yamaner
yamaner (üye)
İstanbul / Amatör

Zenit 12s

arkadaşlar merhaba
ben yeni üyeyim.fotoğrafçılığa da yeni başladım.elimde bir zenit 12s var ama makine hakkında çok az bilgi sahibiyim. ilk denememde 36 da 10 fotoğraf alabildim ve sebebini bilmiorum. mekine hakkında bilgisi olan arkadaşların yardımını bekliyorumç
teşekkür ederim.

Tarih: 6 Haziran 2006, 01:13 - İp: 85.***.**3.39
busbus
busbus (üye)
Ankara / Amatör

36 da 10 u manuel ayarla mı yakaladınız? oncelikle diyafram ve enstantene kavramını ogrenmeniz iyi olur sanırım. yakalayamadıgınız fotograflar ya fazla ısıktan yada az ısıktan kaynaklanıyor olsa gerek. yani gunesli bir ortamda 1 saniye gibi bir degerle cekim yaptıysanız film yanmıstır veya los bir ortamda 1/1000 kullandıysanız hiçbirsey cıkmaz.asagıdaki linke tıklarsanız belki işinize yarar bilgiler bulabilirsiniz.

http://www.fotografya.gen.tr/issue-16/goster.php?sayi=16&dosya=egitim.htm

 

Tarih: 6 Haziran 2006, 21:45 - İp: 81.***.**0.172
zenit...
zenit... (üye)
Zonguldak / Amatör

Merhabalar!
Aynı makinenin kullanıcısı olarak öncelikle kullanımı konusunda genel bilgileri de kapsayan ipuçları verebilirim.Öncelikle güçlü ya da normal ışık koşullarında dahi, makinenizle tam ışık kaynağı cephede olacak şekilde fotoğraf çekmeyin.Mümkünse arkanızda olan yada yandan dar açıyla gelen ışıklarda çalışın.Zenit'ler bez perdeli yapılarıyla ışık konusunda ne yazıkki karşıdan güçlü gelmeleri halinde zayıf sonuçlar verirler çoğu zaman da sonuç vermezler.Biliyorsunuz ensantane konusunda 500 sınırdır.Bu sınırda sizi tatmin edici sonuçlar için belirttiğim ölçüde ışığın güçlü olması halinde diyafram 11-16 aralığında çalışın.Pozmetreniz çalışıyorsa zaten iki ışığın altlı üstülü beraber yandığı durum uygun pozlamanın gerçekleştiği andır ve fotoğrafı çekin.
Pozmetre çalışmıyorsa tahmimi değerlerle çekmek durumundasınız.
Kompact makineler için standart biliyorsunuz ortalama her koşullar için 125 enstantane 8 diyaframdir.Siz de bu değerle doğru netleme yaparsanız en azından bakılr fotoğraflar çekersiniz.Akşam üzeri 125 / 4-5.6 aralığında çalışabilirsiniz.Bulutlu havalar da 125/5.6 iyi değerdir.
Tabii diyaframı açıp kısamak bir tercih meselesidir.Objenin öne çıkmasını arka planın flu çıkmasını sağlamak isteğiniz olabilir.Saat 15:00 de güneş arkanızda böyle bir fotoğraf çekmek istiyorsunuz.Muhtemel değer 500 enstantane 4 diyaframdır.Ya da aynı koşullarda bir manzara fotoğrafı için
ona eşit poz değeri olan 125 / 8 seçeceksiniz.Asa ayarınızıda film aldığınız anda ayarlayın.Çünkü bu bile bütün pozlamanın dengesini değiştirir. Fotokritik'Te Stalingrad isimli kullanıcının çalışmalarını incelerseniz tanımlamalarıma yakın sonuçları görürsünüz.

 

Tarih: 7 Haziran 2006, 19:11 - İp: 85.***.**0.42
  • 1