bu, beyaz bir duvar, kişi(ler)in üzerinde beyaz bir giysi veya gökyüzünde beyaz bir bulut olabilir. Eğer yoksa, kadrajın bir köşesine küçük bir beyaz cisim (veya %18 gri kart) koysanız da olur. Kadraj da hiç beyaz yoksa otomatik beyaz ayarı başarılı olamayacaktır. İşte elle beyaz ayarı bu durumlarda da kullanılabilir.

 

Tarih: 8 Mayıs 2006, 13:11 - İp: 85.***.**5.234
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör



Bu örneği dpreview.com'dan aldım.

Her iki fotoğraf da Auto beyaz ayarı ile çekilmiş. Birinde kadraj içinde hiç beyaz bir renk olmadığından renkler bozuk. Diğerinde ise beyaz bulutlar, makinenin beyazı görüp doğru ayarı yapmasını sağlamış.

#ocaklilar' tarafyndan 08.05.2006 13:19:43 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 8 Mayıs 2006, 13:18 - İp: 85.***.**5.234
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

evet benim yeşil rengimde tıpkı soldaki gibiydi. Örnek icin teskler. Bu arada gecmisteki konulara baktımda neden beyaz renk olması gerektigini pek göremedim. Nedir beyazın önemi?

 

Tarih: 8 Mayıs 2006, 19:01 - İp: 85.***.**1.197