father_23
father_23 (üye)
Elazığ / Amatör

Karanlık Oda

arkadaşlar merhaba fotoğraflarımı kendi karanlık odamda basmak istiyorum artık bu konuda lazım olan ekipmanlar hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler

Tarih: 24 Mart 2007, 23:37 - İp: 88.***.**1.70
myc
myc (üye)
İçel / Stüdyo Fotoğrafçısı

Merhaba isabetli bir karar vermişsiniz sizi tebrik ederim kendi fotoğraflarınızı tab etmeniz kadar hoş bir duygu yoktur.Yanımıyorsam bin ytl civarında bir bütçe ayırırsanız mükemmel bir karanlık odaya sahip olursunuz.(aynı karanlık oda 5 - 6 sene önce 15-20 milyara mal ediliyordu)

Karanlık oda,fotoğraf tab etmek bir zevktir.Saygı ve sevgiyle kalın.

 

Tarih: 25 Mart 2007, 14:45 - İp: 88.***.**7.224
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

hep, kopyala-yapıştır yapmış olacağım fakat genede yapıyım:..


"Rotatif Tankımızda, Siyah-Beyaz filmimizi banyo etmek için.. tamamen karanlıkta filmimizi, tankın spiraline sarıp tankın kapağını kapatıyoruz (İlk satırlarda saçmalamaya başladım, tabiki kapatıcaz).. Önemli uyarı: kırmızı loş ışıkta agrandizörle ve s-b fotoğraf kağıtları ile çalışabiliriz, film konusunda tamamen karanlığa ihtiyacımız var..

Rotatif tankımız, içine eczayı boşaltırken veya içindeki eczayı dışarı boşaltırken ışık almıyor.. Siyah-Beyaz la uğraşmak isteyen her amatörün sahip olması iyi olur.. İki film kapasitesine sahip olan, işimizi gayet güzel görür.. daha uzun yapıda daha kapasiteli olanı size tavsiye etmiyorum, her banyo için daha fazla ecza harcamak zorunda kalırsınız ve 1. banyoyu (geliştirme, developer) tekrar kullanmamanızı hatırlatacağım..

Rotatif tank, sirkeci büyük postane civarındaki meslektaşlarımızdan temin edebilirsiniz.. Jobo , paterson, kaiser vs.. iyi markaların yanısıra daha ekonomik olanlarıda tercih edebilirsiniz.. Ve içinde kullanacağınız, karanlıkta filmi üzerine saracağınız spirali de aynı anda almayı ihmal etmeyin.. tankların çapı birbirinden farklı olabilir, bir başka tank için spiral birbirine uymayabilir..

www.saatcioglu.com.tr adresinde ilford kimyasalların listesine ulaşabiliyoruz.. ilfosol s film developeri 250 cc gibi küçük hacimde olması ile öncelikli tavsiyemdir.. Bu ecza, tahmin edebileceğimiz gibi konsantre developer... piyasada toz halinde alıp eritebileceğimiz seçeneklerde var tabi.. başlangıç aşamasında önermiyorum.. 5 ayrı tozu ılık suya sırayla belli süre aralıkla karıştırmanız biçiminde geliştirme banyosuna sahip olursunuz... İlfosol s'i tavsiye ediyorum, çünkü küçük bidonun üzerinde sadece sulandırma oranı değil, banyo süreside titizlikle açıklanmış..(ben almayalı değiştirdilerse bilmem)...

Aynı sitede rapid fixer olarak gördüğümüz, ikinci banyoyu açıklıyım... Tespit banyosu olarak adlandıracağımız ikinci banyonun İlford tarafından geliştirilmiş biçimi... Eski fotoğrafçılar Hipo olarak bilir.. Sodyum hiposülfit .... Eski tertipde 8-10 dakika tespit banyosunda en az banyo süresi olmalı diye biliyorum... İlford bu süreyi kısaltmış olmalı...

Ve önemli bir ayrıntı: 2. banyo asla 1. banyo üzerine 1 damla dahi sıçramamalı.... İkinci banyodan sonra ılık su ile bolca durulama yapılmalı... (yüzyıllık fotoğrafların hikayelerini hatırlayanlar vardır, o kadar uzun süre dayanmalarının başlıca nedeni; ılık akarsu altında uzun süre kalmış olmalarıdır)... Ilık akan suyun altında 30 dakika kalmasını sağlarsanız, film veya kağıt üzerinde kimyasal parçacık kalmamasını sağlarsınız.. veya ılık suda bekletip boşaltma işlemini 3-4 defa ard arda uygulayabilirsiniz..

aynı sitede durdurucular olarak adlandırılmış (GALERIE WASHAID ..vs) Stabilizer... bazı kaynaklarda "fotoflo" olarak geçen (ne diyim, fotoğraf şampuanımı) ... Herneyse ... Film banyosunda son aşama olarak stabilizer gereklidir, su lekesi kalmamasını bu sağlar..
Siyah-Beyaz fotoğraf baskısı kunusu, belki başka başlık altında açıklanmalıydı.. Ama burada hiç bahsetmemek olmaz... Agrandizörünüzün S-B olması şart değil, renkli agrandizörün filtrelerini 0 değerine çekmemiz yeterli.. Ve banyo küvetlerine ihtiyacımız olacak.. Dikkat!.. aynı kritik: 2. banyodan , 1. banyoya sıçrayabilecek en küçük damla 1. banyoyu bozar.. küvetlerin yerleşim planını iyi düzenleyelim.. Bu sefer, yardımcı ışık kullanabiliyoruz (çok düşük şiddetde ve kırmızı olması şartıyla) "



http://forum.netfotograf.com/black_white_photo.asp?msg_id=12497

sayfasına bakarsanız.. Vejdi arkadaşımızında güzel açıklamalarını okursunuz..

sesli kronometre ile süreyi kontrol konusunu eklemek gerekir.. tecrübe ederek daha iyi açıklamalar getirebilirsiniz.. kolay gelsin diyorum..

 

Tarih: 25 Mart 2007, 19:39 - İp: 81.***.**3.204
myc
myc (üye)
İçel / Stüdyo Fotoğrafçısı

Eline sağlık Mete ne kadar güzel anlatmışsın.Saygılar.

 

Tarih: 26 Mart 2007, 09:31 - İp: 88.***.**7.224
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Yaşar Ağabeyim.. selamlar..

Arkadaş şu soruyu ekleyebilir.. " Siyah-Beyaz konusu tarif ediliyor.. fakat renkli baskıları yapmak istesem. " diyebilir..

Epson veya Canon un 100$ civarına sattığı photo yazıcılar iş görecektir..

bizim kullandığımız gümüş esaslı fotoğraf kağıdı ve kimyasalları ile amatör bir arkadaşı uğraştırmak.. ekonomik de değildir.. uzun tecrübe imkanı olmayacağı için, iyi sonuç almakda mümkün değildir..

 

Tarih: 26 Mart 2007, 09:44 - İp: 85.***.**9.84
father_23
father_23 (üye)
Elazığ / Amatör

arkadaşlar verdiğiniz tüm bilgiler için teşekkür ederim.sağolun.

 

Tarih: 26 Mart 2007, 17:15 - İp: 88.***.**9.134
  • 1