mr.21
mr.21 (üye)
İstanbul / Amatör

Analog Makina İçin Fikir

Öncelikle herkese iyi aksamlar...Analog makinaya merak saldim bu aralar..eskiye olan merakımdan olsa gerek yakın bir zaman icinde filmli bir alet almayı planlıyorum önerileriniz nedir cok fazla bir bütce ayıramıcam malum öğrenci hayatı şimdiden teşekkür ederim

Tarih: 6 Temmuz 2009, 22:13 - İp: 88.***.**4.122
kty
kty (üye)
Yurtdışı / Firma

analog kamerayi daha cok ne tür fotograflar cekmek icin almak istiyorsunuz? mesela sürkeli yaninizda gezdirip hava atmak ve güyel bir kare yakaladiginda hemen hapsedebilmek icin mi? yoksa manzara vs tarzi cekimler icin mi?

ona göre bir tavsiye de bulunacagim ben de

 

Tarih: 11 Ağustos 2009, 17:58 - İp: 91.***.**5.104
xbagcix
xbagcix (üye)
Almanya / Amatör

Benim nacizane fikrim şudur ki, eğer analog kullanacaksanız AF siz, otomatik modsuz, tam mekanik, tam manuel bi makina alın, teknolojiyi bi kenara bırakın.
Ben FM2 kullanıyorum, çok zevkli.

 

Tarih: 12 Ağustos 2009, 08:01 - İp: 88.***.**2.144
disagreeable
disagreeable (üye)
Malatya / Amatör

Diyelim ki manzara çekimi yapılacak,nasıl bir lens seçilmeli?

 

Tarih: 22 Ağustos 2009, 01:29 - İp: 88.***.**6.120
kty
kty (üye)
Yurtdışı / Firma

hiçbiri

35mm'lik filmli makineyle manzara fotoğrafı çekmek için alacağınız lensin yerine ucuz bir orta format alırsanız paranızı daha akıllıca değerlendirmiş olursunuz. Manzara fotoğraflarında alan derinliği ve renklerin canlılığı çok önemlidir. Küçük format kameralarla filimlerinin küçüklüğü ve yapısı nedeniyle bu iki noktada da yetersiz verim alırsınız.

Rolleiflex, Mamiya (M645, RB 67...), Kiev 60, Pentacon Six TL, Holga 120, Bronica ve daha başka birçok orta format markasını takip ederseniz ucuza bulabilirsiniz.

35mm daha çok sokak portreleri ve anlık durumları yakalayabilmek için her an beraberinde bulundurulacak tipten portatif ve pratik makinelerdir. Fakat illede manzara çekecekseniz buna için tavsiye edilecek lensler genel olarak geniş açılı (yani 28mm yada daha küçük) lenslerdir.

Ayrıca renkli manzara fotoğrafları için olabildiğince düşük ISO'lu Ğ(an az 200) filim kullanmalısınız. "Kodak Ektar 100" tavsiye edebilirim.

Filimleri dijitalleştirmenizi de muhakkak tavsiye ederim çünkü noise giderici ve renk düzenleyici photoshop müdaheleleri fotoğraflarınızı güzelleştirecektir.

#Kty' tarafından 23.08.2009 16:21:17 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 23 Ağustos 2009, 08:18 - İp: 91.***.**7.117
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Kty'nin manzara fotografının orta/büyük formatta (6x4.5cm ve üstü) çekilmesi gerektiği düşüncesi kısmen doğru. Eksik kalan husus, manzara fotografının büyük basılacaksa büyük formatta çekilmesi gerektiği. 24x18cm ve daha küçük basılacaksa büyük formatta elde edilen avantaj, küçük baskıda kaybolacaktır.

Profesyonel amaçla çekilen manzara fotografları, neredeyse daima büyük basılır. Amatörseniz, 35mm size yeterli oşacaktır, ama "neden benim manzaralarım, profesyonellerinki kadar keskin değil" sorusunun cevabının format farkından geldiğini bir kenara yazın.

İlginç değil mi : Ressamlar resimlerinin boyutunu en başından tasarlarlar. Fotografçıların büyük çoğunluğu, özellikle amatörler, çekim anında ne boyutta basılacağını hiç düşünmezler.


Büyük formatla ilgili esas çekincem yukarıda bahsettiğim husus değil maalesef.

Bundan 5-6 ay önce dia yani poziftif filmin banyo işlemini ( işlemin adı E-6 ) binbir güçlükle yaptırabildim, İstanbul'da. Artık İstanbul dışındakiler ne yapıyor bilmiyorum. Evvelki hafta Antalya'da film banyo ettirecek oldum, sanki uzaydan gelmişim muamelesei gördüm. Geçenlerde duydumki pozitif filmi sirkeci'de bile bulmak zormuş. Roll Film ( 6cm enindeki film şeridi, makara film, orta format ) banyo ettirmeye çalışmak binbir türlü trajikomik sıkıntıya namzet bir eylem gibi gözüküyor bana. Sizin için banyo makinasinin makaralarını temizleyecek bir stüdyo bulmalısınız, aksi takdirde daha önce 35mm banyo etmekten makaraların kenarlarına biriken pislik, roll filminizin ortayerinde boydan boya bir çizik şeklinde karşınıza çıkacaktır.

Kendi karanlık odanız yoksa, roll film olayına girmeden önce bu işi yapacak bir stüdyo tespit etseniz iyi olur.


#antika' tarafından 02.09.2009 14:16:59 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Eylül 2009, 01:26 - İp: 88.***.**4.203
kty
kty (üye)
Yurtdışı / Firma

hocam yazdiklarinizi okuyunca türkiye'de fotograf filminin ne kadar hizli bir sekilde tarihe karismakta oldugunu üzülerek anlamis oldum. hadi büyük formati anladik ama 120'lik filmi banyo ettrimek koskoca istanbul'da bu kadar mi zorlasmis olabilir hayret dogrusu.

yasadigim kaiserslautern sadece 100 bin nüfüslü bir sehir fakat burda bile bircok yerden 120'lik film satin alabilir ve fotograflarinizi yine bircok yerde bastirtabilirsiniz. postayla internet üzerinden hizmet veren firmalara filimleri gönderip yüksek cözünürlükte tarattirma imkaniniz da var.

konumuza dönersek; benim hicbir zaman yanimdan ayirmadigim fotograf makinem zenit 19'um. bence özellikle 50mm'lik hizli bir lensle 'hayatin icinden' türünden cekilmis bir fotograf hem kalite olarak dijitalden pek geri kalmiyor hem de daha bir özel oluyor. ne bileyim; analogun elimdeki durusu, deklansör sesi, vizöründen bakmasi ve o 'acaba nasil oldu' diye filimleri beklemem ayri bi güzel...

 

Tarih: 2 Eylül 2009, 07:41 - İp: 91.***.**4.93
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Valla ben E-6'da (pozitif film banyosu) boyumun ölçüsünü aldım, artık 35mm negatif Fujifilm kullanıyorum, güvendiğim bir stüdyom var, orada banyo ve tarama yaptırıyorum, sonuçtan memnunum. Negatif filmin bile tonlaması, dokusu ve en önemlisi renkleri bilimum dijitalden daha güzel.

120'lik filmin banyosu hakkında bilgiyi yarı profesyonel bir arkadaşımdan edinmiştim. Kendisi Hasselblad+Zeiss ekipmanında siyah beyaz çektiği için filmi kendisi evde banyo edebiliyor. Kendisi stüdyoların 120'lik banyoya pek bulaşmak istemediklerini söylemişti, en sonunda bir tanesi "yaparım ama banyo makinasını temizlemem gerekir" demiş, artık o stüdyo makinasını ne zaman temizlerse, ancak o zaman 120'lik banyo yaptırılacak. Reklam şirketleri falan nerede yaptırıyorlar banyoyu bilmiyorum, muhtemelen Reproset falan gibi firmalarda.

Dikkat ederseniz bu konuyu açan arkadaş bir öğrenci, yani bütçesi sınırlı. Nedendir bilmem bahsini ettiğniz Mamiya veya Bronica sistemler hala oldukça pahalı. Diyeceksiniz "eski zamanlara göre çok çok ama çok ucuz" ama unutmayın 35mm ekipman daha da ucuz, üstelik banyosu zahmetsiz.

Konuya cevap yazanlardan ben de dahil 2-3'ü eski makinaların metal işçiliğinin hastası. Fotograf çekmekten çok sahip olmak, elinde tutmak gibi duygularınızı tatmin edeceksek bir problem yok. Hatta kendimizi kaptırıp ipin ucunun kaçırıp eşkerimizin bütün dırdırına göğüs gererek koleksiyon düzmemiz işten bile değil.

Yalnız unutmayın bu konuyu açan arkadaş fotograf çekmek için en pratik ucuz makinayı soruyor. Maalesef bu sorunun cevabı ne kadar tatsız da olsa otomatik fokuslamalı, otomatik pozlamalı plastik SLRlar.

 

Tarih: 2 Eylül 2009, 14:53 - İp: 85.***.**3.6
kty
kty (üye)
Yurtdışı / Firma

"""Yalnız unutmayın bu konuyu açan arkadaş fotograf çekmek için en pratik ucuz makinayı soruyor. Maalesef bu sorunun cevabı ne kadar tatsız da olsa otomatik fokuslamalı, otomatik pozlamalı plastik SLRlar.""""

evet bu dediginizde haklisiniz zaten fakat benim mr.21 ve disagreeable'a orta formati tavsiye etmemin sebebi manzara cekmek istemeleri. bilemiyorum piyasayi ama bence ucuz orta formatlardan olan kiev 60 yada pentacon six tl'ler -eger filimleri kaliteli bir sekilde tarattirma imkaniniz varsa- dijitallerden hem daha ucuz hemde manzara cekmek icin daha uygun. bilmem bu görüsümde yaniliyor muyum?

kiev 60:
http://urun.gittigidiyor.com/TERTEMIZ-KIEV-60-ORTA-FORMAT_W0QQidZZ20337080

 

Tarih: 2 Eylül 2009, 17:21 - İp: 91.***.**4.93
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Yeri gelmişken İstanbul'daki fotoğraf filmi durumu ile ilgili görüşlerimi ben de ileteyim. Sirkeci harici hiç bir semtte, hiç bir fotoğrafçıda orta ve büyük format film görmüyorum. Aynı yerlerin hiç birinde gerçek siyah beyaz 35mm film ya da C41 renklide banyo edilebilen Ilford ve Kodak siyah beyaz 35mm film de bulamıyorum. Sirkeci'de, o da çok sınırlı bazı yerlerde bu filmler bulunabiliyor. Banyo konusu ise daha kötü. Sirkecide bile artık siyah beyaz filmleri pek çok yer biriktirip bir seferde banyo ediyor...

Fotoğraf dükkanlarında satılan renkli filmler 200 ASA Fuji ve Kodak. 100 ve 400 ASA bile bazı yerlerde bulunabiliyor.

Bu sebeple Türkiye'de orta ve büyük formata bir amatörün bulaşması düşünülemez. Siyah beyaz 35mm bile bitti bitiyor. Renkli 35mm film tüketimi de en geç 2 yıl içinde sıfıra yaklaşacaktır.

Malesef Türkiye'de analog işi bitiyor. Bu saatten sonra bunu değiştiremeyiz ama bari eski ekipmanlar çöp olmasın. En azından lensleri DSLR'ler üzerinde değerlendirmek lazım...

 

Tarih: 2 Eylül 2009, 17:56 - İp: 193.***.**7.122
atayaygun
atayaygun (üye)
Ankara / Amatör

Bende analog kullaniyorum ve cok iyi sonuclar veriyor eger kaliteli bir makinen varsa mesala bende Nikon F2 55m, 18mm ve 70-210mm bir babadan yadigar set var bunun birde makro cekim icin extension tube ve her objektife uygun filtreleri var.Kullanmayi ogrendikten sonra analogda cok keyifli boyle bir setin dijitali ne kadara mal olur siz dusunun.

 

Tarih: 5 Eylül 2009, 13:25 - İp: 88.***.**6.2