achll
achll (üye)
İstanbul / Amatör

Analog Makine Hakkında Bilgi

arkadaşlar benim fotoğrafçılığa ilgim büyük,bugüne kadar hep dijital dslr e merak saldım lakin fiyatlar ortada..fotoğraf kulübündeki bir arkadaşım tavsiye etti ve olabilir mi diye düşünmekteyim.Sormak istediklerim ;
1.Bir amatör olarak analog makine (mesela canon eos3000v) uygun olur mu ? Diyafram açıklığı ve enstantene hızı hakkında bilgi sahibiyim ama ustalaşmak için sürekli poz çekmem lazım ; e bu da analog makine için maliyetli oluyor..

2.İkinci sorum birinciye bağlı olarak : forumda bir yazıda 'tab ettirdiklerinizin hepsini bastırmayın cd ye çektirin' diye bir ifade var.Gerçekten böyle bir imkan var mı?Çünkü varsa maliyet hayli azalmış olur..

Teşekkürler...

Tarih: 11 Kasım 2006, 02:59 - İp: 85.***.**9.230
chopsuey
chopsuey (üye)
Sivas / Amatör

Canon EOS 3000V EOS 3000N in bi üst modelidir 3000N çok kullanışı bi makine 3000V ninde öyle olduğu inancındayım evet Analog makinada ustalaşmak dijital kadar kolay değildir biraz külfetli olur film parası banyo parası vs. vs ilk başlarda 3-4 makara fotoğraf çekersin içinden 3 veya 5 güzel poz çıkar ama zamanla dahada iyileşir insan.
2. Sorunuza gelince evet 36 pozun 36 sınıda tab ettiriceksiniz diye bi kural yok hatta hiçbirini ettirmezsiniz film yıkandıktan sonra baskı makinasının tarayıcısında taranıp jpeg formatında fotoğraflarınızı cd ye yada flash diskinize kaydettirebilme imkanı mevcut buda maliyeti epey azaltıyor gibi. Hatta evinizde dia taramaya ugun scanner varsa sadece filmi yıkatıp alıp evinizdede bunları tarama imkanınız olabilir. Saygılar...

#chopsuey' tarafından 11.11.2006 03:16:19 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Kasım 2006, 03:14 - İp: 85.***.**6.19
burfak
burfak (üye)
İstanbul / Amatör

3000V zaten giriş seviyesi bir makinedir. pek kafanızı karıştırmaz. bence çok iyi bir seçim olur.
kesin canon ae1 al öyle başla diyenler olacaktır, daha nedenini yazana denk gelemedim sadece ae1 al başla derler.

analog makineden tabii ki dijital kadar fotoğraf çekmezsiniz ama bu her zaman o kadar kötü bir şey de değil gözüktüğü gibi.
çekeceğiniz poz üzerine daha çok düşünme mecburiyeti getiriyor.

kadrajı, poz ayarlarını düşünmenizi iyi ayarlamanız gerekliliği getiriyor.

deklanşöre her basışınız heyecanlı ve çok özel oluyor.

o kadar fiyat farkı var ki dijitalle analog arasında, analog alırsınız, iki sene film, banyoya para verirsin, fazlaca çeksen bile ancak bir giriş seviyesi dslr parası eder. zaten dslr alsan 2-3 sene sonra değiştirmek zorunda kalacaksın. neredeyse aynı şeye gelir.

herkes analog alsın başlasın demiyorum. kimse yanlış anlamasın. ama dijital o kadar ortama yayıldı ki analogtan antika gibi bahsediliyor. o kadar da korkulacak bir şey değil yahu. bunun dia'sı var, sensörlerin taklit etmeye çalıştığı ama başaramadığı şeker tonları var, fullframe gibi olması var. var da var.

 

Tarih: 11 Kasım 2006, 03:16 - İp: 85.***.**5.162
chopsuey
chopsuey (üye)
Sivas / Amatör

Haklısın burak başka oluyor film in tadı dijitaller asla veremiyor...

 

Tarih: 11 Kasım 2006, 03:18 - İp: 85.***.**6.19
achll
achll (üye)
İstanbul / Amatör

arkadaşlar öncelikle beni bilgilendirmek için harcadığınız zamana cok teşekkür ediyorum..yorumlarınızı bir solukta okudum.Cevaplarınızı görmeden önce bir sitede 3000v yle çekilen bir kaç örnek gördüm.Dijitallere göre biraz 'noise' (türkçesini bilemiyorum) var gibi geldi.Bunun sebebi jpg formatında dijital ortama aktarıldığından mı kaynaklanıyor acaba?

 

Tarih: 11 Kasım 2006, 03:53 - İp: 85.***.**9.230
burfak
burfak (üye)
İstanbul / Amatör

filmlerin taranması büyük bir dert tabii.
nerede banyo yaptıracağın nerede taratacağın önemli.
eğer güzel taranmazsa taramadan kaynaklı noise oluşabiliyor.
eğer yüksek iso'lu bir film kullanılmışsa da gren oluşabilir.
rus objektifleriyle ilgili bir konuya evdeki tarayımdan çıkan örnek fotoğraflar koydum. o karelerin orjinali dia, fujisensia 100 asa. normalde gren yok gibi bir şey. fakat taramadan dolayı çamur gibi duruyor.

dijital makinelerin kalitesi tartışılır, analoglarda durum biraz daha farklıdır.
analog sistemde görüntünün kalitesini oluşturan iki şey vardır, biri film, biri de ışığın o filme gelene kadar içinden geçtiği objektif. yani aynı diyafram ve aynı enstantane hızıyla ve aynı filmle çekilmiş benzer iki kare olduğunu varsayalım, biri en ucuz makine ile, diğeri en profesyonel makine ile çekilmiş olsun, hiçbir fark olmayacaktır görüntü açısından.
bu yüzden o makineyle çekilmiş fotoğraflara bakmak makine için bir fikir vermez.

 

Tarih: 11 Kasım 2006, 05:00 - İp: 85.***.**5.162
chopsuey
chopsuey (üye)
Sivas / Amatör

Burak bence yüksek ASA lı film kullanımında noise oluşmaz dijital makinelerde sensörlerin yüksek ASA da noise yapmasının sebebi; Yüksek ASA da sensöre daha fazla elektirk enerjisini gidip sensör üzerindeki micro algılayıcıların şişmesinden kaynaklanır filmde böyle bişey söz konusu olamaz sadece yıkama ve taramadan olaşabilecek noise lar söz konusu olabilir. Mesela 400 ASA da bi dijital makine ile analog makinenin çekimleri karşılaştırılırsa Analog makine noise konusunda daha başarılıdır...

 

Tarih: 11 Kasım 2006, 15:36 - İp: 88.***.**1.94
achll
achll (üye)
İstanbul / Amatör

arkadaşlar ikinize de cok teşekkürler..National Georaphic in fotoğraf okulu cd lerini takip ediyorum..tabi haftaya sınavlarım olduğu için bi süre ara veriyorum.Sonra üzerine gidicem..En güzel enstanteleri yakalamanız dileklerimle..

 

Tarih: 11 Kasım 2006, 17:35 - İp: 88.***.**5.154
emiryuksel
emiryuksel (üye)
Kayseri / Amatör

'Burak bence yüksek ASA lı film kullanımında noise oluşmaz..'
cümlesine katılamıyorum.çünkü yüksek asalı filmle uzun pozlandırmada karede hiç isteyemeyeceğiniz düzeyde gren oluşabilir.

 

Tarih: 11 Kasım 2006, 19:37 - İp: 85.***.**8.87
burfak
burfak (üye)
İstanbul / Amatör

Sayın chopsuey,
(profilinizden baktım yalnız hangi isminizi kullandığınızı bilemedim, bir dahaki sefere isminizle hitap etmek isterim.)

genelde dijitalde noise, filmde gren diye bir ayrım yapılıyor.

ikisinin arasında ortak noktalar olsa bile, yüksek iso'de artmaları gibi, farklı şeylerden. tekrar okursanız yazdığım
cevapta ikisinden ayrı olarak bahsediyorum.

yüksek iso'lu filmlerin içindeki tanecikler daha iridir. o yüzden daha çok belli olur düşük iso'lu filmlere göre. tabii ki kötü banyo bu grenleri iyice şişirebilir.

benim demek istediğim yüklediğim örnek fotoğraflardaki kalite kaybı filmden kaynaklanan gren değil, taramadan kaynaklanan dijital gürültülerdir, noise'dir.

 

Tarih: 11 Kasım 2006, 23:58 - İp: 84.***.**7.58
chopsuey
chopsuey (üye)
Sivas / Amatör

Burak hangisini arzu edersen onla hitab edebilirsin bi problem olmaz.
Seni şimdi daha iyi anlıyorum, ama bende cevabımda demişim zaten yıkamadan ve taramdan oluşacak noise ler söz konusu olabilir diye. Film üzerinde noise oluşmaz diye bi ekleme yapsam daha sağlıklı bir cevap olabilirdi belki.
Ben yüksek ASA lı filmlerin biraz daha düşük kontrastlı oldukları kanısındayım çünki üzerindeki tanecikler ki adları zaten gren dir onların, daha iri olması sebebi ile 100 veya 50 ASA filmlere göre daha düşük kontrastlı olduğunu düşünüyorum.

 

Tarih: 13 Kasım 2006, 01:18 - İp: 85.***.**5.168
  • 1