disconnectus
disconnectus (üye)
İstanbul / Amatör

Minolta Srt 100 X

merhaba arkadaşlar... minolta srt 100 x analog fotoğraf makinem var fakat flash ı yok.. duyduğum kadarıyla flashını kullanabilmem içinde akü benzeri bir cihaza daha ihtiyacım olacakmış... sorularıma gelince birincisi ; bu makineyi kullanmamı önerirmisiniz? ikincisi; kullanırsam flash için bahsettiğim gibi bir cihaza ihtiyacım varsa sizce bu amatör birisi için fazla detaylı olmaz mı?

#disconnectus' tarafından 20.11.2009 15:02:24 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 20 Kasım 2009, 14:54 - İp: 88.***.**1.121
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Akü ?

Yok öyle birşey.

Harici flaş ünitesi (kısaca "Flaş") takacaksınız. Haliyle bu flaşın içinde piller olacak. Sizin kullanacağınız eski bir flaş ünitesi olacağından normal pille de çalışır ama tabiiki alkaline veya daha iyisi NiMh şarj edilebilir pilleri tavsiye ederim. Bunlar büyük çoğunlukla kalem (AA) pil kullanırlar.

Kendinden sensörlü bir flaş kullanırsanız rahat edersiniz. Bu tür flaşların üzerinde bir ışığa duyarlı fotosel sensör bulunur, sensör ortamın yeterince aydınlandığını algılayınca ışığı otomatik keser, böylece siz de habire diaframı açıp kapamak zorunda kalmazsınız.

Ben "Minolta Auto 200X" kullanıyorum 2.el fiyatı yaklaşık 50 YTL. Yarı fiyatına markasız flaşlar bulabilirsiniz.

1977'den 1981'e kadar Minolta'nın ucuz modeli olarak üretimde kalmış. Makinanız Amerika SRT200 olarak piyasaya sürülmüş, Avrupa ve Asya'da SRT100X olarak. İnternette kullanıcı klavuzunu beleş olarak bulmak mümkün, yalnız bu klavuz 200, 201 ve 202 modelleri için ortak. ( dosyanın adı SR-T_202.pdf )

Makinanızla ilgili en büyük sıkıntı 1.35 Voltluk civa bazlı pilinin çevreye verdiği zarardan ötürü 90lı yıllarda yasaklanmış olması sebebiyle artık üretilmemesidir. Pil yerine plastik conta veya stafordan keseceğiniz bir kalıbı falan kullanarak başka pil uydurabilirsiniz. Fakat piyasada hiç 1.35V pil olmadığından, ona en yakın 1.55V pil kullanmalısınız, karakteristik olarak en iyisi gümüş oksid (silveroxide) olanı. "76" ifade idelen pil bu sınıfa giriyor. Makinanın içindeki pozometrenin devresi orjinalde 1.35V ile çalışmak üzere tasarlandığı için bu devrenin 1.55V için kalibre edilmesi gerekiyor, aksi halde ölçüm yanlış olacaktır.

Eliniz mahirse, elektronikten anlıyorsanız şu linkte belirtilenleri yapabilirsiniz :
http://www.rokkorfiles.com/conversion.htm

Tabii bir yol daha var, o da bu yüksek voltajlı pilin pozometreyi ne kadar saptırdığını tespit edip, ona göre ayar yapmanızdır.

Makina gövdesinde pille çalışan yegane aksam pozometredir, bundan başka herşey mekanik. Işığı ölçmeye gerek yok ben tahmin ederek çekeceğim diyorsanız, pile ihtiyacınız yok, yolunuz açık olsun.

 

Tarih: 20 Kasım 2009, 23:27 - İp: 88.***.**5.161
disconnectus
disconnectus (üye)
İstanbul / Amatör

yardımların için çok teşekkür ederim antika. şans eseri bir flaş buldum ve makineye uygun çıktı ve çalışıyorda =)) sıra şimdi makine üzerindeki diğer ayarlamalarda şimdi de onu nasıl öğreneceğim onu düşünoyrum ;=) bir de "Işığı ölçmeye gerek yok ben tahmin ederek çekeceğim diyorsanız, pile ihtiyacınız yok" demişsin ölçebilmem için ne gerekiyor?

 

Tarih: 24 Kasım 2009, 23:54 - İp: 92.***.**2.112
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı



Cevabım sizin için kafa karıştırıcı olacak ama yine de yazayım :

Işığı ölçebilmeniz için pile ihtiyacınız var.


Işık pozometre ile ölçülür. Makinanızın içinde bir tane pozometre var, 1.35 Voltluk CivaOksit (Mercury-Oxide) pille çalışır. Pil haznesi makinanızın altındadır, 25 kuruş büyüklüğünde bir yuvarlak bir kapağı vardır. Kapağı saat tersi yönde çevirirseniz açılır. Yakınlarda bir yerde pozometreyi açıp kapamaya yarayan bir çevirmeli düğme vardır, 3 poziyonu vardır : On, Off ve BC (yani Battery Check, pil kontrol). Haznenin içine sağlam pil takıp, düğmeyi "On" konumuna getirirseniz pozometre çalışır, yani çalışması lazım.

Pozometrenin çalıştığını vizörden bakınca görürsünüz, vizörün sağ tarafında bir ibre aşağı yukarı oynar, objektifi karanlık yöne çevirdiğinizde ibre aşağı iner, ışığa çevirdiğinizde yukarı kalkar.

Vizörünüzde pozometre ibresiyle aynı eksende ucunda halka olan bir kol daha göreceksiniz. İşte o kol siz lensten diaframı kıstığınızda veya perde hızını arttırdığınızda yukarı, tam tersi hareketlerdeyse aşağı hareket eder.

Doğru pozlama için o halkayı pozometre ibresinin üzerine denk getirmeniz gerekir.

O makinada flaşlı çekimde pozometrenin hiçbir fonksiyonu yoktur.

 

Tarih: 25 Kasım 2009, 01:06 - İp: 78.***.**5.247
disconnectus
disconnectus (üye)
İstanbul / Amatör

"O makinada flaşlı çekimde pozometrenin hiçbir fonksiyonu yoktur. " şu an flaş kullandığıma göre bu söylediklerini yapmama gerek yok demek mi oluyor?


 

Tarih: 25 Kasım 2009, 11:11 - İp: 88.***.**5.252
  • 1