shaman
shaman (üye)
İstanbul / Amatör

Elime Geçen Bir Makina...

Arkadaşlar kısa bir süre önce elime YASHICA TL-ELECTRO marka bir makine geçti. Bu makine hakkında bilgisi olan var mı? İnternette aratınca epey bilgi var ama inglizce olduğundan çözemedim. Makinenin resmi şu linkte var http://www.photoethnography.com/ClassicCameras/index-frameset.html?YashicaTLElectro.html~mainFrame
bu resim benim elimdekiyle bire bir aynı... Eğer yardımcı olursanız sevinirim...

Tarih: 20 Mayıs 2005, 14:14 - İp: yok
alito
alito (üye)
İstanbul / Amatör

Ben size orada söylenenleri özetleyeyim.Makine Pentax'ın 1970 lerdeki meşhur Spotmatic II sinin tıpkısı denebilir.Spotmatic bugün bile yurt dışında fotoğraf öğrencilerinin tercih ettiği manuel bir makine.Üzerindeki 1.7 objektif gayet kaliteli.Pentax klonu olduğu için doğal olarak M42 Pentax vidalı objektiflerini kullanıyor.Spotmatic'teki iğne göstergeler yerine pozometresi "led"ler ile çalışıyormuş.Işık az veya çok gelirse sağdaki 0 şeklindeki ledin yalnız yarım alt veya üstü görünüyor,poz doğru olunca tamamı görünüyormuş.
Bu da benim görüşüm:Ben Spotmatikleri severim.Piyasada ucuza süper kalitede Pentax Takumar objektifler bulabilirsiniz bu makine için.fotoğraf öğrenmek için ideal.Aslında böyle bir makine olduktan sonra modern bir makine aramak da gereksiz bence.Kafa karıştıracak ve bindebir kullanılacak ıvır zıvır özellikler olmadan sadece temel ve en gerekli özelliklere sahip.

 

Tarih: 20 Mayıs 2005, 17:46 - İp: yok
shaman
shaman (üye)
İstanbul / Amatör

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim, peki bu sizin bahsettiğiniz pentax objektifleri nerede bulabilirim? Ve alırken neye dikkat etmeliyim? Bu makineye uyar mı hepsi?
Kusura bakmayın ben bu konuda çok acemiyim... Birde bu makineye flash gerekir mi? Gerekirse bunu nereden temin edebilirim?
Yardımcı olduğunuz için şimdiden teşekkür ederim...

 

Tarih: 21 Mayıs 2005, 10:32 - İp: yok
alito
alito (üye)
İstanbul / Amatör

Aradığınız herşeyi Sirkeci'de özellikle Hayyam Pasajında bulabilirsiniz.Bunlar eski objektifler olduğundan mümkün olduğu kadar temiz ,çiziksiz olmalı.Diyaframın bütün açıklıklarda düzgün kapanıp kapanmadığına bakarsınız.İçinde mantarımsı küf oluşumları olmamalı.Makineyi götürüp deneyeceğiniz için uyup uymama gibi bir sorun olmaz.Şunu belirteyim,M42 tipi vidalı objektifler Pentax adıyla anılır ama çok çeşitli üreticiler tarafından da imal edilmişlerdir yani yalnız Pentax değil başka markalarda da ayni tip objektif bulunabilir.Ricoh,Chinon,Yashica vs.aklıma hemen gelenler,daha pek çok vardır.Ama Pentaxlar en iyileri sayılabilir.
Bir makineye flaş gerekip gerekmediği tamamen kullanıcının ihtiyaçları ile ilgilidir.İhtiyaç duyarsanız alırsınız.
Size tavsiyem hemen başka objektif ve aksesuvarlara yönelmeden önce makinenizle fotoğraf çekin, alışın, sonuçları görün .Acemiliğinizi attıktan ve bu makineyle devam edip etmeyeceğinize karar verdikten sonra alışveriş düşünün.

 

Tarih: 21 Mayıs 2005, 15:44 - İp: yok
shaman
shaman (üye)
İstanbul / Amatör

Verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkür ederim. Tüm bu bilgiler ışığında makinayı dediğiniz gibi hemen kullanmaya başlayacağım... Ancak öncelikle edinmem gfereken ufak defek veya çok çok önemli şeyler var... Mesela diyafram, pozometre gibi kavramlara çok uzağım... Bunları özetleyen bir yazı falan var mı bu sitede? Ben bulamadım! Bir çok yerde bahsediliyor ama malesef açıklama yok benim gibi bir acemi için... Sitenin dışında bana benim seviyemde yani sıfır biri için önerebileceğiniz bir kitap var mı? Birde bu benim elimde ki makina SLR dedikleri bir makina mı?

 

Tarih: 23 Mayıs 2005, 08:39 - İp: yok
alito
alito (üye)
İstanbul / Amatör

Kitap ve temel esasların internet dışında hangi kaynakta bulunabileceği konusunda belki başka arkadaşlar yardımcı olur,ben bilmiyorum. Buklamania isimli bir tur sitesinde Fuji destekli yeni başlayanlar için iyi bir paralı eğitim kursu var gibi görünüyor.http://www.bukla.com/index.

Makineniz SLR yani Single Lens Reflex tipidir.Aynalı,refleks vs diye tabir edilir.Vizörden baktığınızda içerideki bir ayna sistemi vasıtasıyla objektiften geçen gerçek görüntüyü görürsünüz.Deklanşöre bastığınızda ayna sistemi ortadan kalkarak ayni görüntünün film üzerine düşmesini sağlar.

 

Tarih: 23 Mayıs 2005, 14:11 - İp: yok
yekaga
yekaga (üye)
İstanbul / Amatör

Verdiğiniz linkte ben de kendi yashica makinemi gördüm. Elektro 35 GSN. Babam 1970 li yıllarda Almanyadan almış. Halen mükemmel çalışıyor en ufak bir paslanma dahi yok cihazda.

 

Tarih: 24 Mayıs 2005, 13:38 - İp: yok
alito
alito (üye)
İstanbul / Amatör

Yekaga,Electro 35 GSN iİnternette çok hayranı olan çok iyi bir makinedir.Zamana bağlı olarak sorunları çıkabiliyor ama tüm fonksiyonları düzgün çalışıyorsa çok iyi fotoğraf çekebilirsiniz.

 

Tarih: 25 Mayıs 2005, 13:25 - İp: yok
yekaga
yekaga (üye)
İstanbul / Amatör

Kaliteli film ve iyi baskı yapabilen bir yer bulduğunuzda sonuçlar gerçekten çok iyi. Baskı maliyetleri hız vs sebeplerden dolayı şu an 3mp kompak dijital bi makine kullanıyorum. Yashica da evde yatıyor.

 

Tarih: 26 Mayıs 2005, 01:29 - İp: yok
shaman
shaman (üye)
İstanbul / Amatör

Sn. alito ve sn. yakega,
göstermiş olduğunuz ilgiye çok teşekkür ederim. daha önce buraya cevap yazdım ama bilgisayarımdan veya siteden kaynaklanan bir nedenle mesaj malesef buraya ulaşmadı. Makinayı emanet ettiğim arkadaşımdan aldım ve kullanmaya başlayacaktım fakat küçün 1 - 2 sorun var... Makinanın aynası bazen düşmüyor yani düğmeye basınca kalkıyor ve sonra düşmüyor... karanlık birşey görüyorsunuz... Aynı zamanda film numaralarınızda saymıyor alet... yani hafasına göre bazen de sayıyor... makinanın altını açtım ve sebebini bulmaya çalıştım kurcalamadan... küçün bir pim benzeri birşey takılı kalıyor ve tornavidayla hafif ileri itilince ayna kendini kurtarıp bırakıyor... Bunun problemini çözecek bir tamirci bulabilirmiyim istanbulda ve bana ne kadara maal olur? Bu aralar Rusya'ya bir tanıdık gidecek ve zenit getirtme şansım var 1 - 2 yıl önce kendisisi 27 $ almış ve gayet güzel tabi flaşıda yaklaşık makina kadar tutuyormuş... Sizce bu makina yaptırmaya değer mi yoksa bir kenara atıp zenit mi alayım? ne dersiniz?

 

Tarih: 31 Mayıs 2005, 17:00 - İp: yok
alito
alito (üye)
İstanbul / Amatör

Sevgili shaman,bir kaç başlık aşağıda sorunuzun benim bilgilerim dahilindeki cevabı var! Maliyetini bilemem ama yeni Zenit'ten çok tutmaz sanırım.

#alito' tarafından 01.06.2005 23:52:55 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Haziran 2005, 23:55 - İp: yok