0utlaw
0utlaw (üye)
Antalya / Amatör

Zenit Et Makinemdeki Sorun Ne Olabilir??

Merhabalar Zenit Et kullanıcısıyım.2.filmim,ilk fotoğraflarımı bugün aldım fakat hayal kırıklığına uğradım.200 ASA lık 36 pozu bitirdim fakat sadece 10 fotoğraf tanınmlanabilir durumda çıkmış.Daha önce bu makineyle çekilen fotoğrafların hemen hepsinin sol alt köşesinde bi parlaklık mevcut.En son çektiğim fotoğraflarda ise hem sol alttaki parlaklık hem mavi mavi lekeler hem de resimlerde bi mavilik var.Nedeni ne olabilir ki???Fotoğrafçıya filmi verip filmdeki fotoğrafları Cdye direkt atmasını söyledim acaba yanlış mı yaptım bilmiyorum??Negatiflere baktığımda çok parlaktı fotoğraflar 200 asalık film kullanmamdan dolayı mı oldu acaba bunlar bilmiyorum ama hevesim kırıldı .Gece çekimlerimin hiçbiri çıkmamış.
Fotoğrafların çekildiği makineyi de QSS-29_31 olarak tanımlamış ,bunda bi yanlışlık varmıdır???

Mavi lekelerin ve parklaklığın sebebi ne olabilir,nasıl giderilebilir yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler...
Yardımcı olması açısından bi kaç numune...







#0utlaw' tarafından 09.02.2010 19:01:48 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 9 Şubat 2010, 15:40 - İp: 85.***.**6.61
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Panik yapmayın. Çok büyük ihtimal makine bir yerlerden ışık kaçırıyor içeriye. Makinenin arka kapağının kenarlarında keçe gibi kaplamalar vardır. Bunlar içeriye ışık girmesini engeller. Yıllarca kullanılan makinelerde bunlar eskir, kopar.. Antalya'da var mıdır bilmem ama fotoğrafçılar o keçeleri değiştirebilirler. Çok büyük ihtimal düzelecektir.

 

Tarih: 9 Şubat 2010, 20:22 - İp: 92.***.**9.154
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

1. Negatif çok parlak demişsiniz. Negatif parlaksa resimler karanlık demektir. Muhtemelen siz (veya makina) az pozluyor, bunun sonucu gece fotografları iyice karanlık çıkıyor. Stüdyo muhtemelen resimlerinizi otomatik banyo edip otomatik taratıyordur. Muhtemelen fotograflardaki düşük kontrast ve parazitin sebebi karanlık pozları taranırken aydınlatılmaya çalışılmasındandır, bunu çok büyük ihitimalle stüdyonun makinası (minilab) otomatik yapmıştır.

2. Mavi lekelerin sebebi makinanız veya lensiniz değil. Öyle olsaydı hep aynı yerlerde aynı şekilde leke yapardı. Lekelere yakından bakınca bunun banyo aşamasında oluşan lekeler, su lekesi gibi. Ya kullanılan su yeterince saf değil, ya banyo malzemesi bayat, belki de filminiz bayat.

3. Sol alt tarafta (film ters duruduğuna göre mekinada sağ üst taraf oluyor) oluşan parlaklık muhtemelen perde sorunu. İlk pozu güneşe karşı çekmişsiniz, yani perde hızı yükseğe ayarlanmış olsa gerek. Yüksek hızda perde sağlıklı çalışmamış olsa gerek, muhtemeln bir tututkluk yapıp geç kapanmış. Glorfindel'in dediği gibi kapaktan ışık sızması olsaydı aynı şeklin bütün pozlarda sağlı sollu tekrar etmesi gerekirdi, kapaktan sızan ışık bir sonraki veya önceki karanenin sağ üst köşesini de bozardı. Sızan ışığın hep diğer kareyi bozmadan sadece o köşeyi bozma ihtimali var tabii ama çok zayıf bir ihtimal.

4. Hazır yeri gelmişken bir tane de eski Kızılderili numarası öğreteyim bari 35mm'lik kartuşun filmin çıktığı yarıkta keçe vardır, içeri ışık sızmasın diye. Filmi banyoya verirken film kartuşunu çöpe atmamalarını söyleyin. Sonradan içi boş kartuşların keçelerini çıkarıp makinanızın ışık izolasyonunda kullanabilirsiniz.

5. 1990'lardan kalma Canon, Nikon, Minolta ve Pentax makinaların neredeyse beleşe gittiği bir ortamda bu Zenit aşkı neden ?

 

Tarih: 9 Şubat 2010, 21:37 - İp: 88.***.**2.230
0utlaw
0utlaw (üye)
Antalya / Amatör

Her ikinize de teşekkür ederim yardımlarınız için.Sorun keçede mi bilmiyorum ama onu ben yinede kontrol edip izole edicem.Bu makine sanırım 1985-1990arası tarihlerde üretilmiş.Ben 1991 doğumluyum babam bu makineyi aldığında ben yokmuşum yani.Bu fotoğrafçılık aşkı da henüz başladı diyebilirim.Daha önce amatör dijital makinelerle çekim yapıyordum ama bu makinelerde olay farklı.Şimdilerde yeni objektir veya mkine almayı düşünüyorum fakat internet ortamında kolay ulaşılabilecek zenit objektirflerine rastlayamadım.O yüzden makineyi seçtim.Onun için değerli fikirlerinizi de daha sonra alıcam.Saygılar...

 

Tarih: 10 Şubat 2010, 10:49 - İp: 85.***.**7.201
0utlaw
0utlaw (üye)
Antalya / Amatör

100 asalık bulamadım gece doğum gününe gidiyodum 200lük almak zorunda kaldım ama çokı mu farkeder 100 asalık -200 asalık??..Hani illaki bi fark olur ama bu fark ne raddede olur??

 

Tarih: 10 Şubat 2010, 12:03 - İp: 85.***.**7.201
turntablism
turntablism (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Selam benden yardim istemissin ama bakiyoruma rkadaslar benden once davranmis... Bana diyecke soz kalmamis QSS-29_31 bu numara tarayan makinanin numarasi veya modeli... senin film isi garip .. perde tutukluk yapsa leke kosede olmazdi heralde boydan boya olmasi gerekirdi ama kapaktanda degil bu isik... bu makinayi film yokken test etmek gerekiyor aslinda... zamanin ve ugrasma meragin varsa mesaj at msn den halledelim .. sonrada sonuclari buraya yazariz... 200 asalik filmle ic mekanda daha iyi ic gorursun...

 

Tarih: 10 Şubat 2010, 13:08 - İp: 78.***.**1.219
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Noritsu Koki 2931, filmi banyo edip tarayan MiniLab'ın markası. Kodak Expresler'de kullanılan makina.

Işık sızması olmadığında hemfikiriz. O zaman sorun perde değil de nedir ?

Sorun tabiiki perde, başka ne olacakki. İçinde film yokken arka kapağı açıp makinayı çok yavaş kurun, tam kurulurken perdeye bir bakın bakalım herşey düzgünmü. Mesela perdenin ucu tam dik mi yoksa "\" gibi çapraz mı duruyor, perde sathında kırışma falan var mı. Zenitleri bilmem ama eski bez perdeli Minoltalar'da perde bu şekilde gidiyor, ya üst taraf yada alt taraf tuttmamaya başlıyor, tutmayan uç tam gerilemediği için perde kırışıyor, çapraz duruş yüzünden üçgen şeklinde bir delik oluştuğundan perde filmi tam kapatamadığı gibi, çekim esnasında tutukluk yapabiliyor.

 

Tarih: 10 Şubat 2010, 16:34 - İp: 85.***.**3.6
0utlaw
0utlaw (üye)
Antalya / Amatör

Dediğiniz gibi yaptım açtım kapağı boşken salladım o çizgiyi kontrol ettim hatta enstantane olayını çıok daha iyi kavramış oldum;B ye getirince basılı tuttuğum sürece perde açık kaldı mesela.
Bu sol alttaki beyazlık eski tarihlerde babamın çekmiş olduğu fotoğraflarda da mevcut.Ama hepsinde değil %90ında bu beyaz leke var.Keçeleri de kontrol ettim ben,zaten siz de belirtmişsiniz orada bi sorun göremedim.Sorunun kaynağını biliyor olsak iyi kötü yapılabilirmiş arızalar eli tornavida tutan tamirciye gerek kalmadan arızaları halleder şeklinde bi cümle okumuştum ama sorunun kaynağını bulamayınca tabi istersen dremel tut boş.

 

Tarih: 10 Şubat 2010, 16:52 - İp: 85.***.**5.30
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Malum görüntü filmin üzerine ters düşer, sol sağa, alt üste gelir. Sorun sağ üstte, bunu bir kenara yazalım.

Perde 2 kanattan oluşur. Önce biri açılır, ayarlanan perde zamanı sonrasında diğeri kapatır.

Kapatan kanat biraz tutukluk yapıp geç kalıyorsa fazla pozlama olur. Kapanma esnasında bir kenar sıkışıyorsa, sizin durumunuzda üst kenar, o kenara denk gelen taraf fazla pozlanacaktır.

Bu olayı çıplak gözle görmeniz biraz zor. Video kamerayla çekip görebilirsiniz belki.

Yapabileceğiniz gözlem şöyle birşey :
Makinayı B moduna alın, arka kapağı açıp denklaşöre basın, perde açıkken perdenin harekettiği rayların üzerinde tutukluğe sebep olabilecek birşey varmı bkın. Sdece gözle bakın, elinizi perdeden uzak tutun, sıkışırsa zarar verebilirsiniz.

 

Tarih: 10 Şubat 2010, 20:13 - İp: 88.***.**4.100
0utlaw
0utlaw (üye)
Antalya / Amatör

Valla söylenen,muhtemel sorunların hepsine baktım ama henüz sorun bulamadım
çalışamalar devam ediyor..

 

Tarih: 12 Şubat 2010, 16:26 - İp: 78.***.**0.78
  • 1