crussor
crussor (üye)
İstanbul / Meraklı

Evet Slr, Ama Kimin İçin?

Merhaba arkadaşlar,
Ben 2-3 senedir Canon Prima Mini II isimli makinayı kullanıyorum. Görüntü kalitesi iyi olan basit bir bas ve çek makinası. Yaklaşık bir sene önce amatör fotografcılığa başlamaya karar verdim, ve makinaların engin deryasına kendimi bıraktım. En başlarda dijital bir makina ile işe başlamayı planlamıştım. (Fuji F5000 ilk göz ağrımdı) Zaman geçtikçe almayı düşündüğüm makinalar değişti. En son kötü özelliklerine rağmen bir F828 almayı düşünüyordum. (Tamam makinanın noise problemi var ama pek az dijital makina onun genel özellikleriyle boy ölçüşebilir. F828 in asıl sorunu bekleneni verememesiydi) Lakin şimdide bu kadar parayı vermişken bir D-SLR almayı düşünüyorum. Görüyorum ki D-SLR deyince işi kapmış gibi bir hava hakim sitede. "SLR mi? Tamam o zaman, doğru yoldasın". Ama asıl sorunu unutuyoruz; Acaba biz, yani amatörler, profesyonel ayarları yeni yeni öğrenenler
(kendim için konuşuyorum) D-SLR ye layık mıyız? Ya da şöyle söyleyeyim; amatör fotorağçılık hakkında temelim olmadığını varsayarsam (sadece teorik bilgim var; yani ayarları ve bunların fotograf üzerindeki etkileri hakkında az çok bir bilgiye sahibim diyebilirim) D-SLR alarak amatör fotografçılığa başlayabilir miyim? Yani illa ki bir Zenit ile mi giriş yamak gerekiyor?
Bu arada ben hala elimdeki Canon u kullanıyorum. Yani birşeyler öğreniyorum, sürekli olarak ama makinada, ya da tür de karar kılamıyorum.
Yardımlarınız için şimdiden Teşekkürler.

Tarih: 19 Ekim 2004, 01:35 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

giriş seviyesindeki dijital SLR lerde bulunan otomatik çekim modları bu makinaların daha kolay ve fazla bilgisi olmayan kişiler tarafından da kullanılmasına olanak sağlıyor elbette bu modlarda çekim yaparken makineden çok üstün bir performans
göremiyorsunuz ancak biryandan bu modlarda çekim yapıp diğer taraftan manuel kısımda kendinizi geliştirebilirsiniz

 

Tarih: 19 Ekim 2004, 15:04 - İp: yok
crussor
crussor (üye)
İstanbul / Meraklı

İyi ama manuel kullanmadan nasıl öğrenebilirim ki? Yani diyafraf f:2.8 veya enstantane 1/125 dersem bu önümdeki çerçeveyi ne kadar değiştirir mesela, bunu gibi şeyler için sence D-SLR den başlanılabilir mi?
Bu arada almayı düşündüğüm makina D70, olmadı 300D.

 

Tarih: 19 Ekim 2004, 18:00 - İp: yok
sayginm
sayginm (üye)
İstanbul / Amatör

bence bu konuda hiç çekinmemelisin. ben layık mıyım diye düşünmemelisin.. bence en azından 300d al ve başla derim. şahsen ben d70 için hala para biriktiriyorum... eline alınca istediğin herşeyi çek.. değişik hava ve ışık koşullarında bir sürü deneme çekimi yap. zaman içinde nerede nasıl bir çekim yapmalısın bunu biliyor hale geleceksin.. zaten ezbere çekmek zorunda değilsin. dijitalin en büyük avantajlarındandır, masrafsız olması. zaman içinde kendini çok geliştireceksin.. hiç çekinme bence ne almak istiyorsan onu al.. aldıktan sonra içinde keşke şunu alsaydım deme o yüzden d70 al derim...

 

Tarih: 19 Ekim 2004, 19:55 - İp: yok
crussor
crussor (üye)
İstanbul / Meraklı

Teşekkürler saygınm ve kobra. Düşüncelerinizi öğrenmek benim için güzel bir tecrübe oldu. Peki siz nasıl başladınız ya da başladınız mı, ne kadar oldu? Yani tek başına insan bu makinanın sırlarını nasıl çözüyor? Bunun sırrı nedir? Deneme ve yanılma ama o da bir yere kadar gibi geliyor bana.

 

Tarih: 20 Ekim 2004, 03:22 - İp: yok
pyro
pyro (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

şöyle söyliyim;

keşke digital slr ler analogtan ucuz olsada insanlar digital ile başlasa.
Yeni öğrenek isteyenler için daha güzel bir imkan düşünebiliyormusunuz?
Heba olan film derdi yok, çektiğinin tabını beklemek yok, anında gör, bilimum asa ışık değeri vs..

kesinlikle dslr

 

Tarih: 23 Ekim 2004, 00:36 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Bence 'acaba alacagim DSLR bana layik olacak mi" diye dusunmelisin. Sonucta uzerinde en fazla 15 - 20 tane degisik ayari olan aletler bunlar.. En fazla bir ayda ogrenirsin (kullanim kilavuzunu iyice bir okumayi ihmal etmeden tabi)... Ondan sonrasi senin yaraticiligina kaliyor.

ben fotografciligi bilmeyen insanin film ortamiyla baslamasini hic tavsiye etmem.. ha, o insanin karanlik oda teknikleriyle ilgisi vardir, onlari ogrenmek istiyordur, baski teknigi ile ugrasmaktan hoslaniyordur, o zaman soylenecek bir sey yok.. .Ama fotograf cekmeyi, isin teknigini ogrenmek isteyen insanlar dijital ortamdan daha iyisi yoktur. Cunku bir kere dijital makinada cekilen fotografin icinde butun ayarlari yaziyor.. Hatali bir sey varsa bu ayarlardan nasil bir hata yapmissiniz, o ayarlari degistirip cekince noluyor seklinde denemeler yapmak mumkun... (Buna EXIF verisi deniyor, eger JPEG lerin icinde nasil gorulecegini bilmiyorsaniz, http://ak.no-ip.com/EXIF/ adresinde internet explorer icin bir program var, onu indirin, sonra cektiginiz bir fotografi internet explorer icinden acin... Sag click yapip "VIEW EXIF" i secin. cok faydali bir programdir, her eve lazim)

"denemek de bir yere kadar" lafinin ne kadar yanlis oldugu bir DSLR aldiktan sonra goreceksin.. Amator fotografci icin her cekim bir denemedir , ya da oyle olmalidir, baska turlu kendini nasil gelistireceksin.

DSLR nin tek kotu yani, insan kendini kaptirirsa, harcayabilecegi paranin haddi hesabi yok.

EGer butcen uygunsa hic dusunme hemen al bir DSLR..

 

Tarih: 28 Ekim 2004, 11:12 - İp: yok
  • 1