osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Fotoğraf Baskı Boyutları Hakkında

Arkadaşlar merhaba.Aklıma takılan bazı sorular var.İnsan gözü 300dpi kalitedeki fotoğraf çıktıları gibi algılarmış çevresini.Peki bu baskılardaki minimum kalitedeki çözünürlük nedir?Dpi düştükçe baskı kalitesi de düşmekte.Peki mesela 100,150,200,250 ve 300 dpi baskılar arasında,aynı fotoğrafların çıktısını aldığımızda ne gibi bir fark oluşur.Yani şu dpi'ın altına inilmemeli diyormusunuz?Ya da 200 dpi ye kadar insan beyni kalitedeki düşmeyi algılamaz gibi...
Bu arada bir sergide kullanılmak için basılan fotoğraflar için bu baskı çözünürlüğü ne olmalıdır?
Ha unutmadan bazı baskılar fotoğrafçılardan aldığımız gibi sert fotoğraf kağıdına basılıyor bazıları ise afiş kağıdına...
Bunlardan hangisi sergilerde çerçevenin içinde kullanılıyor?
Cevap verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim

Tarih: 18 Mayıs 2006, 13:02 - İp: 85.***.**0.234
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Merhaba ..
Gözümüzün ayırt edebileceği maksimum çözünürlüğü 300dpi olarak ifade etmek doğru... Sorunuza cevap verirken, dpi (dots per inch) kavramını biraz açmak istiyorum..

Bizim profesyonel baskı cihazlarında (fuji-noritsu gibi minilablarda) 300 veya 320 dpi çözünürlük vaad edilir.. Burada anlatılan şekli; 1 inç uzunlukta seçebileceğimiz çizgi sayısı (matbaacılıkta Lpi olarak adlandırılır, matbaa baskılarında işlerinin 309 dpi olarak tasarlanması istenir) ...

Epson - Canon vs... evlerde yoğun kullanılan cihazlarda Dpi kavramı şöyle açıklanır; İnç karedeki pixel sayısı.. ( kafaları karıştırmaya başlamış olabilirim ayrıca detay sorabilirsiniz).. Örneğin epson 1440 dpi 5760 dpi, HP 2400 dpi 4800 dpi gibi rakamlar vaad ediyorsa, Dijital minilablarda, bu değer; 300x300= 90.000 dpi gibi bir rakama denk gelir..

10x15 cm ebatlarında baskı yaparken, dijital minilablarda 2 megapixel çözünürlüğün, en iyi detay için yeterli olduğunu hesaplayabiliriz...
Sorunuzun devamı için şöyle bir deneme yapabiliriz.. Win Xp kullandığınızı varsayıyorum.. avatarımızdaki kadar düşük çözünürlükte bir fotoğrafı windows'un resim göstericisinde açıp büyütelim, aynı anda photoshop programında (sizde olduğunu sadece varsayıyorum) açarak aynı derecede büyüttüğümüzde; photoshop penceresinde pixelleri seçebiliyoruz, windowsun resim göstericisinde, interpolasyona uğramış halini görüyoruz...

İnterpolasyon konusu, daha önce açmış olduğunuz büyük ebat baskı ile ilgili konuyu daha çok ilgilendiriyor.. 150x300 cm ebatlarda baskılar bazen benden isteniyor.. tahmin edeceğiniz şekilde interpolasyon yardımıyla ebadı (aynı zamanda fotoğrafın Megapixel cinsinden büyüklüğünü) artırarak baskıya gönderiyorum.. (photoshop penceresinde şahit olduğunuz pixellere mani olmak için)

Kısaca; ebatlar büyecekse 120 Dpi gayet iyi sonuçlar verebiliyor.. Bana gelen bazı tasarımların yanlış şekilde ; önce detay kaybına, daha sonra interpolasyona tabi tutulduğuna şahidim..

Sergide kullanmak isteyeceğiniz fotoğraflar (benim tahminim 30x40 cm veya 50x60 cm gibi olacak) 300 dpi tasarım yapmanız doğru ..

Fotoğraf kağıtları (minilab veya epsilon vs...) gümüş esaslı RGB prensibiyle pozlanan , kalite olarak İnk jet baskıların çok üstünde (teorik olarak) malzemedir..
Diğer kağıtlar olarak, en başta büyük format inkjet'lerden bahsetmeli.. Fakat inkjet baskılardada 250 gr metrekare cinsinden, fotoğraf kağıdı kalınlığına denk olanları tercih etmelisiniz.. Hepside Çerçevenin altında kullanılır...

 

Tarih: 24 Mayıs 2006, 22:30 - İp: 85.***.**6.77
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Mete yanıtlar için çok teşekkür ederim.Bu konuda aydınlanmaya ihtiyacım var.Ne kadar bilgi verirsen o kadar kar benim için.Mesela benim kullandığım Fuji S9500 modeli 9Mp maksimum çözünürlüğe izin vermekte.Şimdi o halde 120 dpi hiç olmazsa 150 dpi ile baskı kalitesi iyi diyorsun.Sergi için ile 120 dpi iyi diyorsan daha ne isterim ki?
Fotoğraf çekimlerinde büyük çözünürlük değerleri ile yapılan çekim değerlerinde fotoğrafta kirlenme miktarı artıyormuş.Bu konuda ne düşünüyorsun?
RAW çekimi,baskı almak istediğimizde(örn:sergi için) jpeg formata göre bariz şekilde üstünmüdür?
Kimisi RAW formatta çekilen fotoğrafların,jpeg'den daha büyük boyutlarda basılabildiğini söylüyor.Tabi sonuçta aynı görüntü kalitesinde biri diğerinden büyük basılabiliyormuş.
Vereceğin cevapları sabırsızlıkla bekliyorum.Saygılar...

 

Tarih: 24 Mayıs 2006, 23:06 - İp: 88.***.**4.90
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Rica Ederim....
Büyük ebat baskı için , 120 veya 150 dpi demem daha doğru olurdu... !5x20 , 20x30 cm gibi yakından bakılacak baskılarda 300 dpi baskı çözünürlüğü gerekir...
Dikkat etmemiz gereken husus; fotoğrafımızı arşivlerken .. vs.. çekim anındaki çözünürlüğe müdahele etmeksizin ( detay kaybı yapacak image size girilmesi veya fotoğrafımızın dosya boyutunu gereksiz derecede atıracak interpolasyon (gene image size bölümü) yapılaması) arşivlemeyi yapmamız.. Yani; çektiğimiz fotoğrafın orjinalini ayrı şekilde arşivlememiz iyi olur..

Fotoğraf çekimlerinde, yüksek çözünürlük değerlerinde, kirlilik (noise, gren) oluşması ancak makineden kaynaklanır (bence)... Forumun iyi takipçisi olduğunuzu düşünerek; daha iyi tarif edecek arkadaşlar var, örneğin; "as" ve "ocaklilar" nickli arkadaşlarımız..
Benim kendi tecrübem; sony f828 ve canon 20d kullanıyorum... yapı farkı , en fazla, stüdyo çekimlerimizde ortaya çıkıyor.. Canon aynı çözünürlükte hep daha avantajlı... Noise örneği olması için 8 megapixel olarak köpeğimin fotoğrafını çektim sedece crop aracı ile kesit alıp, kenara genel görüntüyü yerleştirdim... benim portfolyomdaki tek örnek bu... maksadım, kullandığım makine için yüzde yüz büyütül müş bir örneği sizlerle paylaşmaktı.... O fotoğrafı bilgisayarınıza kaydedip, daha fazla büyüterek baktığınızda (photoshopda), pixellerin temizliğine şahit olabilirsiniz..
Raw formatı konusunda.....
Jpg fotoğraflarda seçimli bir sıkıştırma işlemi vardır... Ben şahsen en yüksek kalite jpg olarak çekimlerimi yapıyorum (sıkıştırmanın sakıncalarını göz önüne alarak)... Raw , sıkıştırma işlemi olmadığı için tabiki daha avantajlı... Fakat Raw formatının en üstün yönü; renk derinliği (Gamut) .. 36bit RGB niteliğinde olarak bildiğim Raw formatının , hak ettiği baskı makinesi bugün ve gelecekte sadece Laser minilablardır..(çokmu iddialı yazıyorum acaba)
Başka konularda bahsetmiştim; CMY veya CMYK prensibinde baskı yapan termal veya inkjetler 1milyon renk RGB(24 bit) prensibinde baskı yapan dijital minilablar 16.7 milyon renk kapasitesindedir....
36bit RGB nin 1 milyar renk demek olduğunu tahmin edersiniz....

 

Tarih: 25 Mayıs 2006, 16:24 - İp: 85.***.**1.78
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Mete selam.Uzun bir süredir yoğun olduğum için cevap yazamadım.Yanıtlarının çok faydası olmakta.Tekrar sağol.
Dün akşam otobüs durağının reklam panosunda bir otomobilin reklamını yapıştırmışlardı.Boyut olarak 1m x 2m vardı.Tabi bunlar fotoğraf kağıdına değilde,normal bir kağıda poster biçiminde baskılar.Fakat kalitesinin çok iyi olduğunu gördüm en azından 1 metreden bakan bir gözlemci olarak.Bun konuda ne söyleyebilirsin bana?
Birde bu dpi konusunda internetten hiçbir kaynak bulamıyorum.Aydınlanma anlamında yani.
Şimdi demiş olduğun gibi 300dpi yakından bakıldığı zaman gerek duyulan bir baskı çözünürlüğü.Peki 50 cm gibi bir mesafeden bakıldığında kaç dpi yeterli oluyor kalite kaybı olduğu anlaşılmadan?

 

Tarih: 1 Haziran 2006, 12:49 - İp: 85.***.**5.195
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Taktın sen bu dpi konusuna osmanlı

Mete arkadaşım çok güzel ve detaylı bir şekilde anlatmış işte. Örnekler de vermiş uzaktan, yakından bakılanlar için ayrı ayrı.

Başka bir başlık altında ben de bu konuda sana bir şeyler yazdığımı hatırlar gibiyim.

Bütün bunlardan sonra, hala aklına takılan nedir ?

Geçenlerde başka bir forumda başka bir nedenle bu izleme mesafesi ve dpi konusu geçti. Buna da bir göz at istersen:

http://www.fotokritik.com/forum_goster.php?konu_id=34706&sort=ASC

Kolay gelsin.

 

Tarih: 1 Haziran 2006, 14:32 - İp: 85.***.**5.234
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Sağol sayın ocaklılar.İşte yeterli kaynak olmayınca bende bir mevzuyu 10 kere enine boyuna herşeyini bilerek yapmak istiyorum.Kulaktan dolma değil de tamamıyla anlayarak bu işlere girmek daha sağlıklı olacaktır kanaatindeyim.Sizinde önceden çok yardımınız olmuştu bana.Bu yüzden size de teşekkürü borç bilirim.Verdiğiniz adrese bakacağım.Bilmediğim ya da kafama takılan bir konu olursa sizlere sorarım artık.Hoşçakalın

 

Tarih: 1 Haziran 2006, 19:41 - İp: 85.***.**5.224
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Sevgili osmanlı,

"Taktın sen bu dpi konusuna" derken sana şaka yollu takıldığımı farkettiğine şüphem yok. Aslında, merak ettiğin bir konuyu tam olarak öğrenene kadar üzerine gitmeni de takdir etmiyor değilim laf aramızda.

Şimdi konuyu bir daha ve biraz daha basit olarak anlamaya çalışalım.

Bildiğim kadarıyla 9500 kullanıyorsun. Makinenin çözünürlüğüne baktım. 3488*2616 bu da 9 küsur MP ediyor. Şimdi bu çözünürlük ile 300 dpi baskı aldığında boyutlar ne olur?

3488 px / 300 dpi = 11.62 inch * 2.54 = 29.5 cm
2616 px / 300 dpi = 8.72 inch * 2.54 = 22.1 cm

Hadi gel biz buna yuvarlak hesap 30 * 20 diyelim. Tabi, 300 dpi deyince çok kaliteli bir baskıdan söz ediyoruz.

Sen, bir konuda yanılıyormuşsun gibi geliyor bana. Sen zannediyorsun ki, fotoğraf baskısı yapan yere gidip "Benim şu fotoğrafımı basın" dediğinde, adam sana "Kaç dpi ile basalım?" diye soracak. Hayır, "Hangi boyutta basalım?" diye soracak. Neden? Çünkü onun baskı makinesi zaten standart bir dpi değerinde ayarlı. (bu da yaklaşık 300 dpi) Zaten Mete arkadaşım da yazdıklarında bunu açıkça belirtmiş.

Sonuçta sen baskı almak istediğin boyutu söyleyeceksin, adam da sana "Peki, o boyutta basarız" diyecek.

Şimdi bu noktadan sonra bakalım ne oluyor? Ben bunları yazıyorum ama önceden de söylediğim gibi, Mete zaten bunları açıklamış, benimki sadece tekrar oluyor.

Baskı makinesi o fotoğrafı senin istediğin boyutta ve 300 dpi ile basabilmesi için çözünürlüğünü büyütüyor, yani "interpolation" yapıyor. Interpolation işleminde kalite kaybı oluyor tabi ama bu biraz da o baskı makinesinin teknolojisine bağlı sanırım.

Şimdi bu konuyu daha iyi anlaman için bir örnek ile interpolationu; baskı makinesi yerine, biz yapalım:

Örnek olarak senin 60*40 boyutlarında bir baskı istediğini varsayalım.
Baskı makinesine 60*40 boyutta bir baskı istediğini söylediğin zaman, makine de bu boyutta bir baskıyı 300 dpi ile basabilmesi için fotoğrafın olması gereken çözünürlüğünü hesaplıyor. Mesajımın başındaki formülü, tersten çalıştırıyoruz, çünkü orada çözünürlükten baskı boyutunu buluyorduk şimdi ise baskı boyutunu bildiğimiz için, çözünürlük, (yani MP) buluyoruz.

60 cm / 2.54 = 23.6 inch * 300 dpi = 7080 px
40 cm / 2.54 = 15.7 inch * 300 dpi = 4724 px

7080 * 4724 = 33445920 px = 33.4 MP

Baskı makinesi senin fotoğrafı aldı, büyüttü, 33.4 MP yaptı. Onu 300 dpi ile basacak. Nasıl basacak?

Şimdi sağlamasını yapalım:

7080 px / 300 dpi = 23.6 inch * 2.54 = 60 cm
4724 px / 300 dpi = 15.7 inch * 2.54 = 40 cm

Şimdi senin fotoğrafın, bu interpolation işleminden sonra ne hale gelir onu ben bilemem. Diyorsun ya, bir afiş gördüm çok netti diye. O afişteki fotoğraf ne kadar kaliteli bir fotoğraf makinesi ile çekilmiş, çekildikten sonra keskinlik (sharpness) kazanması için ne gibi profesyonel işlemler yapılmış, hangi teknoloyi ve/veya yazılım ile interpolation yapılmış, bunun gibi bir kaç mış daha var belki biz bilmiyoruz. Bu işlemlerin hepsi bir zincirin halkaları ve bu halkaların her birinn sonuca etkisi var. Bu nedenle, her şey DPI'da bitmiyor.

 

Tarih: 1 Haziran 2006, 22:23 - İp: 85.***.**8.98
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Sayın ocaklılar yazınız ve verdiğiniz adres çok anlaşılır oldu.Verdiğiniz bilgileri dikkatle okudum.Yardımlarınıza minnettarım.

 

Tarih: 2 Haziran 2006, 00:36 - İp: 85.***.**1.23
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Selam..

Ocaklılar ustam, önemli link ve detaylı bilgiler vermiş faydalanmalı...

Gördüğün reklam panoları, büyük ihtimal piyasada blue back tabir ettiğimiz poster kağıdına iyi kalite solvent makineyle basılmıştır.. Amatör olmanıza rağmen dikkat etmeniz, itinanızı gösteriyor..

Kavram kargaşasına, profesyonel arkadaşlarla konuşurkende düşüyoruz... bana internetden 35 megabayt lık JPG dosya vermeye kalkıyolar, reddettiğim zaman soruyorum detayları.. 75x100 cm ve 300 dpi ayarlanmış... çekilen makinenin 100 megapixel civarında olmadığı fikrindeyim tabiki...

Ocaklılar ustam.. Saygılar...

 

Tarih: 2 Haziran 2006, 15:20 - İp: 85.***.**0.183
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Mete selamlar.Senin demiş olduğun;

''Gördüğün reklam panoları, büyük ihtimal piyasada blue back tabir ettiğimiz poster kağıdına iyi kalite solvent makineyle basılmıştır..''

cümlesini okudum ve fotoğraf kağıdı ile kıyas yapmak geldi aklıma.Biraz önce eve gelirken bir fotoğrafçıya uğradığımda bana baskı boyutlarına göre fiyat verdi.Bu fiyatları yazacağım,sizlerin fiyat konusundaki fikirlerini merak ediyorum:
60cm x 50cm fot.kağıdına baskı: 10 YTL
50cm x 40cm fot.kağıdına baskı: 7,5 YTL
olarak fiyat verdiler bana.

Onlara otobüs duraklarındaki reklam panolarında asılı duran afişlerin kalitesinden bahsettiğimde ise bana onların birkaç yıl dayanacağını,ancak fotoğraf kağıtlarına yapılan baskıların 30-40 yıl rahatlıkla saklanacağını söylediler.
Zaten ben 30-40 adet fotoğrafı bu denli büyük boyutlarda 30-40 sene niye evimde saklayayım ki?
Ben poster kağıdına çok daha ucuza bastırarak sergide kullanabilirim.Çünkü örneğin 2 yıllık bir fotoğraf ömrü rahat rahat bana yeter,bir serginin 15 günü geçmediği düşünülürse.Ayrıca orjinal fotoğrafları ben bilgisayarımda yada bir CD'de sakladıktan sonra ileride de poster kağıdına bastırıp başka bir sergide kullanabilirim.
Demin bahsettiğim fotoğrafçıda 6MP de basılmış 60cm x 50 cm bir fotoğraf'a baktığımda görünümünde bir bozulma olmadığını gördüm.Herhalde DSLR ile çekilmiştir.Yoksa sıradan kompakt bir makina ile 8MP de bile bu görüntüyü sunacağını sanmıyorum.
Benim makinam(S9500),9MP ile rahat rahat o baskıyı kaldırır.Hatta 60cm x 90 cm baskıyı bile bastırabilirim.Yalnız nasıl bir kalite ile bastırdığını sormadım.Bir dahaki gidişimde soracağım.

 

Tarih: 2 Haziran 2006, 19:51 - İp: 85.***.**8.172
  • 1