haryigit
haryigit (üye)
İstanbul / Meraklı

Dijitalden Basılanlarların Kalitesi

Merhabalar.
Ben elinde yüzlerce bastırılmayı bekleyen fotoğrafı bulunan, ancak Dijital makinemle internetten yada bizzat gidip bastırdığım yerlerden aldığım sonuçla, eski filmli makinamdan bastırdığım arasındaki farktan hoşnut olmadıığım için bekleyen bir müşteri potansiyeliyim.
En son (ismi bende kalsın) internette çok duyulmuş bir fotoğraf sitesinden 18x21 ebatlarında 20 civarı baskı yaptırdım ama renk olarak sonuç tam bir hüsrandı. aradığımda ise madem profesyonel baskı istiyorsunuz bizi neden telefonla arayıp bilgilendirmediniz dediler. Neyse onu geçtim. Çözünürlük mevzuuna gelince ise bana filmden alınan baskısıyla aynı kalitede olduğunu iddia ettiler. Oysa ben evde bir saatten fazla filmden alınanla dijitalden alınan sonuçları karşılaştırdım ve bariz farklar gördüm çözünürlük olarak.
Üstelik gönderdiğim fotoğraflarımın çözünürlükleri 10MP'ydi. hatta içlerinde 5MP olanlarda vardı ve gördüm ki 5MP ile 10MP baskılar arasında hiçbir fark yok. İkisi de aynı derecede kötü yani.
Beni bunun sebebi konusunda aydınlatabilir ve istediğim kalitede baskı yaptırabileceğim (mümkünse internet üzerinden) bir adres önerebilirseniz çok sevinirim.
Teşekkürler...

Tarih: 10 Haziran 2008, 17:42 - İp: 88.***.**6.18
ceyhun79
ceyhun79 (üye)
İstanbul / Firma

mrh madem istanbuldasınız gelin burda karşılaştırmalı baskılarınız hep beraber yapalım siz görün. şunada kullandığımız baskı makinesi son sistem olup daha iyisi yoktur. msn adresimiz [email protected]

 

Tarih: 7 Temmuz 2008, 19:27 - İp: 88.***.**9.24
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Öncelikle bir kaç konuya dikkat etmelisiniz.

1 fotografınızn kaç dpi çözünürlükle basıldığı ömemli
verdiğiniz ölçüler kabaca 7X9 inch, minimum profesyonel baskı 300 dpi olmalı, yani 5.5-6 mpx sorunsuz olarak istediğiniz baskıya yeterli, ama acaba kaç dpi baskı yaptılar ?

2 ekranınızın kalibrasyonu.
size renkleri ve koyuluğu normal görnen bir fotograf, kalibr edlmiş bir ekranda nasıl görünüyor? sizin ekranınızdaki hata farklı beklentilere ve sonuçlara yol açabilir.

3 kullanılan baskı cihaznın renk uzayı. A-rgb basabilen cihazlara s-rgb fotograf yollarsanız, olabileceği kadar iyi bir baskı alamazsınız.

4 baskı cihazlarının kalibrasyonu oldukça önmli, gerçi buna sizin yapabileceğiniz pek bir şey yok, ama gnel tonların, yeşile maviye vs kayması, kalibrasyon hatalarının belirtileridir.

Ciddi baskı için güvenilir bir yere gitmek, en azından ilk baskılar için yerinde görüp, sizi tanımalarını ve anlamalarını sağlamak gerekiyor, daha sonra web'den yollayabilirsiniz.

 

Tarih: 10 Temmuz 2008, 18:18 - İp: 88.***.**0.157
  • 1