mbu
mbu (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Yashica Electro 35 Gsn Buldum

Merhaba arkadaşlar. Bugün evde yaş olarak benden büyük bir analog makine buldum. Yashica electro 35 gsn . Tertemiz gorünüyor çizik falan yok üzerinde. En son 20 sene önce kullanmışlar.. Bir şeyi bozulmuş galiba koymuşlar bir yere saklamış bizimkiler.. Kaç yıllık makine bu? Üzerindeki objektifi görünce kurcalamaya başladım. Objektifi 45mm f1:1.7 Güzel görünüyor.. Flaşıda varmış bir zamanlar, aradım aradım bulamadım. Atmışlar herhalde.. Içinde pil yok. (iyiki yok) Objektifin gövdeye bağlı kısmı hafif sallanıyor(üzerindeki bileziklerden gövdeye yakın olanı) bozulmuşmudur? Tamir edebilecek bir yer varmı bunu. Çalıştırmayı başarabilırsem ara sıra kullanırım.. Tümüyle, deri kılfında bile japon malı yazıyor. Flicr da resimlerini gôrdüm beğendim.. Bozuk değilse film takar ara sıra kullanırım bunu.. Üstadlar yerimde olsaydınız ne yapardınız bu makineyi?

#MBU' tarafından 05.10.2010 15:53:45 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 5 Ekim 2010, 15:52 - İp: 188.***.**1.110
elcezeri
elcezeri (üye)
İstanbul / Amatör

mekanik olarak çalışıyorsa film tak çek veya arasıra çıkarıp kurcala(ben eski makinalara öyle yapıyorum).yada anlayan birini bul yardım etsin.uzaktan yardım çok zor.tamiri istanbulda mümkün ama değmez.

 

Tarih: 6 Ekim 2010, 17:28 - İp: 78.***.**0.90
mbu
mbu (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Daha önce hiç analog kullanmadım terimlerini bilmediğim için k.bakmayin.. Poz anahtarını çevırip deklansore bastığımda çekiyor.. Tuşlarının hiçbirinde takılma çalışmama gibi sorunlar yok.. Lensin üzerindeki sanıyorum orburator sayacı çalışıyor..Galiba lazım olan sadece pil.. Bulsam deneyecem sağlammı acaba? Buralarda bulunmazki oda.. Tr sitelerinde varmıdır bunun pili.. İngılizcem olsaydı ebay den isterdim..Geri yerine koyacaz gibi gorunuyor makineyi. Sağol ilgin için

 

Tarih: 6 Ekim 2010, 18:48 - İp: 188.***.**2.5
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Aşağıdaki sayfada bir dönem konuşmuştuk. Türkçe sitelerde pili ve adaptörü bulabilir misiniz bilmiyorum ama ebay'de bulmak mümkün.

http://forum.netfotograf.com/fotograf_makinesi.asp?msg_id=43165&syf=4

 

Tarih: 10 Ekim 2010, 01:17 - İp: 217.***.**9.250
simendifer
simendifer (üye)
İzmir / Amatör

merhaba arkadaşım,

http://cgi.ebay.com/Yashica-Electro-35-Adaptor-Battery-GS-GT-GSN-GTN-MG-1-/190446196546?pt=UK_Photography_Film_Cameras_ET&hash=item2c577a5742

yukarıdaki linkte senin makinana ait bir pil var. daha doğrusu linkte söylenen senin makinanın 5.6v PX32 civalı pil kullandığı fakat çevreye verdiği zarardan dolayı bu pillerin artık üretilmediği. Linkteki üründe 6v gümüş oksit pilleri kullanabilmen için bir adaptör ve piller satılıyor . sende bulunduğun yerdeki elektrikçilerden benzer bir adaptör arayabilirsin. pil orjinal pillerden küçük olduğu için bu adaptörün içine yerleştirip öyle kullanıyorsun.

 

Tarih: 10 Ekim 2010, 20:52 - İp: 81.***.**2.59
urun
urun (üye)
İstanbul / Amatör

electro 35 çok güzel makinadır lenside bir okadar güzel, bende kullanıyorum bu makinadan, gövdeye en yakın olan bilezik netlik için kullanılıyor vizörden bakıp deneyebilirsiniz, vizörün ortasındaki yeşil noktadan yapılıyor netlik. ama bir sorun olduğunu sanmıyorum tamir içinde istanbul hayyam pasajını öneririm, pil sorununuda istanbulda karaköyde çözebilirsiniz yanlış hatırlamyıyorsam karaköyde tramvayın durduğu yerin yan tarafında birikim pil isimli bir mağza vardı, iki pili birleştirerek çözmüşlerdi sorunu. kullanmadan önce pil sorununu halletmenizi tavsiye ederim zira pil pozometrenin, seçtiğiniz diyaframa karşılık enstantene atanmasını sağlıyor.

 

Tarih: 1 Kasım 2010, 16:14 - İp: 188.***.**1.182
delban
delban (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadaşlar ben de yeni bir başlık açıp forumu kirletmek yerine buradan devam edip birkaç şey sormak istiyorum:

Yashica Electro 35 modelini buldum geçenlerde ve aniden bağlandım makineye.
Daha önce analog birçok makine kullandım, ancak bu tip "rangefinder" denen (tam bir Türkçe karşılık bulamadım malesef.) makineleri hiç kullanmamıştım. Birkaç soru sormak istiyorum, bilgisizliğimi mazur görün:
Canon AE1 ve EOS serilerindeki gibi, bu makinenin arkasında perde yok. Fotoğrafı çekmek için lensin içindeki bir bölüm açılıp kapanıyor.
http://www.flickr.com/photos/martintaylor/20742379/in/pool-46195334@N00/
Peki bunun shutter hızı nedir acaba? (500 olduğuna dair bilgi buldum internette. Bunu değiştirme şansımız var mı?)

Ayrıca üst taraftan ASA'yı değiştirince ön tarafta bir açılıp-kapanma oluyor. Bu nedir? (üstteki fotoğrafta, Yashica yazısının üstündeki bölge.)

 

Tarih: 12 Kasım 2010, 17:38 - İp: 78.***.**3.29
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba,

Pek çok rangefinder'da (hepsinde değil ama) leaf shutter denen sistem bulunur. Özellikle sabit lensli makinelerin çoğunluğu bu şekilde çalışır. Lensin hemen arkasında bulunan diyafram açılıp kapanarak pozlama gerçekleştirilir. Bu diyaframın açık kalma süresi ise shutter hızını verir. Bu sistemin toplam avantajı, yani SLR'lerdeki gibi prizma, ayna ve perde olmaması; öncelikle makinenin hafif olmasını sağlar, ikincisi çok sessiz çalışır. Aynı dönemin SLR'lerinde deklanşöre bastığınızda bir gürültü koparken, bu makilerde bir tık sesi duyarsınız sadece. Diğer bir faydası ise, koca bir aynanın kalkıp yukarı çarpması yerine küçük bir diyaframın açılıp kapanması makinenin elde çekimlerinde titremeyi de en aza indirir.

Yashica Electro diyafram öncelikli pozlama yapar. Yani siz kullandığınız filmin ASA değerini girdikten sonra istediğiniz diyafram değerini ayarlarsınız ve makine pozometrenin ölçtüğü ışık değerine karşılık uygun örtücü hızını ayarlar. Bu hızı kendiniz ayrıca değiştiremezsiniz. Sadece lensin en önünde bulunan halka ile flaş senkron konumuna ya da B'ye getirdiğinizde Bulb moduna almış olursunuz. B konumunda deklanşöre ne kadar basılı tutarsanız örtücü o kadar uzun süre açık kalır.

Kolay gelsin.

 

Tarih: 13 Kasım 2010, 11:52 - İp: 217.***.**1.200
delban
delban (üye)
İstanbul / Amatör

Yanıtınız benim için çok faydalı oldu, çok teşekkür ederim. Pazartesi günü Hayyam'da tanıdığım bir esnafa makineyi götüreceğim; ancak bayram nedeniyle orada olmayabileceğini söyledi. Bayramda da bu makineyi yanıma alayım, SLR'nin ağırlığıyla uğraşmayım istedim.

Öncelikle dediğiniz gibi, makinenin bu kadar sessiz çalışması beni şaşırttı. Acaba bozuk olabilir mi diye düşündüm, hatta shutter'ın açılıp kapandığını bile fark etmedim. Şu an makinenin tüm fonksiyonları çalışıyor gibi. Sadece B moduna aldıp deklanşöre bastığımda shutter basılı tuttuğum süre kadar açık kalmıyor. Normal moddaki gibi hemen açılıp kapanıyor. Ve her diyaframda açılıp kapanma hızı aynı.

Pil sorunu olduğunu duydum. Bir şekilde modifiye edip CR2 pille kullanabileceğimi düşünüyorum. Pil olmadan kullanmamı tavsiye eder misiniz yoksa tatile çıkmadan pil işini de halledeyim mi?
Teşekkür ederim.

 

Tarih: 13 Kasım 2010, 17:49 - İp: 88.***.**9.128
urun
urun (üye)
İstanbul / Amatör

aynı makinayı bende kullanıyorum, kesinlikle pil edinin diyafram karşılığı enstantene atanmasını sağlıyor.. sorunu karaköyde çözebilirsiniz tramvayın hemen yan tarafında pil satan bir yer var yanlış değilsem yerin adı 'birikim pil'. iki pili birleştirip benim sorunumu çözmüşlerdi... saygılar

 

Tarih: 13 Kasım 2010, 18:51 - İp: 188.***.**1.157
elcezeri
elcezeri (üye)
İstanbul / Amatör

-pilsizken bu tür makinalar genelde sabit bir hızda çalışırlar...genelde bu ya flaş senkron hızıdır, yada 1/100 veya 1/125...pilsizken,gündüz diyaframı 8-11'e, daha az ışıkta 4-5.6'ya getirerek birçoğunu kurtarırsınız...akşam veya gündüz ev içinde daha da açık diyaframla çekebilirsiniz...ama pil olursa hepsini...
-makinanın arka kapağını açıp lensi ışığa tutun...B'de deklanşöre basılı tutup diyaframı çevirerek diyaframı kontrol edin...pil taktıktan sonra da autoda, hızı ve diyaframı aynı anda kontrol için yapabilirsiniz...

 

Tarih: 13 Kasım 2010, 18:57 - İp: 88.***.**3.118