zenoug
zenoug (üye)
İstanbul / Amatör

Yeni Başlayanlar İçin?

ben manuel bir fotoğraf makinesi almak istiyorum ama bu konuda pek bilgim yok...başlangıç için önerebileceğiniz makineler var mı? yardımcı olursanız sevinirim..

nikon f80 başlangıçta da ilerisi içinde iyi olur diye yorumlar okudum hep..canon eos 3000 i de hep başlangıç için öneriyolar ama sonradan değiştirmek gerekiyomuş..siz ne dersiniz ve bu makinaların uygun fiyatları ne?

#zenoug' tarafından 20.02.2009 19:36:25 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 20 Şubat 2009, 18:55 - İp: 88.***.**9.245
randomrandom
randomrandom (Objektif)
İstanbul / Meraklı

eğer gerçek s/b veya dia pozitif çekmeyecekseniz dijital düşünün, keskinlik, lens çeşidi, masrafsız olması vs. gibi artıları var : ) ama "film takmayı, sarmayı seviyorum" diyorsanız o ayrı mesele. aynı dertten muzdaribim : )

 

Tarih: 20 Şubat 2009, 19:03 - İp: 88.***.**5.222
zenoug
zenoug (üye)
İstanbul / Amatör

yok dijital istemiyorum.. dediğiniz gibi "film takmayı, sarmayı seviyorum" : D

 

Tarih: 20 Şubat 2009, 19:13 - İp: 88.***.**9.245
randomrandom
randomrandom (Objektif)
İstanbul / Meraklı

e, iyi o zaman : ) , canon eos 3000n giriş seviyesi için gayet iyi bir makinadır... yine canon'un eos 30v ve 33v si var ki ilerisi için de fena değiller...

bir de siz nasıl kompozisyonlar çekmeyi düşünüyorsunuz? bu konuda bilgi verirseniz daha iyi yardımcı olunabilir size...

-------------
giriş yazınızı değiştirdiğinizi sonradan fark ettim; yukarıda yazdığım gibi, eos 3000n giriş seviyesi için gayet iyi bir makinadır, bir süre kullandım...

f80' e gelince şu an onu kullanıyorum. hakkında okuduklarınız tamamen doğru. ilerisi için de yeterlidir. tavsiye ederim. şu anki fiyatları hakkında bir bilgim yok. f80'i 2008 temmuzunda 350 ytl'ye almıştım...

#cinascinas' tarafından 20.02.2009 20:18:32 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 20 Şubat 2009, 19:50 - İp: 88.***.**5.222
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Negtifin de hç. avantaji yok değil hani.

Birinicisi dinamik aralığı daha fazla olduğu için artı/eksi bir stop yanlış pozlamayı bile telafi edebiliyor, dahası doğru pozlamanın mümkün olmadığı yüksek kontraslı zor ışık koşullarında bile iyi kareler verebiliyor. Pozlamasına güvenmediğim eski makinalarda ben negatif tercih ederdim.

İkincisi neredeyse köşedeki bakkal bile banyo edebiliyor. Biraz daha seçici olursanız gayet güzel 6MPlik güzel taramalara imkan tanıyor. (32 yıllık bir Minolta XG'den benim 6MPlik DSLRımdan daha iyi görüntü aldığımda dehşete düşmüştüm )

SiyahBeyaz'ın evde banyo etme, dianın (pozitifin) ise yüksek kontrast ve çözünürlük gibi avantajları olsa da negatifin de hala kullanım alanı olduğunu gözardı etmemek gerekiyor.

Benim elimde hem Canon EOS850 (1988 model) hem de Mınolta Dynax 404 (sanırım 1999 model) SLR var, o yüzden sadece bu 2 seri için yorumda bulunabiliyorum.

Canon EOS alacaksanız :

1. Serinin bayoneti en başından itibaren iyi tasarlanmış, aradan geçen 20+ sene içinde de pek değişime uğramamış. Canon EOS'un eski ve yeni lenslerle uyumluluk sorunu yok. (eski Sigma-Tokina-Tamron lensleri mutlaka yeni gövdelerde test ederek alın, sorun olabiliyormuş) Benim 21 yıllık makinanın bile AFsi canavar gibi çalışır.

2. P,A (Av) ,S (Tv), M modlarının ve pozlama telafisi gibi olmazsa olmaz bir özelliğin var olduğundan emin olun. (EOS 850'yi kullanmama sebebim ) Canon'un tüketiciyi adam yerine koymayarak böyle elzem şeyleri budayarak çıkardığı bir sürü model var.

3. EOS bayonetini tersine, flaş sistemi bayağı bir evrim geçirmiş. Sonuçta bugünkü EX flaşlarla çalışabilen EOS modellerinin sayısı oldukça kısıtlı. Hasas flaş pozlaması sizin için önemliyse, yeni bir model tercih edin. Negatif kullanıyorsanız, bu konuyu pek dert etmeyin.

4. Plastik bayonet : Aslını ararsanız fonksiyonel olarak hiçbir zararı olmadığını düşünüyorum. Mantığım böyle söylüyor, ama beri taraftan biz insanız ve duygularımız var, plastik keyfimizi kaçıran bir unsur, işte o kadar. Valla bilemiyorum, kararı siz vereceksiniz, yeni ve ucuz, fakat plastik bir model mi yoksa daha pahalı çelik bayonet mi.


Minolta Maxxum/Dynax :

1. Bu seride de uyum sorunu yok. Tek istisna Maxxum/Dynax 7 ile SSM özellği eklendi. Bundan sonra çıkan modeller SSM'i destekliyor (tek sorun bundan sonra pek filmli model çıkmadı, iş DSLRa döndü) Dynax/Maxxum 9 için ( 7iden önce çıkmış) SSM'in ortaya çıktığı yıl Minolta servisleri upgrade servisi vermişler. Dynax/Maxxum 9 almak gibi bir niyetiniz varsa aklınızda bulunsun, upgrade edilmiş bir tane alın. Beri taraftan SSM lens modellerinin sayısını ve fiyatlarını gözönüne bulundurunca bunun sizin için bir problem olmadığını umuyorum.

2. Minolta'nın alt modelleri ile üst modelleri arasında dünya kadar kalite farkı var zannedersem. Dynax 404'ün AFsi kendisinden en az 11 yıl daha eski Canon EOS 850'ninkinden çok daha kötü çalışıyor.

3. Kötü haber, Minolta flaş sistemleri ciddi şekilde evrime uğramış. İyi haber evrim 15 sene kadar önce bitmiş. Bu konuda Canon için söylediklerim geçerli. Minolta serisinin en büyük eğlencesi wireless flaş özelliğinin en ucuzundan en pahalısına kadar bütün modellerdeolmasıdır. (zannedersem son 15 senedir)

4. Plastik bayonet : Canon için söylediklerimle aynı şeyler....


#antika' tarafından 22.02.2009 03:32:19 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 21 Şubat 2009, 23:43 - İp: 85.***.**7.31
  • 1