katastrofi
katastrofi (üye)
İstanbul / Amatör

Lensin Değişmesi Durumunda Filmin Durumu

Arkadaşlar merhaba,

Cevap aradığım 3 sorum var;

1) Bir adet Zenith 21XS sahibiyim. Makinenin içinde film varken lensini değiştirmem durumunda film ışık alıp etkilenir mi? Yoksa perde, içeriye ışık sızdırmaz mı?

2) Aynı şey, Nikon'un SLR makineleri için de geçerli midir?

3) Zenith için, İstanbul'da 1. veya 2.el olarak lens alabileceğim güvenilir bir yer önerebilir misiniz?

Teşekkürler..

Tarih: 1 Haziran 2011, 17:57 - İp: 78.***.**1.53
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

1, 2) Lens değiştirmek filmi etkilemez.

 

Tarih: 1 Haziran 2011, 18:53 - İp: 95.***.**5.23
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

1 ve 2 : Lens değiştirmek fokal düzlem perdeli (focal plane shutter) hiçbir makinada filmi etkilemez. Lens değiştirirken filmin önünde ışığın filme ulaşmasını önleyen perde olduğu gibi bir de SLR makinalarda ışığı vizöre sevkeden ayna vardır. ( Sağlam bir makinada arka kapağı filmi başa sarmadan açmadığınız sürece film kolay kolay yanmaz )

3 : Madem "güvenilirlik" peşindesiniz, o zaman Zenith ile hiç uğraşmayın, Canon, Nikon, Minolta veya Pentax gibi güvenilir bir markanın herhangibir AF modelini alın. Sirkeci çevresinde, spesifik olarak Hayyam Pasajı'nda bolca bulabilirsiniz.

not : fokal düzlem perdesi olmayıp da lensi değiştirilen makina son 60-70 yılda üretildi mi, bilmiyorum.

 

Tarih: 1 Haziran 2011, 19:28 - İp: 78.***.**8.242
katastrofi
katastrofi (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba,

Öncelikle cevaplar için teşekkür ederim.

Güvenilirlikten kastım, satıcıydı. Zira, Zenith'e çok güveniyorum. Çünkü, özellikle portre çekimlerde çok güzel sonuçlar alıyorum. Çok sevdiğim bir makine. 1996'dan beri "tık" demeden çalışıyor. Benden önce de sanırım 2 senelik geçmişi var makinenin.

Bende bir adet de Nikon F80 var. O da çok sevdiğim bir makine. Onunla ilgili alışverişi yaparken Sirkeci'de bilinen yerlerli yerlerden yapıyorum. Ama Zenith için nereden lens alabileceğimi bilmiyorum. Sahibinden.com'dan bir kaç kez alışveriş yaptım, maalesef hayal kırıklığına uğradım. O yüzden de foruma bir danışmak istedim. Çünkü, Zenith lenslerinde AF yok, çok da yaygın değil.

 

Tarih: 1 Haziran 2011, 21:03 - İp: 85.***.**4.95
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Zenit lensler için de Sirkeci, aslında fotografla ilgili herşey için Sirkeci. Zenit'in lens yuvası M42 tipi vidalı, pekçok iyi markanın bu standartta bir sürü lensi var. (Örneğin 1975 öncesi Pentax Takumar lensler) bkz. http://en.wikipedia.org/wiki/M42_lens_mount

F80 iyi makina, Nikon'un G, AF-S, AF-I, VR bütün lenslerini süren orta sınıf 3 modelden biridir. (diğer iki orta/alt sınıf F65 ve F75, üst sınıfı yani F100, F6 vs. saymıyorum). Ben sizin yerinizde olsam 50mm F1/8 Nikon lens bulup yoluma devam ederdim.

İlginç bir not daha : M42 lensler, Canon EOS, Pentax K ve Sony/Minolta AF gövdelere adaptörle kayıpsız takılabilir, maalesef Nikon'a uymuyor.

Ben gittigidiyor üzerinden hiç pişman olmadım.

 

Tarih: 1 Haziran 2011, 23:56 - İp: 88.***.**9.95
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Mantik olarak her lens degistiginde filme etki etse idi,cekim icin makinayi acip lens kapagini kaldirdiginizdada ayni etkinin olmasi gerekirdi .Vizorden bisey gorunuyosa zaten makinanin govdesine isik giriyor demektir ve siz cekim icin shuttera basmasaniz bile filmi etkilemesi gerekirdi.Ama boyle olmuyor.Nedenide perdenin sadece siz denklansore bastiginiz zaman acilmasidir...

Zenitler hakkinda bir fikrim yok ama f80S digital kapakli olan modelini kullaniyorum ve en iyi sonuclari 35mm ve 50mm prime lensler ile aliyorum cunku bu makinanin biraz hizli lensleri sevdigini dusunuyorum.Zoom lensler biraz agir kaliyor acikcasi ve perfornasinida kotu etkiliyor.Ozellikle filmde diyafram degerleri buyuk lensleri tercih etmek bence daha mantikli.

 

Tarih: 2 Haziran 2011, 03:12 - İp: 221.***.**3.132
kty
kty (üye)
Yurtdışı / Firma

Zenit için zar zor bulabileceğiniz ve çok paraya alacağınız iyi bir M42 lens (takumar 1,4 gibi) yerine yaklaşık aynı fiyata, daha modern, daha hafif ve otomatik fokuslamalı bir AF Nikkor 50mm 1,8 lens alıp F80 gibi gayet baba bir makineye takarsanız çok daha akıllı bir iş yapmış olursunuz.

ilerde nikon DSLR alır kullanırsınız bir ömür nikkor 50'lik lensi.

Canon sisteminiz olsa M42 lensler uyumlu olduğu için yatırım yapmak da mantıklı olabilirdi.

Zenitin kendi zenitar lensleri elinizdeki makine için son derece yeterlidir.

ben Almanya'da ebay üzerinden satış yapıyorum. M42 lenslere Türkiye'den çok defa müşterilerim oluyor. ebay bu lensleri ucuza bulabileceğiniz en kapsamlı site. Porst, Cosinon, Revuenon, Zenitar gibi markaların çok iyi ve ucuz M42 lensleri var.

 

Tarih: 2 Haziran 2011, 16:06 - İp: 91.***.**9.155
  • 1