flyingfish
flyingfish (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Soğuk Şartlar İçin Makine?

merhaba..
sizlere bir sorum olacak,ağır kış koşullarında kullanabileceğim bir fotoğraf makinası almayı düşünüyorum. bu anlamda bana bir kaç öneride bulunabilir misiniz? fiyat aralığı 400$ civarı olabilir. canon eos 300x sizce nasıl ?
teşekkürler..

#flyingfish' tarafından 10.02.2005 02:31:44 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 10 Şubat 2005, 00:14 - İp: yok
profesor
profesor (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Bu konuda yorum yapmak yanlış olabilir bunun için en iyi başvuru kaynağı kullanma kılavuzudur. Kılavuzda max. ve min. çalışma aralıkları mutlaka olur. Her ne kadar buraya cevap yazan arkadaşların bir art niyeti olmasada size bildiklerini yazacaklardır ve başınız ağrıyabilir. Ne kadar bir sıcaklıkta çalışacağınızı cevap veren birisi tahmin edemeyeceği için bunun için kılavuzlara başvurun derim ben.

 

Tarih: 10 Şubat 2005, 22:00 - İp: yok
fotoman
fotoman (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Elektronik donanimli makinelerin sogukta kilitlenmesi olayini cok yasamis birisi olarak eos yada benzeri modellerden uzak durulmasini tavsiye ederim.
Canon A1, Pentax K1000 yada Minolta X-700 gibi mekanik modeller agir kis sartlari icin cok uygun. Uzun yillar asiri soguk -sicak her kosulda sorunsuz kullanilabilecek tank gibi makinalar.

 

Tarih: 10 Şubat 2005, 22:18 - İp: yok
flyingfish
flyingfish (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

önerileriniz için çok teşekkürler.

 

Tarih: 11 Şubat 2005, 22:55 - İp: yok
alito
alito (üye)
İstanbul / Amatör

Canon AE-1 dünyanın bütün fonksiyonları tamamen bir CPU tarafından yönetilen ilk SLRsi idi,yani ondan daha gelişmiş olan A-1 in ve ayni şekilde Minolta x-700 ün mekanik makineler olduğunu söylemek pek mümkün değil.K-1000 ve benzeri tamamen manuel makineler bu iş için daha uygun olabilir.Bir yabancı sitede Nikon FM2 nin Alaska'da hiç sorunsuz çalıştığını okudum.Çok eski bir yabancı fotoğraf dergisinde buzlar içinde bir dağ tırmanışında Pentax ME ile çekilmiş resimleri de hatırlıyorum ama adam ayni makinenin sonra donarak çalışmaz hale geldiğini yazmış mıydı, o da mümkün!Makineden çok pillerin soğukta işlemez hale geldiğinine dair yazılar da hatırlıyorum.Yani pil gücüne hiç ihtiyaç duymadan çalışan tamamen mekanik manuel makineler en ideali olmalı ama hangileri var biraz araştırmak gerek. Ama arkadaşın dediği gibi $300-400 civarı tamamen amatör odaklı günümüz otomatik makinelerinin bu iş için uygun olmadığını söylemek yanlış olmaz sanırım.
Makineyi bilmem ama karda buzda fotoğraf çekerken duruma göre makinenin verdiği değerden bir-iki stop fazla poz vermeyi ihmal etmeyin ki fotoğraflarınız karanlık çıkmasın.

 

Tarih: 12 Şubat 2005, 14:47 - İp: yok
alito
alito (üye)
İstanbul / Amatör

Sözettiğim dergiyi tesadüfen buldum.Meğer Everest tırmanışıymış!Kullandıkları makineler Pentax ME Super,Olympus OM1 ve Pentax P30T.Yazıda pillerin donması riskinden sözedilerek pile bağımlı olmayan mekanik makinelerin kullanılması öneriliyor.

 

Tarih: 13 Şubat 2005, 17:01 - İp: yok
analog
analog (üye)
İstanbul / Amatör

Elektronik donanımlı bütün makinalar düşük sıcaklıklarda problem çıkartmaktadır.Elektronik donanıma sahip makinalar ortalama -20 dereceye kadar sorunsuz çalışabilirler.Bugünün koşullarında alınacak makina elektronik donanıma da mutlaka sahip olmalıdır.EOS serisi makinaların bu koşullar için uygun olmadığını savunan arkadaşa şiddetle karşı çıkıyorum.Bugün en çok satılan makineler (canon,nikon,minolta vs) arasında soğuğa en dayanıklı marka canonun EOS serisisidir.Fotografa ilk başladığım zamanlarda nikon kullanan birisine(oldukça usta birisidir ve şimdiye kadar nerdeyse kullanmadığı makina kalmadı) canon mu nikon mu diye sorduğumda nikonun canon a göre 2 eksisinin bulunduğunu söylemişti.Bunlardan ilki canonun daha teknoljik aletler üretmesi(yani ölçüm sistemleri daha sağlıklı) ikincisi de canonun daha düşük sıcaklıklarda çalışabilmesiydi.
Temel eğitimi aldığım hocalarımdan birisi Faruk Akbaş ve grubuyla Asyaya gitmişlerdi ve sibiryadan da geçmişlerdi.Hepimizin makinası donmuştu.Böyle olacağını biliyorduk.Bu yüzden yanımızda Zenit te taşıyorduk.İyiki yanımıza almışız yoksa bu bölgede hiç çekim yapamayacaktık dedi.
Bence EOS300x yerine 300v al.Aralarında hiç fark yok gibi birşey.İki makinayı araştır.Aralarında hiç önemi olmayan 1-2 fark var.

 

Tarih: 13 Şubat 2005, 17:04 - İp: yok
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Ağır kış şartlarının yegane güvenilir markası LEİCA dır....

 

Tarih: 13 Şubat 2005, 20:45 - İp: yok
fotoman
fotoman (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Sevgili Analog, ben eos ve benzeri makinalardan uzak durun derken 400$`a alinabilecek cok amator modelleri kasdettim. Eos 1 ve Eos 3 (ki ben de kullaniyorum) gibi modellere bir itirazim yok tabiiki.
Ama cok agir kis sartlari icin ben israrla mekanik makina oneririm, zaten senin yazindan aldigim asgidaki bolumde de bunu dogruluyorsun:
("Temel eğitimi aldığım hocalarımdan birisi Faruk Akbaş ve grubuyla Asyaya gitmişlerdi ve sibiryadan da geçmişlerdi.Hepimizin makinası donmuştu.Böyle olacağını biliyorduk.Bu yüzden yanımızda Zenit te taşıyorduk.İyiki yanımıza almışız yoksa bu bölgede hiç çekim yapamayacaktık dedi." )

Bu ornekte de oldugu gibi bazen 70-80 milyonluk Zenit, milyarlik makinalardan daha kullanisli olabiliyor.
Saygilar

 

Tarih: 13 Şubat 2005, 23:29 - İp: yok
priapos
priapos (üye)
Antalya / Haber Fotoğrafçısı

zenit, canon A-1 yada Nikon A1 bulabilirsen Canon A-1 US NAVY modeli. Zenit ancak 1992 de uretilen bir modeli var zenitin o degil yani
o model plastik body ic aksamindada plastik ve metal karisimi var o yuzden o model zenithler olmaz.
Not: 1992 1.desert strom Irak harekatinda Amerikan Ordusu Canon A1 US Navy edition kullanmistir. Rivayete gore Buzz Aldrin aydaki ilk fotolarida bu A1 lerle cekmistir.

 

Tarih: 21 Şubat 2005, 14:19 - İp: yok
flyingfish
flyingfish (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

tüm yorum ve yardımlar için çok teşekkür ederim tekrar.
canon eos 300x aldım bir kaç gün önce.bu anlamda bu makine üzerine fikirleriniz varsa seve seve dinleyebilirim sizleri

 

Tarih: 21 Şubat 2005, 16:51 - İp: yok
  • 1