perseus
perseus (üye)
Ankara / Amatör

Analog Pentax Film Sarma Problemi

Selam arkadaşlar,
Pentax MZ-50 analog (filmli) makinam var ve makinanın film sarma mekanizmasında problem var. fotoğrafı çektikten sonra sarma işlemini yapıyor gibi ses geliyor fakat film yıkandıktan sonra bazı pozlarda çakışmalar görülüyor. yani iki ayrı pozu çakıştırıyor bu çakışma film üzerinde 3-4 mm'yi buluyor, bazılarında ise yarısı diğer pozun üstüne biniyor. ankara'dayım bu problemi tamir ettirebileceğim bir yer var mı? teşşekkürler.

Tarih: 19 Mayıs 2009, 20:57 - İp: 88.***.**2.45
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Fılmi saran makaranın dişlerini kontrol ettiniz mi ? Kırık bir diş varsa kaçırıyor olabilir. Herbir poz 8 dişe tekabül ediyor, yani herbir diş 4.5 mm, belirttğiniz 3-4 mm'lik çakışma 2 poz arasındaki 0.5-1 mm'lik boşluğu gözönünde bulundurursak, sebep kırık bir diş olabilir.

Bunun dışında sarma mekanizmasıında bir gevşeklik veya sıkışma olabillir. Skışmaya sebep olabilecek gözle görünür şeyleri kontrol edin.

24 pozluk film kullanmayı deneyin, mekanizmaya daha az yük bindirecektir.

Hiçbiri işe yaramazsa makinayı ehil ellere teslim etmeniz gerekecek.

 

Tarih: 21 Mayıs 2009, 01:28 - İp: 85.***.**4.108
buraksavak
buraksavak (üye)
Yurtdışı / Profesyonel Fotoğrafçı

bu benim bildigim pentax modellerinde sikca gorulen bir problem, hatta benimde benzer bir makinam olmustu benzer probleme sahip.netten okudugum kadariyla pentaz makinalarinda film sarma dislileri biraz zayif ve asiniyor ve bu problem oluyor. bence pek tamir etmeye degmez.

 

Tarih: 16 Haziran 2009, 03:44 - İp: 88.***.**4.183
  • 1