holydiver
holydiver (üye)
İstanbul / Amatör

İnatla Analog

HERKESE SELAM,
HAFTALARDIR O FORUM SENİN BU FORUM BENİM GEZİYORUM VE VARDIĞIM SONUÇ ŞU DİGİTAL İLE OLMAYACAK BU İŞ.BU YÜZDEN BİR ANALOG ALIP BU İŞE EN BAŞTAN BAŞLAMAM GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNDÜM.
ANCAK MAKİNA SEÇİMİ ÇOK ZOR.AKLIMDA 2 EL OLARAK CANON 30 VEYA 33 NİKON F80 VAR.TABİİ HAYYAM ÇARŞISINDAN.
FORUMDAKİ TÜM ARKADAŞLARIN YARDIM VE ÖNERİLERİNİ BEKLİYORUM.TÜM TAVSİYELERE AÇIĞIM.
HERKESE BOL FOTOĞRAFLI GÜNLER

#holydiver' tarafından 18.01.2007 12:47:10 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 17 Ocak 2007, 20:52 - İp: 88.***.**4.150
chopsuey
chopsuey (üye)
Sivas / Amatör

okyanus;
ben bi yerde görmüştüm sanki F6 ya dijital back bağlamışlardı bi ara bende epey takmıştım bu dijital back işine ama freeze fokus gibi bi özellik ekliyormu tam emin değilim ama araştırmlarım devam ediyor...

 

Tarih: 30 Ocak 2007, 14:36 - İp: 88.***.**2.196
chopsuey
chopsuey (üye)
Sivas / Amatör

bide cancaner arkadaşımız 24*36 filmin 22.2 MP kapasitesi olduğunu belirtmiş bence bunun bi sınırı yok yanılıyormuyum?

 

Tarih: 30 Ocak 2007, 15:03 - İp: 88.***.**2.196
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Chopsuey, nikonun bu dijital backi sadece f90s için üretmiş olması, f90x den daha üst model makinalar için üretmemiş olması pek aklıma yatmıyor.

Sırf dijital back için f90x aramıştım, ama eski bir model olması nedeniyle temiz bir makineye rastlayamadım o yüzden şimdilik f80s aldım. Analog ölmemiş olursa ileride f6 ya da f5 gibi bir modeli almayı düşünürüm herhalde. Bence aslında f6 da falan bu dijital back özelliklerinin ya makine üzerinde ya da yine dijital kapak aracılığıyla bulunuyor olması lazım.

Filmin kapasitesi mp olarak ne kadardır bilmiyorum, ama bu birazda sanki tarayıcı kalitesi ve teknolojisiyle ilgili birşeymiş gibi geliyor bana.

 

Tarih: 30 Ocak 2007, 17:29 - İp: 85.***.**0.8
liebster
liebster (üye)
Kütahya / Firma

YENİ BAŞLAYAN ARKADAŞLARIN KESİNLİKLE DİGİTAL BİR MAKİNA İLE BAŞLAMASI GEREKTİGİNİ DÜŞÜNENLERDENİM..DAHA PRATİK VE ÖGRENMEK İÇİN DAHA KOLAY.NETİCENİZİ ANINDA GÖREBİLME SANSINA SAHİP OLUYORSUNUZ.ZATEN COGUDA TÜRKCE MENÜ..ZZORLANMASSINIZ.

 

Tarih: 31 Ocak 2007, 17:34 - İp: 85.***.**8.132
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

nerden başlasam
okyanus öncelikle sana şu dijital back konusunda daha ayrıntılı bilgi soracağım. Bildiğim kadarıyla dijitallerin ilk piyasaya çıkışı n90 lara dijital sensör ilave edilmesi şeklinde olmuştu. sanırım burdan hareketle analok n90 lara takılmak üzere dijital backler üretilip satıldı ama ben hiç görmedim ve fiyatını bilmiyorum bu konuda daha ayrıntılı bilgi ve link verebilirsen memnun olurum.

Gelelim dijitalmi analogmu konusuna.. profesyoneller yani fotoğraftan yüksek kalite bekleyenler halen analog kullanıyor.. ama yine aynı profesyoneller işlerini daha seri yapabilmek ve neticeye daha çabuk ulaşmak için dijital de kullanıyor. Bende halen analog kullanıyorum. Canon eos500n model bir analogum var.. satmaya kalktığımda eşdeğer bir dijitalin yanında komik rakamlar telafuz edildiği için hiç satmayım elimde patlasın bari dedim. Fakat işim gereğide bir dijital şart. analog makine ile cimri cimri çekim yapmak (fazla poz harcamamak) sonra o filmi banyo-tab a gönderip sonucu beklemek neticeyi oldukça yavaşlatıyor. Oysaki dijital ile çektiğiniz fotoğrafın neticesinin ne olduğunu hemen oracıkta LCD ekrandan görmek buda kesmez ise yanınızdaki Laptopa aktarıp daha ayrıntılı incelemek analog sisteme göre feci bir pratiklik..
Bu ve benzeri kullanım farklarını düşündükçe aslında yeni başlayan birinin direk olarak dijitalden başlaması gerektiğini düşünüyorum.
Birde kişisel düşüncem bir süre sonra analog sistemin yani filmin tamamen tarih olacağıdır. yok olmasa bile ancak çok özel uygulamalarda veya artistik (sanatsal) uygulamalarda hayatını devam ettireceğini düşünüyorum. Çünkü analog sistem için film üreten şirketler yatırımlarını başka taraflara kaydırıyor. Film üretimide her geçen gün azalıyor. Bu olay sadece bizim fotoğrafta kullandığımız filmle alakalı değil. Film üreticisi firmalar fotoğraf filmi üretmenin yanında bu gün sanayide yada tıbda kullanılan pek çok farklı amaçlı film üretmekte. Bu farklı alanlardaki film kullanımıda her geçen gün azaldığı için firmaların karlılığı düşmekte. Örn. matbaalarda basılacak işin kalıba alınmasını sağlayan filmlerin yerini CTP denilen ve direk bilgisayardan baskı kalıbına aktaran sistemler öne çıkmakta..
Bu açıdan ömrü çok uzun olmayan bir teknolojiye sıfırdan başlamak biraz fazla idealistlik olur bence..
Şu filmin 22 megapixel olduğu fikrinede karşıyım. Hiç öyle bir sınır olduğunu düşünmüyorum. Dijitaldeki pixel kavramının karşılığı filmdeki ışığa duyarlı (gümüş) moleküllerinin miktarı olmalı..O miktarda 22 mp rakamının çok çok üstündedir.
Bu arada geçen hafta aldığım filmi halen bitirip banyo tab ettirebilmiş değilim. 8-10 poz kaldı.. ilk çektiğim fotoğrafları çok merak ediyorum. Zamanında film-banyo-tab olayına servet harcamış biri olarak artık çokta müsrif davranamıyorum.
Saygılarımla

 

Tarih: 31 Ocak 2007, 18:42 - İp: 81.***.**3.66
dsc_dsc
dsc_dsc (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

rokomet çok doğru bir yaklaşım

 

Tarih: 31 Ocak 2007, 20:34 - İp: 88.***.**1.79
salihbaba
salihbaba (üye)
Erzurum / Amatör

selam arkadaşım. belki sana biraz fazlaymış gibi gelecektir ama illa da analog alacağım diyorsan bende çok çok temiz Canon EOS1 n var. satmak istiyorum. Üzerinde de Canon 28-80 objektif var. Eğer düşünürsen bana [email protected] adresinden ulaşabilirsin.

 

Tarih: 31 Ocak 2007, 20:57 - İp: 88.***.**5.234
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Rokomet benim bahsettiğim dijital back bir sensör değil. Yani yine film kullanıyoruz makinede ve görüntü filme kaydediliyor.

F90x ( n90s ) ler için benim bildiğim kadarıyla mf25 ve mf26 olmak üzere iki ayrı dijital arka kapak mevcuttu. Bunlardan mf26 olanı daha fazla özellikli bir alet. Makinenin arka film kapağını çıkartıp bu kapağı takıyorsunuz. Yine makinede film kullanıyorsunuz dijital bir makine haline dönüşmüyor, ancak mf26 kapak makineye pek çok özellik katıyor. 99 saate kadar zaman ayarlı çekim, yine 99 saate kadar belirli aralıklarla çekim, vs gibi pek çok özellik. Bu özellikler içerisinde benim en çok ilgimi çeken ise freeze focus özelliği idi. Freeze fokusta, makineyi herhangi bir yere netliyorsunuz, eğer netlik noktasından hareketli bir cisim geçerse makine o anda fotoğrafını çekiyor.

Freeze focusla ilgili çekilmiş aşağıdaki fotoğrafa bakabilirsiniz :

FREZE FOCUS ÖRNEK FOTO TIKLA

 

Tarih: 1 Şubat 2007, 17:58 - İp: 85.***.**1.12
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Yukarıdaki örnek fotoyla ilgili arkadaşın nasıl çekim yaptığına dair açıklamasını da aşağıya aktarıyorum :

"Bütün hüner Nikon N90S’e arka kapak yerine takılan MF26 Data back’de. FREEZE FOCUS modu seçildi. Yani, kuşların indireleceği yere MANUAL FOCUS, netleme yapıldı. Yani netleme manuelde. Freeze focus modunda siz deklanşöre basarsınız fakat netlik yaptığınız mesafe içinde herhangi bir obje yoksa deklanşör çalışmaz. Bu mesafe içine herhangi bir obje girince deklanşör çalışır. Kısacası Nikon teknolojisi )) "

 

Tarih: 1 Şubat 2007, 18:02 - İp: 85.***.**1.12
ozgur2
ozgur2 (üye)
İstanbul / Amatör

f80 de spot ölçüm var artısı bu, diğer yandan benzer makinalar unutmadan eos 30 da eye controll var, eos 30 daha yeni bir makina, bence eos 30 + 28-135mm, f80 e tercih edilir, her gördügünüzü cekmiyorsanız film o kadar da masraflı değil

 

Tarih: 7 Şubat 2007, 17:55 - İp: 195.***.**4.194