umitdogan
umitdogan (üye)
İstanbul / Amatör

Lomonomo

Analog fotoğrafçılıkla uğraşan, eline kamerasını alıp gece-gündüz demeden, yer-mekan ayırt etmeden, kuralsızlığı kendine kural edinmiş bir halde fotoğraf çeken insanların oluşturduğu bir akımdır Lomonomo.

Bir Lomonomocu için en önemli şey kamerasının yanında olmasıdır, o varsa her şey tamamdır. İstediği her anı ölümsüzleştirmek ister, ama çok da düşünmez, aynı film üzerine çeker de çeker. Ayarlara da çok takılmaz, önemli olan anı yakalamaktır. Kısacası, Lomonomocu için fotoğraf çekmek; keyif almak, eğlenmek, anı yaşamak demektir.

Tüm bunları okuyunca sen de “Vay be! İşte bu beni anlatıyo!” diyorsan, belki farkında değilsin ama sen de bir Lomonomocusun! Aramıza hoş geldin

Tarih: 14 Mayıs 2010, 13:57 - İp: 212.***.**3.247
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

E hazır bu konu açılmış, bir iki kelam da ben edeyim..

Düşüncelerim herkesten çok da farklı değil. Ortada bir akım var. Lomography. Önemli bir hayran kitlesi de var. Sanatsal olarak bakarsanız çok eleştirip yerin dibine sokabileceğiniz gibi, kendi çerçevesinden baktığınızda yep yeni bir sanat akımı olduğuna da inanabilirsiniz.

Peki, makine kısmına gelirsek. Aslında olayın özü sonuçların kestirilemiyor olması. Güzel kılan tarafı da bu. Bu sebeple ve etkiyi daha arttırmak için lomography kendi yöntemlerini geliştirdi. Çapraz banyo en önemli uygulaması. Ya da pek çok diğer aksesuar (renkli filtreler, renkli flaşlar, fisheye adaptörler vs vs..)

Ama açıp www.lomography.com u incelerseniz, fotoğrafların çok ortak yönlerini görebilirsiniz. Ya da herhangi bir yerde bir fotoğraf gördüğümüzde, bu bir lomografik fotoğraf diyebiliyorsak sebebi de belli ekipmanlarla ve belli işlemlerle yapılıyor olmasıdır. Bu sebeple ben bunun bir cep telefonu ile yapılabileceğini düşünmüyorum. Ama çeşitli analog makineler, değişik aksesuarlar, değişik banyo yöntemleri kullanılarak aynı etkiler elde edilebilmekte.

Ben bir Holga 135BC kullanıyorum. ebay'da 39$'a aldım. Türkiye fiyatları ise beni güldürüyor... Maliyeti en fazla 5$ olsun.. Ekipmanı fetiş hale getirmemek lazım.

 

Tarih: 17 Mayıs 2010, 18:19 - İp: 193.***.**7.122