sparcle
sparcle (üye)
İzmir / Amatör

Canon Ae-1 Hakkında Soru

Siyah-beyaz fotoğraf çekmek için kendime Canon AE-1 Program model ikinciel bir makine aldım. Yalnız bu konuda tecrübesiz olduğum için AE-1 P kullanan arkadaşlara bir iki soru sormak istiyorum, aklıma takılan sorular şöyle;
Perde hızı ayarından Program seçildiğinde ve objektif 'A' konumunda olmayıp herhangi bir sayı seçildiğinde perde hızı
otomatik olarak mı ayarlanır? yani 'diyafram öncelikli' çekim mi
gerçekleşir?(ki kullanım kitapçığında bununla ilgili hiç bir şey
söylenmiyor), yoksa ne olur?
Bir de yine Program seçildiğinde ve obejktif 'A' konumunda olduğunda,makine, üzerinde bulunan perde hızları haricinde
bir perde hızı ile çekim yapabilir mi yoksa yine üzerindeki değerlerden birini mi kullanıyor?
Daha ilk filmi kullanmaya başladığım için deneyip sonucunu görme durumu olmadı. Ki sonuçları görsem de hangi ayarların
kullanıldığını anlayacağımı sanmıyorum.
Tesekkurler,

Tarih: 30 Ocak 2005, 22:22 - İp: yok
alito
alito (üye)
İstanbul / Amatör

AE-1P da diyafram öncelikli çekim yok. P modunda makine hem perde hızını hem diyaframı otomatik ayarlar yani bas-çek modudur P.Ama objektifin A da olması gerekir,aslında enstantane öncelikli çekimde de A da olması gerekir yoksa otomatik pozlama olmaz diye hatırlıyorum.Muhtemelen A dışındaki durumlar başka modeller içindir-,diyafram önceliği olan seriler gibi.
Program modunda ,objektif A da iken doğal olarak makine sınırları içinde bir hız seçer.
Makineyi siyahbeyaz için aldım diyorsunuz ama bence renkli için de kullanın.En iyi dialarımı bu makine ile çekmiştim diyebilirim.

 

Tarih: 1 Şubat 2005, 20:22 - İp: yok
meraklisi
meraklisi (üye)
İstanbul / Meraklı

Bende de AE1 program var. Dayımdan bana kaldı. Makineyi sıfır almış 1989 yılında, geçen yıl da bana kullanmam için verdi. Kendi bilgim kadarıyla yardımcı olmak isterim. Kullanım kitapçığını hiç görmedim. Ama incelemek te isterim.

Perde hızı kısmında Program haricinde makine otomatik perde ayarı yapmıyor diye biliyorum. Perde hızı otomatik olması için de Program ve A yı birlikte kullanman gerektiğini biliyorum. Kesin bir bilgim yok ama bu makineyi kullanan arkadaşlardan bu şekilde bilgi aldım.

Makro çekimlerde; Flaş(açık veya kapalı) A 1/60 netleme (A kullanmazsam 16)
Manzara çekimlerde; A 1/125 1/60 1/30 netleme

Gece çekimlerinde deneme yapacağım ama 1/1 in altındaki perde hızları ve A yerine 2,8 ve 1,8 değerleriyle çekim yapmayı deneyeceğim.

Ben aldığım sonuçları karşılaştırabilmek için aynı resmi bazen 4 veya 5 kez farklı ayarlarla çekiyorum ve not alıyorum. Baskıdan sonra da kontrol ediyorum.

Yinede sana yardımcı olamadığımı düşünüyorum, özür dilerim. Amatörüm ve bu değerlerle renkli resim üzerinde çalışıyorum.

Aslında analog ayarlar ile ilgili nette döküman arıyorum ama henüz bulamadım. Siyah beyaz da çeksen bu değerlerin işine yarayabileceğini düşünerekten paylaştım.

Amatörüm bilgi paylaştıkça çoğalır.

Çalışmalarında başarılar dilerim.

 

Tarih: 5 Şubat 2005, 22:39 - İp: yok
nightmare
nightmare (üye)
İstanbul / Amatör

Canon AE1 hiç kullanmadım. Ancak yeni makinalar ile P modunun aynı olabileceğini düşünerek birşey eklemek istedim. P modu Canon yeni model makinaları için Yarı Oto modu diyebiliriz. Objeye odaklanınca makina kendisi bir enstantane ve diyafram hızı belirliyor. Ancak az olsa da Enstantane veya Diyafram üzerinde oynama yapmaya izin veriyor. Enstantaneyi değiştiriyorsak eğer diyaframı makina ona göre eş değer olarak değiştiriyor.

Ve son bişey eklemek istiyorum.
meraklisi, yazmış olduğun cevap açıklayıcıydı. Ve çekilen fotoğraf karelerini ilk başlarda not almakta çok akıllıca bir iş. Sonuçları karşılaştırıp neyin ne olduğunu anlayabiliyoruz. Bende ilk başladığımda bu işe aynı tekniği kullanmıştım. Ancak bir konu varki söylemeden geçemicem. Resim ve Fotoğraf arasındaki fark ) Biz fotoğraf çekiyoruz.. Resim değil..

Bunu yanlış anlama, sadece bu olaydan çok rahatsız olduğum için yazdım.

Kalın sağlıcakla..

Saygılarımla

 

Tarih: 8 Şubat 2005, 03:58 - İp: yok
deepblue
deepblue (üye)
İzmir / Amatör

Arkadaşların da belirttiği gibi diyaframı A,enstantane ayarını P konumuna aldığında makina enstantane ve diyafram ayarını otomatik olarak yapıyor.
Eğer istersen kendin bir enstantane seçiyorsun(örneğin 1/250) ,objektif üzerindeki diyafram ayarını A konumuna getiriyorsun o zaman makina seçtiğin enstantane hızına karsı diyaframı otomatik olarak seçiyor...

 

Tarih: 8 Şubat 2005, 12:04 - İp: yok
alito
alito (üye)
İstanbul / Amatör

Biraz araştırdım.Diyafram halkasının mutlaka A durumunda olması gerekiyor.Yoksa ışık ölçümü otomatik olarak yapılmıyor.Yani diyaframın A dışında olduğu durumlarda çektiğiniz fotoğrafların doğru pozlanması şansa kalmış.
www.mir.com.my/rb/photography/ adresinde çok bilgi bulabilirsiniz.

 

Tarih: 9 Şubat 2005, 16:12 - İp: yok
  • 1