efefoto
efefoto (üye)
İstanbul / Meraklı

M42 Vs Pentax-k

M42 yuvalı makine almam mı daha avantajlı yoksa Pentax-K yuvalımı ? Bu lensler arasında avantaj dezavantaj varmı ?

birde "16 iso" da cekilen bir resimle "25 iso" arasında cok fazla keskinlik farkı olurmu ?

siz makine alıcak olsanız (ISO 25-1600) arası bir makineyimi tercih ederdiniz yoksa (ISO 16-500) olan bir makineyimi .?

Tarih: 26 Mart 2005, 21:05 - İp: yok
alito
alito (üye)
İstanbul / Amatör

Çok geniş bir soru.Makine buldunuz da seçim mi yapacaksınız,nedir bilmek gerek.M42 ler iyice eski nesil manuel makineler. K yuvalı olarak ise eski yeni -AF dahil, pek çok makine var.Seçim imkanı çok geniş,ayni yuvayı kullanan farklı markalar da var. Tabi bir de K yuvalı objektif takıp çıkarmak daha pratiktir.Optik kalitesinde de çok değişkenler ve imkanlar var.Ama vidalı Takumarlar da çok kaliteli objektiflerdir.Ben zamanında bir arkadaşımın Spotmatic makineyle çektiği fotoğrafları çok kıskanmıştım doğrusu.Ucuza alınabilecek Takumar objektifli bir Pentax bugünkü pek çok makineyi fotoğraf kalitesiyle hasetten çatlatabilir.
ASA değerine gelince:Bu iş dijitale benzemez ki makine üzerinde ASA yı ayarlayıp bir öyle bir böyle çekin!15 ASA değerini nerede kullanacaksınız ki? Bildiğim en düşük 25 ASA lık siyah beyaz filmler var.Sizin seviyenizde kullanılacak en düşük film 50 ASA ki o da diadır herhalde,en yükseği de 400 olur.Onun için siz hiç kafayı takmayın buna.Tercih yapılacaksa 25-1600 olan büyük ihtimalle diğerinden daha gelişmiş ve yeni bir makinedir yani K yuvalı olandır duruma göre onu tercih edebilirsiniz.

 

Tarih: 29 Mart 2005, 00:37 - İp: yok
jozef
jozef (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Bence K yuvalı makine, yani Pentax çok daha avantajlı olur, orjinal SMC objektifler harika, çok keskin, üstelik M42 objektifler de Pentax'a takabiliriz, özel bir adaptör kullanarak ama, yine de böyle imkan var. Eski M42 Takumarlar çok kaliteli, SMC olmayanın kalitesi biraz daha düşük, daha yeni K yuvalı Takumarlar bunlara göre hiç iyi değiller. Tabii ki yeni Pentax SMC lensler en iyi, kaplaması sayesinde.
50 iso'ya kadar çok fazla keskinlik farkı yok.
Makine alacak olsam, o kadar isoya bakmayacağım, ama 25-1600 arası daha iyi gözüküyor, 500 hiç bir şey değil, yetmez bence.

 

Tarih: 3 Nisan 2005, 17:30 - İp: yok
  • 1