o.z.
o.z. (üye)
Eskişehir / Amatör

Yarı Karanlık Fotoğraf (olympus Om-1)

merhaba arkadaşlar.
neredeyse hiç tecrübem olmamasına rağmen analog fotoğrafla uğraşmak istedim ve olympus om-1 edindim. 36lık film sonunda epey kötü sürprizlerle karşılaştım, fotoğrafların yarısı tamamen karanlık. sorunun nereden kaynaklandığı konusunda fikri olan var mı?


Tarih: 13 Ekim 2012, 22:12 - İp: 85.***.**3.195
donence
donence (üye)
İstanbul / Amatör

kesin bilmemekle beraber perdede arıza olabilir diye düşünüyorum.

 

Tarih: 13 Ekim 2012, 23:33 - İp: 94.***.**5.3
o.z.
o.z. (üye)
Eskişehir / Amatör

hatalıysam düzeltin ama shutter'ın "Y" ekseninde(yukarı-aşağı) hareket etmesi gerekmiyor mu? yani öyle olsa 1. fotoğrafın üst kısmı karanlık olması gerekmez miydi?

 

Tarih: 14 Ekim 2012, 00:33 - İp: 85.***.**3.195
sezgin72
sezgin72 (üye)
İstanbul / Amatör

Sanırım filminiz bayat veya bozulmuş... Malum artık pek üretilmiyorlar. Piyasada kalanlarında da bu tür problemler olabilir...

 

Tarih: 14 Ekim 2012, 23:53 - İp: 88.***.**7.131
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Bu fotograflar az pozlanmış. Bunun 2 sebebi olabilir :

1. Kullanıcı hatası :

Diafram perde ışığa göre doğru ayarlanmamış. Işığı ölçemek için makinanın pozometresi kulllanılabilir fakat 1.35 V'luk pil bulmakta sıkıntı olabilir çünkü orijinal civalı pillerin kullanımı 20-30 yıl önce yasaklanmış. Voltajı sabit 1.35 V olan işitme cihazlarında kullanılan zinc-air piller uydurulanilir. Zinc-air pilin hava deliği açıldıktan sonra kullanılsın kullanılmasın 2-3 ay içinde kuruyarak biter, neyseki ucuzdur. Işık ölçümünün bir başka metodu ise ucuz bir dijital makina kullanmak, onun okuduğu diafram perde değerlerini makinaya uygulamaktır. Bir şekilde pozometre çalıştırılsa bile doğruluğu veya en azından doğru değerden ne kadar şaştığı dijital makina ile mukayese edilerek belirlenebilir.

2. OM-1, 1972'de piyasaya sürülmüş bir model. Dikine hareket eden perdelerin yaygınlaşması 80lerin başındadır. Perdede bir sorun varsa yatay düzlemde ortaya çıkar. Anlayacağınız makinanızda perde hatası olma ihtimali oldukça yüksek. Perde hızı arttıkça ortaya çıkıyorsa sorun kesinlikle perdedendir.


#antika' tarafından 15.10.2012 03:07:59 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 15 Ekim 2012, 02:48 - İp: 85.***.**7.167
o.z.
o.z. (üye)
Eskişehir / Amatör

@sezgin bey,
filmi başka birisinin makinasından almıştım, ayrıca kış sezonu olduğundan pozları hemen bitiremedim, epey durdular. cihazın durduğu yer oda sıcaklığının üzerinde(yine oda ama ev sıcaklığı yüksek). filmi bozuk olarak almadığımızı farzedersek, saklama koşulları ne olmalıdır(cihaz içinde film bırakmamalı mıyız?), bozuk film göstergeleri nelerdir, fotoğrafa nasıl yansır?

@antika
cihazın pozometresi faal durumda, LR9 pil takılı, biraz arayarak buldum. cihaz yanımda olmadığı için bakamıyorum ama büyük ihtimalle 1.5V olduğunu düşünüyorum. haftasonu hata kontrolünü yapıyorum.
25 fotoğraftan 5 tanesinin hatasız olduğu görülüyor ve bunlar da çoğunlukla dış ortam kapalı hava fotoğrafları.
sorun perdeden kaynaklanıyorsa ve eğer fotoğraf makinası tamiri ile uğraşan bir yer bulabilirsem(tabi konuşmak lazım ama makina yanımda olmadığı ve şimdilik zamanım olmadığı için fikir almak açısından soruyorum) yaptırabilmem mümkün müdür?

 

Tarih: 15 Ekim 2012, 19:50 - İp: 88.***.**8.30
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

İstanbul'da Hayyam'da yaptırmak mümkün ama garantili değil (yani bir daha bozulabilir). Normalde tamir masrafı makinanın değerinden fazla olduğu için pek uğraşmazlar.

OM-1 biraz istisna teşkil edebilir, zamanının en iyi makinalarından biri olduğu için kolleksiyon değeri olabilir. Aslında Olympus bu modeli ilk başta "M-1" diye piyasaya sürmüş, fakat halihazırda M3, M4 vs. gibi model isimleri kullanan Leica itiraz etmiş, Olympus aynı makinayı "OM-1" diye yeniden etiketlendirmiş. "M-1" etiketli olanların kolleksiyoncular için ciddi değeri var.

OM-1'in üzerinde 50mm F1.7 lens olduğunu tahmin ediyorum. Mantar tutmadıysa, çatlağı patlağı yoksa bu da iyi parça.


İçinde film yoksa perdeyi siz de kontrol edebilirsiniz. Arka kapağı açın, makinayı yavaşça kurun, siz kurarken perde boydan boya yavaşça önünüzden geçecektir, herhangibir anorlallik var mı bakın. Sonra diaframı sonuna kadar açın, makinayı aydınlığa tutun, arkadan bakarken denklaşöre basın, perdenin açılıp kapandığı kısa anda objektifin "dolunay" gibi yavarlak ve tamamının görünmesi lazım. Sizin fotolarda resmin sağı karanlık, resim ters olduğuna göre perdede bir kusur varsa yuvarlağın sol tarafının görünmemesi lazım. Bu gözlemi "B" modu dahil bütün hızlarda tekrarlayın. Sorun 1/250 ve daha yüksek hızlarda çıkıyorsa, tamir yerine makinayı o hızlara çıkarmayarak idare edin.

Perdede ciddi bir kusur olabileceği gibi, mekanizmanın uzun süre durmaktan yağının kuruması, topakların oluşması sebebiyle tutukluk yapması gibi basit bir kusuru da olabilir (mekanik saatlerde en sık karşılaşılan arıza) Özellikle flaş sync hızını aştıktan sonra (sizin makinada 1/60 sn. olsa gerek) perdenin iki kanadı arasındaki senkronizasyon kritikleşir. Muhtelif mekanik tutukluklardan dolayı açılan kanat, kapatan kanattan yavaş çalışıyorsa sizdeki gibi bir sorun oluşabilir.

Pozometrenizi modern bir makinanınkiyle kıyaslayarak kontrol edebilirsiniz. Mercuryoxide (civaoksid) veya zinc air (çinko hava) pillerin özelliği uzun süre sabit voltajla çalışmaları ve sonra hemen bitmeleridir. Alkalin piller ise kullanıldıkça sürekli azalarak değişen voltaj karakteri sergilerler, buna dikkat edin.

Önceki mesajda yazmayı unutmuşum, zinc air pillerin hava deliği açıldıktan sonra normal voltaja gelmesi bir saat falan sürüyormuş.

 

Tarih: 16 Ekim 2012, 01:31 - İp: 85.***.**7.167
o.z.
o.z. (üye)
Eskişehir / Amatör

ciddi sorunu olsa bile satma gibi bir niyetim yok aslında. gövde kalitesi hoşuma gittiği için ve çok temiz denk geldiği için aldım. tabi çalışır olması, arada filmli çekim yapmak daha çok işime gelirdi. gözle görülür bir mekanizma hatasıyla karşılaşmadım bu yüzden de herhangi bir mekanik kontrol yapmadım ama sanırım biraz daha incelemem gerekiyor. dediğiniz gibi, belki yağlanma sorunu, belki de pirinç dişlilerde oskitlenme de olabilir. çok ciddi bir durumu yoksa(eksik parça gibi) düzeltebilirim diye düşünüyorum.

cevaplar için teşekkürler, düzeltebilir veya hataları görebilirsem paylaşırım.

 

Tarih: 16 Ekim 2012, 19:18 - İp: 88.***.**8.28
sezgin72
sezgin72 (üye)
İstanbul / Amatör

Makinanın içerisde uzun süre film tutmakta tavsiye edilmez. Sonuçta orada da az olsa hava ile teması söz konusudur. Benim kanım filminizin kesinlikle bayatlamış olacağı yönündedir... Yeni bir film alıp hemen çekip bitirin ve aldığınız sonuçlar ile kıyaslayın.

 

Tarih: 22 Ekim 2012, 22:14 - İp: 85.***.**2.68
o.z.
o.z. (üye)
Eskişehir / Amatör

sezgin bey, çıkan fotoğrafların kontrastlarının düşüklüğü ve renklerdeki cansızlık, filmin bozuk olmasıyla açıklanabiliyor. fakat enstantane 1/1000'deyken ışığa tutup arkadan baktığımda gerçekten görüntünün yarısını görüyorum. dönence ve antikanın dediği gibi shutter yana doğru açılıyor. içini açıp inceledim, dişliler çok temiz, herhangi bir oksitlenme mevcut değil ama yağ kalmamış, nerdeyse kuru kuruya çalışıyor. gün ışığında parçaları tamamen çıkarıp kontrol etmeyi düşünüyorum, işlevini yitirmiş bir yay ile karşılaşmayı bekliyorum.

 

Tarih: 24 Ekim 2012, 01:03 - İp: 85.***.**7.153
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Fotograf makinalarının özellikle elinizdeki parçanın saat mekanizmasından eksik kalır tarafı yoktur, açtığınız gibi kapatamayabilirsiniz, benden söylemesi.

 

Tarih: 24 Ekim 2012, 07:28 - İp: 88.***.**9.26