ozzz2110
ozzz2110 (üye)
İzmir / Amatör

Minolta Maxxum 5 Hakkında Bilgi

Uzunca bir sonra Zenit kullandıktan sonra kendime Minolta Maxxum 5 aldım. 28-100 mm lens var.

İnternette kendi sitesinden ingilizce kullanma kılavuzu ile bir çok özelliğine hakim olsamda yine de anlayamadığım bir çok yanı var.

Mesela;

M modda manuel ayarlarda enstantaneyi yapabilirken bir türlü diyaframı değiştiremedim.

Diyafram öncelikli ya da enstantane öncelikli çekimlerde vizörde görüntü hep aynı ışıkta oldu, lensin sağ alt kısmında kılavuzunda "dept of field preview button" a basınca sanırım ön izleme yapıyor. Çekim yaparken bu tuşa basmamız mı gerekiyor ? Deklanşöre bastığımızda istediğimiz ayarlarda çekim yapıyor mu ?

İnternetten öğrendiğime göre Sony alfa makinelerle aynı lensi kullanıyormuş ? Acaba lensi için bir kod ya da isim var mı ?

Tavsiye edeceğiniz tele objektif var mı ? Kaç mm olmalı ? 70-210 mm lens alıp kuş çekimi yapmak istiyorum sizce uygun mudur ?


Ve de aktarabileceğiniz kullanıma dair tüm bilgileri merakla bekliyorum.

Tarih: 15 Temmuz 2010, 15:54 - İp: 81.***.**1.73
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Diaframı ayarını kısınca vizörün kararmaması normal, çekim anında ayarlağınız konuma gelecek, sonra yine açılacaktır.

Minolta'nın 1960lardan beri ürettiği hiçbir SLR makinada diaframı kısınca vizör kararmaz. Aslına bakarsanız aynı durum Japonya ve Almanya'da üretilen bütün SLRlar için geçerli. Korkarım Rusya'da üretilenlerde de durum böyle, tabii bir arıza yoksa ....... muhtemelen sizin elinizdeki Zenit ya arızalıydı yada çok çok eskiydi.

Zenit vidalı M42 lens kullanır. M42 lenslerin arkasında, alt tarafta, dışarı doğru uzanan 4-5mm lik bir pim vardır. Bu pim serbestken diafram sonuna kadar açıktır, pim içeri itilince diafram bileziği neye ayarlıysa, diafram oraya kadar kapanır. Normal şartlarda pim serbesttir böylece vizör kararmadan diafram ayarı yaparsınız, tam çekim anında, ayna yukarı doğru hareket ederken, bu pim de içeri itilir, diafram ayarlanan açıklığa gelir ve bu konumdayken fotograf çekilir.

Elinizdeki Maxxum 5, 2001 yılında piyasaya sürülmüş bir model. 2000 yılından sonra çıkan bütün Minolta'lar bugünlerde Sony'nin yavaş yavaş yaygınlaştırdığı AF motorlu (SSM) lensleri sürebilirler. Tabii 1985ten itibaren üretilen bütün Minolta AF lensleri tam bir uyumluluk içinde kullanabileceğinizi söylememe gerek yok. Ayrıca muhtemelen haberdar değilsinizdir ama 90ların başından beri üretilen bütün Minolta SLRlar wireless flaş sürebilirler.

Uzun lafın kısası yeni makinanız eski Zenit'ten görüntü, pratiklik, serilik, güvenirlilik, sağlamlık vs. her açıdan misliyle daha iyidir, hayırlı olsun.

Manuel moddayken AV tuşuna basmaktayken tekeri çevirince diafram ayarı yapılıyor olsa gerek.

70-210 F4, nam-ı diğer Birakutusu harika bir lenstir ama 210 mm kuş fotografı için kısa kalabilir. Ayrıca biraz yavaş fokus yapabilir, ama sizin alışkanlıklarınızı gözönünde bulundurunca bu pek problem olmayacaktır. Herşeye rağmen 200-300 TL bütçe aralığında birakutusundan daha iyi bir alternatif yok. Kuş için 400mm üstü daha uygun sanki.

Madem Minoltacı oldunuz, o zaman şu site çok işinize çok arayacaktır, oradaki lens yorumlarını okuyabilirsiniz :
www.dyxum.com

 

Tarih: 15 Temmuz 2010, 23:42 - İp: 78.***.**9.148
ozzz2110
ozzz2110 (üye)
İzmir / Amatör

Doyurucu yanıtınız için çok teşekkür ederim.

Kafamdaki soru işaretlerine cevap oldunuz.

Wireless flaş ve kablolu ya da kablosuz bir kumanda da düşünüyorum.

300mm lenslerde filmli dahi olsa fotoğraf kalitesinde bozulma olur korkusuna da kapılmakla beraber 210 mm yetersiz kalır diye de düşünmüyor değilim.



 

Tarih: 15 Temmuz 2010, 23:57 - İp: 81.***.**1.73
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

SLR için geniş açı lens yapmak, tele lens yapmaktan daha zordur.

Canon, Nikon, Minolta, Pentax, Olympus, CarlZeiss, Leitz vs. gibi ciddi markaların prime (zoomsuz) lenslerinin görüntü kaliteleri sizin normal algı sınırınızın çok ötesindedir, kendinize 300mm gibi sanal bir engel tanımlamanız anlamsız. Gerçi cam denen malzemenin karakteristikleri yüzünden, özellikle ışık tayfındaki bütün renkleri aynı miktarda kıramamasından dolayı "kromatik sapma" sonucu bir fiziksel sınır var ama bu sınır 300mm'nin çok ötesinde.

Tele lenslerle ilgili sıkıntı daha çok daha çok boyutların büyümesiyle ilgili. Özellik F2.8 gibi bir diafram açıklığını sağlamak için oldukça geniş bir lens yüzeyi gerekiyor, bu da ağırlığı ve fiyatı abartıyor. Hani spor muhabirlerinin elinde beyaz lensler görürsünüz, işte onlar böyle lenslerdir ve bir server değerindedirler.

 

Tarih: 16 Temmuz 2010, 10:36 - İp: 78.***.**8.242
ozzz2110
ozzz2110 (üye)
İzmir / Amatör

Sözün özü, 300mm bir lensi de düşünmek gerekir diyorsunuz ?

Aslında ikinci elde bulabilirsem ki bunu daha çok maddi sınırlar belirliyor böyle bir lens istiyorum. Nesneye yaklaşıp kaçırmaktansa Tele lens ile yaklaşmak daha iyi sonuç verir gibi geliyor.

Yine de bir kaç yerel ve global satış yapan siteleri takipteyim.

 

Tarih: 16 Temmuz 2010, 11:20 - İp: 81.***.**1.73
ozzz2110
ozzz2110 (üye)
İzmir / Amatör

Bir de Custom modlar hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

 

Tarih: 16 Temmuz 2010, 12:19 - İp: 81.***.**1.73
  • 1