dilyas
dilyas (üye)
Ankara / Amatör

Nikon F 75 Asa Zorlama Hakkında

merhaba arkadaşlar makinemle hiç asa zorlamak zorunda kalmamıştım ve buna ihtiyacım oldu ve bulamadım nikon F 75 de asa zorlaması varmı ve varsa nasıl yapılıyor makinayı inceledim fakat asa degeri ile ilgili hiç bir sonuca ulaşamadım internette nikonda aradım fakat bahsetmiyor bilen varsa ve bukonuda yardımcı olursa teşekkür ederim

Tarih: 25 Mart 2006, 01:21 - İp: yok
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba,
Analog makinelerde Asa zorlamasını filmi 1 veya 2 poz iterek yaparsınız.
Yani 200 asa lık filmi sözgelimi 800 asa kullanmak isterseniz, her kareyi 2 poz daha az ışıkta çekersiniz, sonra film banyo edilirken banyo süresini gereği kadar arttırırsınız. Buna filmi itmek denirdi.
Makinanızda exposure compensation özelliği varsa -2 ayarı yaparsınız çekerken. Yoksa pozometrenin verdiği ayardan 2 poz(EV) daha düşük ayarda çekersiniz.
Tek mahzuru, tüm filmi aynı şekilde banyo edeceğinizden, normal pozla çekilmiş olanları varsa geçmiş olsun. Böyle kareler için yapabileceğiniz tek şey Ağrandizörde telafi etmek. dynamic range'i yüksek filmlerde(negatif) 1 poz hata kapatılabilir.
Siyah beyaz filmlerde eskiden 4 poz itelemeyi denemiştim, ama çok başarılı olamadım. 2 poz sıkça yapardık, yüksek asa film zor bulunduğu için. Biraz grenli olacaktır sonuç.
Renkli banyo hiç yapmadım, belk deneyenler olmuştur ve yazarlar onlarda.
Renki çekilen fotograflarda banyo aşamasında derdinizi anlatabileceğiniz labortuvar bulmak zor, hep baskı esnasında otomatik makineler düzeltiyorlar eksik pozlanmış kareleri. Ancak film yeteri kadar develope edilmediği için sonuç birşeye benzemiyor.
Kolay gelsin.

 

Tarih: 25 Mart 2006, 03:17 - İp: 85.***.**5.6
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Nikon f75 makine, dx kodlu filmleri otomatik olarak tanıdığı için elle asa değeri giremiyorsunuz. Filmin asa değeri ne ise makine onu otomatik olarak görüyor. Ancak mmfotonun dediği gibi -2 pozlama yaparak çekilebilir.

 

Tarih: 25 Mart 2006, 11:39 - İp: 81.***.**6.96
  • 1