vivitarx
vivitarx (üye)
İstanbul / Amatör

Vivitar V2000

Merhaba herkese.

Bu benim bu sitedeki ilk mesajım ve bir mesaj formatının nasıl olduğunu/olması gerektiğini bilmediğim için doğrudan soruma geçeceğim.
3 yıl kadar önce fotoğrafçılıkla ilgilenmeye başladım. İlk makinem çok basit dijital bir Olympus'tu, bir kompozisyonun nasıl olması gerektiğini algılamaya ve kendi tarzımı yaratmaya başladığımı fark edince bir Canon Powershot A610 aldım. A610'u uzun süre severek kullandım; ISO'sunu, shutter speed'ini, diyaframını, beyaz dengeyi, kısacası birçok şeyi kendim ayarlayabildiğim için bir süre boyunca yeterli geldi. Sonra macroya merak sardım ve makinenin kendisinin de güzel macro olanakları sağladığını fark ettim. Ancak bu da yetersiz gelince, DSLR makine araştırmalarına başladım. Şu an bir Canon EOS 450D almak için para biriktiriyorum. Objektifiyle beraber bir kit almayı planlıyorum, ancak bu parayı biriktirmem tahminen 5 6 ay daha sürecek.

Polaroid makineler ve vintage fotoğrafları gerçekten çok severim ve photoshop'la (cs2) vintage efektleri uygulamaya başladım. Bunları araştırırken, lomografiyi keşfettim. Gerçekten benim fotoğraflarımda photoshop kullanarak yaratmaya çalıştığım şeyi kendiliğinden yapan makinelerdi. Rusya'ya giden bir arkadaşım oradan bana bir Holga 35mm aldı, Holga'm Ağustos sonunda elimde olacak. (Burada konudan alakasız bir not düşmek istiyorum, Türkiye'de neredeyse 200 YTL'ye kadar çıkan bir Holga'yı orada 40 YTL'ye bulduk. Türkiye'deki fiyat politikasının saçmalığını fark ettim tekrar.)

Lomografiyi öğrenmem üzerine, analog makineler de daha çok ilgimi çekmeye başladı. Fotoğraf meraklısı halama bunu anlatınca, yıllar önceden kalma bir Vivitar V2000'i olduğunu ve istersem bana verebileceğini söyledi. Üstünde de bir "macro focusing zoom" objektif var (35-70 mm). Objektifler konusunda çok az bilgim var, aslında hiç yok da denebilir. Analog makineler de aynı şekilde. Her an bir şeyler okuyor ve öğrenmeye çalışıyorum bu konuda. Yine de tam kendimi ifade edemeyebilirim diye düşünerek makinenin ve objektifin fotoğraflarını koyacağım. 2 film, denemelerle boşa gitti. Hiçbir şey çıkmadı fotoğraflardan. Çok önceden yapmış olmam gereken bir şeyi yaparak makinenin manuelini buldum ve ISO & shutter speed'in uygun olup olmadığının nasıl anlaşıldığını öğrendim. Birkaç saat sonra yeni bilgilerle çektiğim filmin çıkıp çıkmadığını öğreneceğim.

Makinenin ve objektifin birkaç fotoğrafı;













Tüm bu bilgiyi verdikten sonra artık sorularıma geçiyorum;
1 - Bu objektifi Canon'a takmayı denedim ancak uyumlu değiller. Uyumlu hale getirmek için kullanabileceğim bir şey var mı?
2 - Fotoğrafların baskısı gerçekten pahalı oluyor ve ben her hafta o parayı verebilecek durumda değilim maalesef. Karanlık oda kurmak hakkında biraz bilgi edindim, ancak şu an bunu gerçekleştirebileceğim bir yer de yok. Satmak istesem, objektif + makineyi ne kadara satabilirim? Ya da satmalı mıyım?
3 - Sizce fotoğrafların çıkmama nedeni ayarlarını doğru düzgün yapmamış olmam mıdır? Yoksa başka bir sorun var mıdır?
4 - Herhangi bir öneriniz var mı? : )

Çok teşekkür ediyorum okumaya zaman ayırdığınız için.

edit: Arkadaşlar az önce fotoğrafçıya gittim ve birkaç fotoğraf çıkmış. Sanırım sadece güneş ışığında çekilenler çıkabiliyor. Bir örnek:



#vivitarx' tarafından 31.07.2009 19:18:26 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 31 Temmuz 2009, 16:05 - İp: 85.***.**9.61
caca-
caca- (üye)
İstanbul / Meraklı

önerim var.sen satmalısın ben de almalıyım

 

Tarih: 11 Kasım 2009, 22:50 - İp: 85.***.**2.248
kty
kty (üye)
Yurtdışı / Firma

1 - Bu objektifi Canon'a takmayı denedim ancak uyumlu değiller. Uyumlu hale getirmek için kullanabileceğim bir şey var mı?

Heralde Canon'a derken A610'unuzu kastetmiyorsunuz?
Vivitar V2000 "Pentax K" objektif girisine sahip yani elinizdeki objektifi "Pentax K" girisi olan makinalara takabilirsiniz. Eger biryerden "Pentax K - Canon EOS Adapter" bulabilirseniz odak problemi yasamadan Canon'un EOS serisi makinalarinda da kullanabilirsiniz.

2 - Fotoğrafların baskısı gerçekten pahalı oluyor ve ben her hafta o parayı verebilecek durumda değilim maalesef. Karanlık oda kurmak hakkında biraz bilgi edindim, ancak şu an bunu gerçekleştirebileceğim bir yer de yok. Satmak istesem, objektif + makineyi ne kadara satabilirim? Ya da satmalı mıyım?

Pek bi para etmeyeceginden ve halanizdan hediye oldugundan bence satmaniz dogru olmaz. Hele biraz alisin ve birkac güzel fotograf cekin o zaman makinaya daha cok baglanir ve daha güzel fotograflar cekersiniz. Dijital gibi degildir analog, her bir karenin sonucta size belli bir masrafi oldugundan cekmeden önce sizin durup bir daha düsünmenizi saglar. Iste bu nedenle ögrenmek isteyenler icin cok iyi bir baslangic makinasidir...
3 - Sizce fotoğrafların çıkmama nedeni ayarlarını doğru düzgün yapmamış olmam mıdır? Yoksa başka bir sorun var mıdır?

Kesinlikle evet Önce makinanin ISO ayarini aldiginiz filme göre ayarlayin (genelde 200) sonra filmi makinaya dogru sardiriyor musunuz diye bilen birine gösterin ve dogrulugundan emin olun. Geriye bir tek pozometreyi dogru kullanmaniz ve dogru odaklayabilmeniz kaliyor. Önce objektiften kullanmak istediginiz diyaframi sececeksiniz. Simdi o sectiginiz diyaframa göre bir perde hizi ayarlamaniz gerekir (Zaten asil is de burda). Bunun icin de pozometreyi kullanirsiniz. Eger pili takiliysa deklansöre yarim bastiginizda pozometre size fotografinizin "overexposed" yani fazla aydinlik mi ya da "underexposed" cok az aydinlik mi oldugunu gösterir (kirmizi isik bu ikisinden biri, yesil isik ise tam dogru olan süre). Dogru süreyi ayarladiktan sonra güzelce odaklarsaniz (unutmayin autofocus falan yok, objektifin ön kismindaki halkayi cevirerek 'manuel' bir sekilde odaklayacaksiniz) fotograflarinizin kötü cikmasi icin hic bir neden yok.

4 - Herhangi bir öneriniz var mı? : )

Var: Automatic neslin cocuklariyiz hepimiz. Bunca ayar zor ve anlamsiz gelebilir. Hemen pes etmeyin

INGILIZCE V2000 KULLANMA KILAVUZU:
http://www.butkus.org/chinon/vivitar_cameras/vivitar2000/vivitar2000.htm

flickr'daki hesabim analog makinalarla cektigim fotograflarla dolu. Ziyaretinizi beklerim. Bakarsiniz motivasyon olur
http://www.flickr.com/photos/mdogan/sets/

 

Tarih: 12 Kasım 2009, 14:24 - İp: 91.***.**0.56
vivitarx
vivitarx (üye)
İstanbul / Amatör

3,5 ay önce yazmışım bunu - ve o 3,5 ay içinde makineyi çözdüm diyebilirim. gerçekten güzel fotoğraflar çıktı ortaya, özellikle overexposure denemeleri yapmak çok zevkliydi. güneş olmayan ortamlarda pek çekim yapamasam da, şu an hem dijital hem analog makinelerimi kullanıyorum ve bir eos 450d alana kadar (ki hala oldukça uzak görünüyor) böyle idare edeceğim. kty, yanıt için çok teşekkürler. caca-, satmayı düşünmüyorum ancak buna benzer makineleri kadıköy'de, rıhtıma inen ara sokaklardan birinde yaşlı bir adam satıyor. ilgileniyorsan mesaj atabilirsin, ben de tam adresi veririm.

 

Tarih: 12 Kasım 2009, 20:25 - İp: 88.***.**3.231
  • 1