zıpzıpzıp
zıpzıpzıp (üye)
Ankara / Amatör

Zenit Kullanımı

Arkadaşlar merhaba,ben sitede yeniyim.

Tarihinden emin olmamakla birlikte 1965 tarihli zenit makina kullanıyorum. fakat ışık ayarları konusunda sıkıntı yaşıyorum. makina tamamen manuel. örtücü ve diyafram ayarlarını iç ve dış mekan çekimlerine göre bildiriseniz sevinirim

Tarih: 12 Ağustos 2005, 09:32 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba zıpzıpzıp;

Genel kural olarak güneşli havada pozlama değeri olarak 1/125 sn. f:16 kullanılır. Bunu referans alarak ışık durumuna göre enstantane ve diyaframı tahmin etmekten başka şansın yok. Tabii bu tecrübe ile geliştirilebilecek bir durum olduğu için bol bol fotoğraf çekmen gerekir. Sana başlangıç için poz taraması yapmanı tavsiye ederim. Yani çektiğin fotoğrafların enstantane ve diyafram değerlerini kaydet. Daha sonra baskı sonuçlarına bakarak eksik mi pozlanmış, fazla mı pozlanmış ona göre bir dahaki çekim için doğru pozlama değerini kafanda oluşturabilirsin. Tabii fotoğrafı hangi ışık koşulunda çektiğini de hatırlaman lazım. Şöyle bir antrenman tekniği deneyebilirsin mesela. Belli bir ışık koşulunda , mesela bir gün batımı fotoğrafını birkaç farklı poz değerinde çekerek poz değerlerini kaydet. Hangisi baskıda en iyi sonucu veriyorsa gün batımı için doğru poz değerin odur. Tabii bu sadece o günkü gün batımının ışık koşulları için geçerli. Birkaç makara filmi bu şekilde kayıt tutarak çekersen tecrübe kazandıkça tahminlerindeki yanılma payı da azalacaktır. Tabii başlarda bolca filmi heba etmeyi de göze almalısın. Gerçi negatif film kullanacaksan baskı sırasında 2-3 stopluk hatalarını telafi edeceklerdir. Pozitif film kullanırsan, pozlamaya baskıda müdahale edilemeyeceği için hatalarını görüp kendini daha iyi geliştirebilirsin. Peki bir şey sorayım sana. Makineni çok mu seviyorsun? Hiç değilse diyafram önceliği veya enstantane önceliği olan ikinci el bir makine alsan çok daha rahat edersin bana sorarsan.

 

Tarih: 12 Ağustos 2005, 13:14 - İp: yok
alobar
alobar (üye)
Antalya / Amatör

Genelde filmlerin kutusun da hangi ışıkta hangi değerleri kullanman gerektiği yazar. Tabiki bu her zaman doğru değerler değildir. Ortalama değerlerdir. O yüzden en güzeli ışığı ölçerek çekim yapmaktır. Eğer yeni makine alacak bütçeye sahipsen makineyi değiştir. Veya bir el pozometresi edin bu daha ucuza gelir. Fazla profesyonel bir şey almana gerek yok. Artık bulunuyor mu bilmiyorum ama Rus malı pozometreler işini görür ve ucuzdur.

 

Tarih: 12 Ağustos 2005, 14:45 - İp: yok
buz
buz (üye)
Yurtdışı / Amatör

MERHABA 3*ZIP,BIRAZ DA GEÇKMIS OLSA CEVABIM- SIZ BU ZENIT ILE IYI FOTOGRAF ÇEKMEYI BASARDIGINIZ ZAMAN ISIN MANTIGINI KAVRAMIS OLACAKSINIZ. DIKKAT EDIN OBJEKTIFIN ÜZERÜNDE RAKAMLARA-AZ DA OLSALAR ÇOK BILGI VE KOLYLIKLAR SAGLAYACAKLAR SIZE(ÖRN.:ÇEKTIGINIZ FOTOGRAFLARDA ISTEDIGINIZ DERINLIGI ELDE ETMEK GIBI V.S.)...BASARILAR!

 

Tarih: 18 Kasım 2005, 23:07 - İp: yok
ısrarkeş
ısrarkeş (üye)
Ankara / Amatör

benim de bir zenith makinem var.ilk hevesle geniş açı zoom aldım. şans eseri bir kaç hoş foto yakaladım ama hatalarım hep o makaranın 3/4ü idi. bu yüzden yaklaşık 1 senedir sadece basit digital makine ile çekim yapıyorum. insanların ben fotoğraf çekerken bana fotoğraflık malzeme imişim gibi bakmalarından utanıyorum. hep yalnız yerlerde çekim yapabiliyorum. bu garip bi duygu seviyorum ama yapamıyorum..
şimdi konuya geri dönecek olursam birkaç sayfada ayarları kavrayabileceğim notlar varmıdır?
teşekürler konu daağılımı için kusura bakmayın

 

Tarih: 19 Kasım 2005, 01:07 - İp: yok
positif
positif (üye)
İstanbul / Firma

Merhaba ısrarkeş,
bir kaç sayfada "ayarları kavramak" dediğin sanırım enstantane, diyafram, iso ayarları vs. gibi bilgiler.
Bunları bir kaç sayfa ile kavramak ve anlamak pek mümkün değil. AFSAD Ankaranın fotoğraf kursları gayet hesaplıdır. Katılmanı tavsiye ederim.

 

Tarih: 27 Kasım 2005, 01:59 - İp: 85.***.**6.99
  • 1