andywarhol
andywarhol (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Kompakt ? Refleks ?

Değerli dostlarım, size sorum kompakt makine nedir ? Refleks makine nedir ? İkisinin arasındaki fark nedir ? Bir fotoğraf makinesinin kompakt veya refleks olup olmadığını nasıl anlarız ? Avanttajları ve dezavantajları nedir ? Şimdiden göstereceğiniz ilgi için çok teşekkür ederim. Saygılarımla...

Tarih: 3 Temmuz 2005, 03:01 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar, kompakt makinelerle slr makineler arasındaki en büyük fark alan derinliği ile oynayamamanız, iso asa haricinde ışığa hükmedemezsiniz.. Slr makinalarda ise her şeye siz istediğiniz gibi hükmedersiniz.. temel farklar bunlardır sanıyorum..Aslında sabaha kadar yazılacak konu çıkar buradan ama en iyisi bir fotoğrafçılık kitabı almanızdır. o kitap size her konuda hem yardımcı olacak em de aklınıza gelmeyecek soruları da sorduracak ve cevaplayacaktır.. sevgiler..

 

Tarih: 3 Temmuz 2005, 03:42 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

SLR (Single Lens Reflex) yani tek lensten yansıyan makinelerde (adı üstünde) lensin gördüğü görüntü içerdeki bir ayna vasıtasıyla vizöre yansıtılır. Yani, vizörden bakıldığında görünen manzara lensin gördüğü manzara ile aynıdır. (çerçevelemede %1-5 fark olabilir) Deklanşöre basıldığında, diyafram seçilen değerine kapanır, ayna kalkar, görüntü film/sensörü etkiler sonra ayna yine eski durumuna döner. SLR ollmayan makinelerde vizörden gördüğünüz görüntü ile objektifin gördüğü görüntü aynı değildir. Çok basit bir örnekle, vizörden bakarken, objektifin önüne yanlışlıkla parmağınız gelse siz bunun farkına varamazsınız. Fotoğrafı çektikten sonra aaaaa bi bakarsınız ortada kapkara bi parmak!

#ocaklilar' tarafından 03.07.2005 12:53:51 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 3 Temmuz 2005, 12:50 - İp: yok
murat 856
murat 856 (üye)
Çanakkale / Doğa Fotoğrafçısı

 

Tarih: 3 Temmuz 2005, 22:12 - İp: yok
alito
alito (üye)
İstanbul / Amatör

Objektif kapağını üzerinde unutursanız yanarsınız sonra kaçan fotoğrafa veya harcanan filme..Zamanında az yapmadık bu hatayı!!
Şaka bir yana iki makineden de bol bol görürseniz farkını anlarsınız görünüş olarak.İkisinin de kendine özgü yapıları vardır.Örneğin SLR de ön tarafta vizör penceresi yoktur.
En önemli farklardan biri refleks makinelerin objektiflerinin değiştirilebilir olmasıdır.
Kompakt makineyle de iyi fotoğraf çekilebilir ama ciddi bir amatörün çoğu tam otomatik olan bu tür makinelerle pek ilgisi olmaz genellikle.Tabii refleks olmayan ama değişebilir objektiflli de olabilen telemetreli tabir ettiğimiz rangefinder tipi gelişmiş makineleri ayırmak lazım ,onlar ayrı bir kategori.

 

Tarih: 4 Temmuz 2005, 13:53 - İp: yok
andywarhol
andywarhol (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

değerli dostlarım nikon fm2 kompakt bir makinemidir yoksa refleks makinemdir ?

 

Tarih: 5 Temmuz 2005, 03:56 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Reflex.

 

Tarih: 5 Temmuz 2005, 08:31 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Sevgili ocaklılar konuyu güzel açıklamış. bende kısaca şunu söliyim Refleks makine özgürlük, kompakt makine kölelik demektir!!!!!!!

 

Tarih: 5 Temmuz 2005, 20:32 - İp: yok
Film
Film (üye)
İstanbul / Amatör

KOMPAKTLAR
Ülkemizde yaygın olan bu tip fotoraf makinelerinin popüler olmalarının başlıca üç nedeni vardır.Birinci neden küçük hafif ve kolayca taşınır olmalarıdır.Tatil hatıra ve aile fotorafları için ideal sayılırlar.Yanınızda taşıyabileceğiniz bu tür fotoraf makineleri ile ilginç olayları anında görüntüleyebilirsiniz.
İkinci neden kullanımlarının son derece kolay olmalarıdır.Genel olarak kompakt makineleri için teknik ayarlamalar gerkmiyor.Modellerin büyük çoğunluğunda flaş bulunduğundan iç mekanlardada kullanılmaları mümkündür.Sonuç olarak hem netlik ayarlı hemde doğru ışk ölçümü ile fotoraf çekilmesi için yapılacak tek şey vizörden bakarak deklanşöre basmaktır.
Üçüncü neden ise bu tür cihazların diğerlerine göre çok ucuz olmasıdır.kompaktları iki guruba ayıra biliriz:
Sabit objektifli modeller,zoomlu modeller.

35 MM REFLEX FOTORAF MAKİNELERİ(SLR)

Günümüzde ciddi amatörler ve profesyonellerin büyük çoğunluğu 35 mm reflex fotoraf makineleri ile çalışırlar.Bu tip cihazlarda farklı fokallerden yararlanmak amacıyla değiştirilebilen objektifler kullanılmaktadır.En geniş açılı optikler ve en uzun fokalli teleobjektiflerle yakın çekim sistemleriyle fotorafı çekilemeyecek hiçbirşey yoktur.
Bu tür fotoraf makinelerine doğrudan müdahale ederek yardımcı yapay ışık ve flaşlardan yararlanarak varılbilecek sonuçlar sınırsızdır.Objektiflere takılabilecek ek optiklerle,filtrelerle fotoraf sanatçısı sayısız arayış ve deney olanakları bulur.
Reflex makinelerin tartışılmaz avantajlarının başında vizörde görünen konunun filme aynen yansıması gelir.Objektifden giren ışık fotoraf makinesinin iç tarafında bulunan aynadan yansıdıktan sonra bir prizmada düzeltilerek vizöre ulaşır.Böylece hem kadrajlamada hemde net ayarında büyük bir avantaj sağlanmış olur.Tek engel sistem olarak fotoraf çekilirken aynanın yukarıya kalkması.Uzun süreli pozlandırmalarda poz süresi boyunca vizör karardığından konu takip edilmemektedir.

 

Tarih: 24 Şubat 2006, 19:24 - İp: 85.***.**7.12
  • 1