zenit...
zenit... (üye)
Zonguldak / Amatör

Zenit 12xp Pozmetre

Merhabalar ttl ölçüm yapan 2 adet pille çalışan birçoğumuzun aşina olduğu bir Zenit’ten bahsediyorum.Bu ledli , ışıklı pozmetrenin özelliği Zenit 122 lerdeki ile biraz benzerlikler gösteriyor diye düşünüyordum.Makine teknik bir aksaklıktan dolayı beni yanıltmıyorsa, konuyla ilgili fikirlerinizi bekilyorum.
Konu: Makinede denklanşöre dokunur dokunmaz pozmetre yanmaya başlıyor.Bu tek bir ışığın devamlı yanışı...Işık az veya çoksa tabii değişiyor.Elinizi denklanşörden çektiğiniz zaman bu tek ışıklardan biri sürekli yanmaya devam ediyor.Bu denklanşöre yarım basılıştaki uygun poz değerlerinin aranışı ile karıştırılmasın.Çok hafif bir dokunuştan bahsediyorum.Sonra denklaşöre kurulu değilken tam basışla pozmetredeki bu tek ışığı da iptal edebiliyorsunuz.Yani fotoğraf çeker gibi tam bir dokunuş pozmetreyi devreden çıkarıyor.Bir de sağlı sollu denklanşörü oynatabileceğiniz T ve V noktaları var.Bunlar nedir diye merek etmekteyim.Açıkcası Zenit 122 de görmemiştim ,pozmetre ile alakalı mı bilmiyorum.Sürekli dikkatsizlik sonucu yanan bir pozmetre bir süre sonra takdir edersiniz ki pili tüketeceği aşikardır.Pilleri her sefer devreden çıkarmak mı gerekir ,yoksa makine uygun poz değerlerini göstermesine rağmen; en azından ben öyle düşünüyorum.Örneğin gün batımı 60 enstantaneye 2.8 diyafram değeri sonucunu bu makine çift ışıkların aynı yanmasıyla haber veriyorsa sorun sadece denklaşörün hassasiyeti midir yoksa teknik anlamda su götürür bir aksaklık mı vardır?Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.Bu makinenin kulanıcıları pozmetreyi nasıl devreden çıkardıklarını belirtirlerse belki de sorunu bir anlamda çözmüş olacağız.

Tarih: 18 Mart 2006, 18:48 - İp: yok
fotocell
fotocell (üye)
Adıyaman / Firma

mehaba arkadaşım, kullandığın makinanın deklanşör mekaniğinde bir sorun var sanırım. çok hafif dokunduğunda ışık yanmaya devam ediyorsa; deklanşörün altındaki platininde bir sorun var derim.. kaldıki o ışık sensörleri seni yanatada bilir..sen ya makinanı tamire ver yada ışıklı pozometreden vazgeç...

 

Tarih: 18 Mart 2006, 23:00 - İp: 85.***.**8.186
zenit...
zenit... (üye)
Zonguldak / Amatör

Yardımınız için teşekkür ederim.Bu konunun tamir yoluyla halledilebilirliği var mı?Konuya vakıf bir tamirci önerebilir misiniz?

 

Tarih: 19 Mart 2006, 10:50 - İp: 85.***.**7.158
cüneyt
cüneyt (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Merhaba Zenit,

Sorun anlasilan dendigi gibi deklansörün basilmasiyla devreye giren elektrik akiminda. Fakat bu durumda pozametrenin yanlis ölcüm yaptigini sanmiyorum. Yani isiklarin gösterdigi seyler dogru, sadece deklansörün basili olup olmadigini algilayan birimde hata var.

T harfi uzun süreli acik deklansör (bulb) kullanarak resim cekecegin zaman gerekli. Bu durumda yukaridaki zaman araligi dügmesini B'ye getiriyorsun, hafifce yariya kadar bastirip saat yönünün tersine T tarafina ceviriyorsun, bu sayede deklansör kilitleniyor. Yani 5 dakika acik birakacaksan mesela deklansörü 5 dakika elinle basili tutma diye. Sürenin sonunda gene deklansörü geri ceviriyorsun, o zaten yukari atiyor kendi.

V harfi ise deklansör otomatigi icin. Bu durumda deklansörü gene biraz basip bu sefer V tarafinda kitlemek gerek.

Selamlar,
Cüneyt

 

Tarih: 21 Mart 2006, 20:02 - İp: 193.***.**3.9
zenit...
zenit... (üye)
Zonguldak / Amatör

Cüneyt Bey merhaba!
Yardımınız için teşekkür ediyorum.Siviçin değişmesiyle sorun çözümlendi, alt kısımda elektrikli ilgili bir küçk parça daha değişti.Tabii bu süre içinde fikir alışverişi bana konuyla ilgili fikir verdi.Tekrar teşekkür ederim.

 

Tarih: 21 Mart 2006, 20:40 - İp: 85.***.**8.116
mygraund
mygraund (üye)
İstanbul / Firma

merhaba
senin sorununun cözümünü bilmiyorum ama cok iyi fotograf makinesi tamir eden bir yer biliyorum benim de zenitim var ve benimkini gercekten cok güzel bir ustanın elinden gecti bu işi 85 yılından beri yapıyor. ama sen zonguldaktasın ben istanbuldan bahsediyorum. yolun düşerse yeri sirkeci'de istersen bana gönderip ben göstere bilirim fakat pahalıya yapıyo benim fazla bir hasarım yoktu 30ytl verdim. neyse sen bilirsin yinede

 

Tarih: 18 Eylül 2006, 16:58 - İp: 81.***.**0.74
militan183
militan183 (üye)
Çorum / Profesyonel Fotoğrafçı

t ye getirirsen ve b ayarda çekersen makina boşken perdeyi bir izle. B ayarda deklanşör T de...

 

Tarih: 19 Eylül 2006, 18:28 - İp: 85.***.**5.190
  • 1