gurcan
gurcan (üye)
İstanbul / Amatör

Canon Pixma Renk Sapması

Pixma serisi ip4200 inkjet yaziciyi aldim. Kurdum.

Mutlu ilk baskilardan sonra ekrana gore sari-kirmizi tonlarin ciktilarda hayli fazla oldugunu gordum.

Bu sorunu bir haftadir asabilmis degilim. Canon'un Easy Photo Print programi benim istedigim boyda ve yere tarih atma imkani verdigi icin hadiseyi Photoshop'da fazla kurcalamadim.

Anladigim kadariyla Easy PP, surucu ayarlarinda CMYK tonlarinda yapilan manuel ayarlari da takmiyor ve yaziciya dogrudan kumanda ediyor.

sRGB olarak kaydedilmis resimleri Adobe RGB'ye cevirip tekrar kaydetmek tonlari bir parca acip sari-kirmiziyi azicik frenlediyse de zaman alacak yetersiz cozum.

CMYK'ya cevirmek mumkun. SWOP v2'deki resmi Easy Photo Print gormuyor. Photoshop'tan bastigimizda istenenin tam tersi oluyor. Daha da cok kirmizi+sari, daha koyu genel cikis.

Gecen aksam tamamen gri tonlara sahip bir ay resmini bastigimda iyice gicik oldum. Yarim ay gorunen bir kare bu. Aydinlik olan en uc kisimlarda griler tam olarak gri. Ortaya, karanlik kisma yaklastikca gri tonlari yerlerini magenta'ya birakiyor.

Millet bastigim resimlere vauv, super falan dese de bence bu is eksik kaldi. Ben gercek tonlarimi istiyorum.

Bir tahminim de su: CANON GENEL ORTALAMA KULLANICILAR FOTOLARI UZERINDE CALISMAZ, CEKER BASAR VEYA TARAR BASAR. O ZAMAN CANLI TONLAR ICIN CIKTILARA BIRAZ GAZ VERELIM. DOYGUN RENKLER ICIN OZELLIKLE MAGENTA VE YELLOW'A BIRAZ ABANALIM DEMIS (MI ACABA?). BOYLE ISE EGER SRGB FOTOLARI PHOTOSHOP'TA ADAM EDENLERIN CIKTILARI RENK PATLAMALARI YASAR (MI ACABA?)

Aramizda bu konuyu halletmis arkadaslar var mi? GS'yi tutuyoruz ama o kadar da degil yani.

Surucu ayarlari:
*Windows ICM kapali.
*Diger her tur makyaj ayari kapali.
*CMYK ayarlari tam ortada.

Kagitlar:
*Canon PR101
*Epson Premium glossy (piyasadaki en baba kagitlar)

Easy Photo Print ayarlari:
* Optimize image auto: Acik (EXIF varsa dikkate alsin. Yoksa kendisi halletsin. Ne yaptigini bilen yok !!!)
* Quality: Kalite oncelikli
* Kalite onceligi secilirse en yuksek kalitede bas: Evet, lütfen...
* Kagit tipi: Photo Paper Pro (PR101 icin), Photo Paper Plus (Epson icin).
* Correction: Gerekli hallerde hafif yuz keskinlestirme yapiyorum. Renklere etkisi yok. Yuz aydinlatmayi 1 kisilin portre disinda hic kullanmiyorum.

Tarih: 16 Kasım 2005, 16:38 - İp: yok
gurcan
gurcan (üye)
İstanbul / Amatör

Kendi kendime cozdum. Pixma alanlara da faydasi olabilecek asagidaki metot bircok yabanci forum ve renk yonetimi sitesinden derledigim bilgilerle olustu ve rahat 30-40 kagidi bunun icin heba ettim:

1. Monitor Calibration Wizard ile ekranin kalibre edilmesi (Adobe Gamma'da fena degil ama bunda daha ayrintili egrilere ulasiliyor.)

2. Color Darkroom'un Photoshop plugin olarak kurulması.

3. Yaziciya ait ICC profilin cogaltilmasi ve duzenlenmesi. Ben sadece FILTERS/AMS/Color Darkdroom/CURVES secenegine girip burada 140 seviyesinden asagidaki oynamalari vererek ekrandaki renkleri hemen hemen kagitta yakaladim. Difference gosteriminde Red:0 Green: +8 Blue +16

4. Photoshop'tan cikti alma: Let PS determine colors, Printer profile olarak elledigimiz profil, Perceptual isleme, Black Point Compensation kapali. Yazicinin kendi ayarlarinda ise Baski Kalitesini özele alip en dusuk rakama ayarladim, 1 yoksa 2. Renk/yogunluk el ile > ICM'yi etkinlestir kapali, baski tipi yok.Yazdirma turu hicbiri. Kagit tipi olarak profili ellerken hangi tipte calistiysak o. High Glossy kagitlarda iP4200 PR1'i denedim. Canon'un Photo Paper Plus kagidi onlardan da iyi olmasina ragmen Epson Premium ve HP Premium'da sonuç OK.

Kagit markalari biraz fark ediyor ama bu farkin orani yaptigim duzeltmenin yaninda devede kulak gibi. Epson kagitta calisip HP veya Canon kagidinda kullnirsak cok az fark cikiyor. En buyuk fark mat ve high glossy kagitlarda olur. Matte kagit icin 2. bir profil calismasi yapacagim.

Donanim ve yazilim kalibrasyonu ile mutlaka en iyi sonuca varilir tabii ama ben kizarmis patates goruntulu resimler sorunumu %90 hallettigime eminim. Kalan %10 da bizden olsun.

 

Tarih: 24 Kasım 2005, 18:17 - İp: 85.***.**4.199
  • 1