hally22
hally22 (üye)
İstanbul / Amatör

Zenit Et

selam herkese :D böyle bir site için çok teşekkürler geç keşfetme imkanım oldu. Arkadaşlar elimde şuanda zenit et var sadece 5 film foto çekilmiş çok temiz bir makine.daha önce hiç fotoğraf çekmedim analog olarak. hiç bir kavram ve muhabbetten çakmam yani.ama bu makinayı kullanmak istiyorum.yardımlarınızı bekliyorum.link vermezseniz yani burda anlatıp açıklarsanız çok memnun olurum :D fotoğraf dediğin analogla çekilir dijital dediğin tamamen para kazanmak amaçlı bi iş...

Tarih: 5 Nisan 2009, 19:37 - İp: 78.***.**2.166
hally22
hally22 (üye)
İstanbul / Amatör

way mükemmelmiş buda çok sevindim farklı bişey duyunca.... bir de bu enstantane ye göre ayarlama nasıl yapılıyor... hani su damlacıklarını net çekmek için falan mesela ne yapmalıyım...

 

Tarih: 10 Nisan 2009, 13:51 - İp: 193.***.**1.214
hally22
hally22 (üye)
İstanbul / Amatör

yine kimse yardım etmiycek sanırım

 

Tarih: 11 Nisan 2009, 13:52 - İp: 78.***.**0.143
kou_mktrnk
kou_mktrnk (üye)
Ankara / Amatör

enstantene filmin hemen önündeki perdenin açılma hızını belirler 50mm bi objektifte (standart zenit objektifi) elin titriyorsa 60 enstantenenin altına düşme derim. ilk çekimlerde eline kağıt kalem al her poz için enstantene diyafram değerlerini kayda geçir bunu yaparken zaman zaman aynı konumdan aynı ışıkta aynı nesneyi çek öğretici olur hem makineyi tanırsın hem sonuçları tartarsın.. Afsad da kuğulu parktaki her kuğunun fotoğraflarını çektirdiklerini duymuştum yeni fotoğrafçılık kursu alanlara... su damlasını net çekmekten kastın ne bilmiyorum ama şöyle söyliyeyim hareket eden nesneleri sanki duruyormuş gibi o anı pozlamak istersen perden çok hızlı olmalı yani makinee göre konuşacak olursak 500 - 250 gibi değerler olmalı aynı kareyi 30-60 gibi değerlerden biriyle çekersen perden daha uzun süre açık kalacağından hareket eden nesne net çıkmaz hareket etkisi fotoğrafına yansır. Ortam ışığına göre filmin iso değeri yani ışığa duyarlılığı enstantene ve diyafram arasında bir oran vardır. filmin iso değerini baştan belirler diğer değişkenler olan enstantene ve diyaframla oynayıp ortam ışığına uygun değerlerde ideal pozlamayı gerçekleştirirsin. Pozometrede ortam ışığına göre bu oranı gösteren yardımcı araçtır. bir enstantene seçtiğinde ortamın ışık miktarına göre sana olması gereken diyafram değerini yi aynı şekilde bir diyafram değeri seçtiğinde sana olması gereken enstantene değerini gösterir... sitedeki yukarıda olan eğitim bölümünde de fayadalı bilgiler mevcut ayrıca yanlış anımsamıyorsam özel msjla sana döküman linki gönderdiğimi hatırlıyorum

 

Tarih: 12 Nisan 2009, 01:25 - İp: 85.***.**0.86
hally22
hally22 (üye)
İstanbul / Amatör

evet döküman için çok teşekkür ederim çok faydalı oldu.. ama yeni öğrendiğim için biraz heycen yapıyorum sanırım.. herşeyi hemen öğrenip bi an önce çekmek istiyorum.. biraz acemilik ve telaşlılık işte :D su damlalarından kastım hareket halindeki bir akan suyu duran pozisyonda çekmek içindi... estantene açısından verdiğin cevapla çok yardımcı oldum çok teşekkür ederim... bi sonraki filmimi buna göre bitiricem :D

 

Tarih: 12 Nisan 2009, 12:36 - İp: 78.***.**1.27
hally22
hally22 (üye)
İstanbul / Amatör

ya bi cevap allah aşkına mp nedir? çektiğim fotoğrafları kaliteli olarak sirkecide nerde çıkarabilirm.. şaheserler sonuçta kötü çıkarmak istemeyiz değil mi hepsi birer eser... sonra diyafram ve estanteneyi neye göre nasıl ayarlarız... iso ile estantene arasında ne gibi bi ilişki var cevaplar yorumlar...????

 

Tarih: 13 Nisan 2009, 14:18 - İp: 193.***.**1.246
ladomi
ladomi (üye)
Balıkesir / Amatör

Bende Analog makinelerle fotoğrafçılık zevkini tadabilmek için Zenit Et almaya karar verdim .. hally 22 Arkadaşım bu konuyu açmasaydı muhtemelen zenit lere bakmayacaktım bile , ama şimdi teorik olarak anladımki bu bakina tam bana göre


ENSTANTANE = perde hızı ( 1/125 1/250 1/500 1/750 1/1000 ..... )

makinemizin filme düşen ışığın süresini ayarlayan sistemdir. Fotoğrafın nekadarlık bir zaman diliminde çekileceğini de belirler.

estantane , metalden yapılmış bir perdedir . Denklansöre basıldığında seçilen zamana göre perde açılır ve kapanır.

bu sayede fotoğraf çok uzun veya çok kısa zaman içinde çekilebilir.

ışığın film üzerine düştüğü süreye pozlandırma denir.

Gün ışığı gibi güçlü ışıklarda kısa , akşam zayıf ışıklarda Uzun süreli pozlama yapılmalıdır.

aynı zamanda Objenin hareketini dondurmak için kısa , Flulaştırmak için uzun pozlama yapılır.

bir su fıskiyesinin fotoğrafı çekilirken ; su damlalarını tek tek donmuş halde görmek istiyorsak 1/1000 esntantane ve üzeri kısa pozlama yapılır .. göze ters orantılı gibi gelebilir ; 1/ 2000 1/3000 ... giderek artan değerler ama bu saniyede ışığın girebileceği "An" ın çok kısaltılmış olduğunu gösterir.

yine bir fıskiyenin , devam eden görüntüsü sonucunda oluşan damlaların bütününü pozlandırmak istiyorsak , yani gözle görünen normal halini ; dışarıdan gelen ışığın şiddetine bağlı olarak uzun pozlandırma yapılabilir .. örnedğin 1/125 esntantene değeri gibi ..

gece çekimleri için ise , epeyce uzun pozlandırırılması gerekebilir , 3 saniyeden 30 saniye ve daha fazla bir değere kadar .. yani ışığın , sizin belirlediğiniz süre boyunca filme düşmesini ayarlamak ..

Gelelim ASA veya ISO olayına .. (50 - 100 - 200 - 400 - 600 .... )

ASA ; bu ayar genellikle en baştan belirlenir ama iyi sonuç alamıyorsak değiştirme imkanımız da var .

şimdi örnekle açıklamak iyi olur ;

Akşam üzeri az ışık altında çekim yapacağız .

1/125 enstantene nin altına inmek istemiyoruz çünkü titreşime olan duyarlılığımız artıcak ..

diyaframımızı açıyoruz (netlik için) , Iso da 50 değerinde diyelim .. denklansöre bastık , fotoğraf çekildi .. ama sonra gördük ki bu sonuç çok karanlık çıkmış ...

yapacağımız şey : Iso yu arttırmak , 100 veya 200 veya 400 gibi .. artık daha iyi sonuç alıyoruz ..

Önemli Not ; fazla Iso açılımı görüntüde kumlanma yapar , en doğru yöntem uzun süreli pozlandırma yapmayı göze almak ..

DİYAFRAM OLAYI ( F : 2 - F : 4 ..... )

Objektif içinden gelen ışığın , bir kısımının engellemek için diyafram kapatılabilir veya durdurulabilir. Gözümüzdeki iris gibidir , parlak ışıkta kısılır , karanlıkda genişler .

bana kalırsa , netlik sağlamak için kulanırlır .

yeterli bilgim yok , yalnızca teorik olarak veriyorum , elime alıp da denemiş değilim. yanlışlıklar varsa , yanlış yönlendirmemek için kesinlikle düzeltilmelidir.


Arka plan flu olması için diyafram açılır yada F değeri sayısal olarak küçültülür.

Önce diyafram ayarı yapılır sonra Esntantene (doğruluğundan emin değilim)

Hiçbir ayar sabit değildir , her şartda veya istenen durumlarda tüm ayarlar yeniden yapılır ..

Net alan derinliği ; her yerin perspektife uygun NETLİK de olmasıdır ; diyafram açılırsa net alan derinliği düşer ve Arka Plan FLU olur.

Diyafram açıklığı küçük ise , Alan derinliği Artar yani arka plan da net çıkar (f : 7 )

Diyafram açıklığı büyük ise alan derinliği azalır ; Obje Net , Arka plan flu olur. (f : 3 )


Diyafram açıklığın büyüesi , F oarnının küçülmesidir .. yani bize göre yine ters orantılı bir kavram gibidir. Estantane olyında olduğu gibi ..

Bir anlam , yorum oluşturması bakımındanda diyaframın açılması istenir .. ( F : 5 > 4 > 3 > 2 > ... gibi .. )

Diyaframın Açılması

odak oranını düşürür . Makrolarda uygun şart oluşturur , uzak çekim Yapılamaz .
Netliği bozar , odak dışı nesneler bulanıklaşır ( net alan derinliği)
gece çekimi için uygun şartlar oluşturur , daha çok ışık alır .
ama Titreşim hassasiyeti artar ..

verebileceklerim bunlar.. bende en kısa zaman içinde Zenit ile bu teoriyi pratiğe dökmek için bekliyorum ..

 

Tarih: 13 Nisan 2009, 17:25 - İp: 88.***.**4.105
kou_mktrnk
kou_mktrnk (üye)
Ankara / Amatör

" ya bi cevap allah aşkına mp nedir? çektiğim fotoğrafları kaliteli olarak sirkecide nerde çıkarabilirm.. şaheserler sonuçta kötü çıkarmak istemeyiz değil mi hepsi birer eser... sonra diyafram ve estanteneyi neye göre nasıl ayarlarız... iso ile estantene arasında ne gibi bi ilişki var cevaplar yorumlar...???? "

Gönderdiğim kaynağı oku lütfen tüm sorularına yanıt bulacaksın... MP = mega pixel tahminimce bunu soruyorsun


http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=megapixel
http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=piksel


#kou_mktrnk' tarafından 13.04.2009 19:33:27 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 13 Nisan 2009, 19:32 - İp: 85.***.**0.86
hally22
hally22 (üye)
İstanbul / Amatör

gönderdiğin kaynağı okudum.. çok faydası oldu teşekkür ederim.. formu bol bol geziyorum ve bidünya bilmediğim şey olduğunuın farkındayım.. araştırıyorum öğrendiğimi öğreniyorum fakat cevap bulamadığım şeyler de olacak elbet... ilk fotoğraflarımı çıkarttım.. tahmin ettiğimden çok daha kaliteliler.. bu kadar güzel çekebileceğine inanamadım bile.. bazı fotoğraflarda acemiliğin verdiği heycan olarak elim titremiş, diyaframı estantaneyi yanlış yere ayarlamışım,bulanık çıkmış vs.. ama güzel çıkanlar o kadar tatmin edici oldu ki inanın dijitalden soğudum resmen.. bu makineyle çekmek bence bir sanat.. şimdi siyah beyaz film aldım.. adı ilfrod pan 100 asalık.. bakalım bu nasıl sonuçlar vercek heycan içindeyim.. birde bir sorucuğum daha olacak.. ilk çıkarttığım fotoğrafların üstünde 1 cm lik bir siyah yanıklık var.acaba film mi yandı, baskı hatasımı? yoksa makinem uzun süre kullanılmadığı için bi oksitlenmeden yada perdelerin eskiliğinden mi kaynaklanıyor???

 

Tarih: 15 Nisan 2009, 09:48 - İp: 193.***.**1.214
hally22
hally22 (üye)
İstanbul / Amatör

ladomi çok teşekkür ederim.. çok memnun oldum :D :D :D daha varsa bildiğin bulduğun paylaş nolur :D allah rızası için bilgi???

 

Tarih: 15 Nisan 2009, 09:52 - İp: 193.***.**1.214
hally22
hally22 (üye)
İstanbul / Amatör

ayrıca ladomi diyafram açıklığı derken??? diyaframın 30->500 yoksa 500->30 mu? yani diyafram açıklığında diyaframın sayı değeri olarak büyüklüğünü mü yoksa küçüklüğünü mü kastettin?

 

Tarih: 15 Nisan 2009, 10:27 - İp: 193.***.**1.214