ulyses
ulyses (üye)
İçel / Amatör

Tripod Yapmak

Arkadaşlar fikir size biraz uçuk gelebilir ama kendi tripodumu imal etmeyi düşünüyorum. Yapmak istediğim karbon fiberden Gitzo kalitesinde bir tripod, yani özel birşey. Mühendislik eğitimi aldığım için işin hesap kitap kısmında ve imalatta sorun yok. Ama kaynağa ihtiyacım var. Bu ilk üretim olacağı için büyük oranda kopya ve esinlenme olacak. Webde araştırmama rağmen bu tip kaliteli tripodlara ait herhangi bir çizim yada detaylı fotoğrafa rastlayamadım. Elinizde böyle kaynaklar varsa ve rapid le upload ederseniz çok memnun olurum.

Tarih: 26 Eylül 2007, 02:16 - İp: 88.***.**7.215
alidenizim
alidenizim (üye)
İzmir / Amatör

Bence plastik parçaları ilk etapta teflon yada delrin tarzı malzeme ile iyi tezgahı olan torna,cnc, ve frezeci arkadaşlara işletebilirsiniz, pahalıya maal olabilir ama kalıp almak için ve prototip açısından çok işe yarayacaktır. Ben bu fikri daha önce düşündüm halada düşünmekteyim. Ama şöyle bir sorun var. Şu anda gitzo yada manfrotto kalitesinde olmasada çin malı üreticilerde sizin maal etmeye çalıştığınız fiyatlara zaten satıyorlar. Sorun şuki bu tip bir üretim. Yatırım maaliyeti yüksek, pazarlama açısından son derece sıkıntılı, Ve bu pazarda köşelerin tutulduğu bir kol. Ama illede yapacam diyorsanız. Sizinle bilgi paylaşımı açısından her konuda birlikte hareket edebilirim. Sonra benim hesaplarıma göre kalıplar yapıldıktan sonra çok ucuza maal olabilir. Ve bu tip bir malın pazarda başarılı olabilmesi için iki temel kural gerçekleşmelidir. ilki aynı malı aynı kalitede ve daha ucuza satmak. İkinciside fotoğrafçının işini daha fazla kolaylaştırıp yeni ögeler içermesidir. Bu ikiside teoride mümkündür. İnşallah iyi bir ürün çıkarırsınız ortaya, başarılar diliyorum.

 

Tarih: 14 Ekim 2007, 21:46 - İp: 88.***.**2.127
alidenizim
alidenizim (üye)
İzmir / Amatör

Size bahsettiğim bazı Çinli iyi üreticiler. Bu üreticilerin malları tutuluyor en azından avrupada satılıyor. Birinci sitenin içerisinde carbon-fiber tripod malzemeleri üreticileride mevcut. Numunede isteyebilirsiniz. Ayrıca bu firmalardan bildiğim kadarı ile sadece bir tanesinin türkiyede distribütörü mevcut. Digerlerinin ürünlerini hiç görmedim. G-SHOCK (g-lock) olmasın eğer oysa bende slik marka belki 15 yıllık tripod var ben ara sıra söküp takıyorum ondada var. Ciddiye almayın imalatı en kolay olan kilitleme sistemidir ve en sağlamıdır.. Ama G-SHOCK ise bilgim yok. Zaten carbon-fiber malzemede titreşim ve darbe etkileri azalacaktır. Tercih edilmesinin en önemli nedenlerindende bir tanesi bu malzemenin. Kolay gelsin.

http://www.alibaba.com/trade/search?Type=&year=&month=&location=&keyword=&SearchText=Carbon+Fiber+for+tripods&Country=CN&srchLocation=&srchYearMonth=&IndexArea=product_en&CatId=0

http://scmmc.en.alibaba.com/product/200019033/200406171/Camera_Equipment/Professional_carbon_fiber_tripod_EI_515/showimg.html

http://weifengchina.en.alibaba.com/product/50363712/51675066/Camera_Tripods/Carbon_Fiber_Tripod/showimg.html

http://tristarphoto.en.alibaba.com/product/0/51774467/Professional_Carbon_Fiber_Tripod.html

 

Tarih: 14 Ekim 2007, 23:37 - İp: 88.***.**2.127
ulyses
ulyses (üye)
İçel / Amatör

Aslında asıl amacım bu işi ticari olarak yapmak değildi. Kendim için yapmayı planlıyordum ama sonra ticari olarakta uygulanabilir bir fikir gibi geldi. Diğer yandan bahsettiğiniz gibi bir Çin faktörü varken ucuzlukla pazarı vurmak pek iyi bir strateji olmaz. Zaten benim yapmayı planladığım ucuz ve vasat bir tripod değil, özel ama uygun fiyatlı bir tripoddu. İşin içine girince üretim zorlukları birer birer ortaya çıkıyor. G-lock (ismini yanlış hatırlıyormuşum, ama şok emici birşey de bana mantıklı görünmüştü) malzemesi açısından zorluk taşıyor. Yoksa dizaynı çok basit zaten. Rijit malzemelerin çok uygun olacağını sanmıyorum. Önerdiğiniz malzemeler ve üretim şekli mantıklı, en azından başlangıçta uygulanabilir. Kafa bölümünde geçme noktaları bence seramik olmalı. Şimdi verdiğiniz linkteki Çinli üreticilerin sitelerine baktım ve görünüş olarak güzel ürünler yapmışlar. Büyük oranda gitzo ve manfrotto taklidi tabi ki. Ama bir tripodun kullanım rahatlığı aslında işçiliğiyle doğru orantılı. Ki çinlilerin bu konuda sicili pek iyi sayılmaz. Yine de bu iş ticari olarak yapılmak istenirse, burada baştan bir atölye kurmak yerine bu üreticilerle temasa geçilip, verilen bir dizaynla fason üretim yaptırılabilir. Önemli parçalar (kafa gibi) burada freze de yapılabilir.

 

Tarih: 15 Ekim 2007, 00:12 - İp: 88.***.**7.38
alidenizim
alidenizim (üye)
İzmir / Amatör

Seramik başlığı anlayamadım. Bendeki ve piyasadaki ayakların neredeyse tamamının üçayağın bağlı olduğu en üst noktası alü yada piyasada zamak tabir edilen malzemeden yapılma. (üç kolunda bağlandığı merkez)Plastik olan tripodda kullandım ama kullanımı çok zor. Bu kısım içinmi seramikten bahsediyorsunuz. Ayrıca kimin ne ürettiği çokta önemli değil. Yani taklit üretmek zorunda değiliz. Meseleye birazda kullanım yeniliği ve farklı etki yaratabilecek tasarım anlayışıyla bakmak lazım gibi. Böylece yüksek fiyatta insanlara aykırı gelmeyecektir. Ayrıca farkındamısınız bilmiyorum. Siz mühendismişsiniz dünyada almanların tripod markası varmı. Bu adamların ne kadar ayrıntıcı ve işlevselliğe ne kadar önem verdiğini bilirsiniz. Ama linhof,flm ve daha birçok alman markası tripod, kafa vs. üretmiyor. Demekki 90 larda almanlar için biten elektronik üretimi gibi bu alanda bitmiştir. Ben daha geçenlerde manfrotto 804 rc2 diye bir kafa aldım. Üç yönlü hareketli ve su terazili, 100 ytl'ye bunu satan adam bundan yüzde 15 ithal edende yüzde 15 kazansa demekki bu ürün 50-60 ytl gibi bir paraya türkiyeye giriyor. Ben bu ürünü burada kendim fabrikada kursam bu paralara maal edemem. Demek istediğim bu adamlarda birkaç çok profi ürünü pahalı diğer ürünleride lokomotif olarak satıp üretimlerini devam ettiriyorlar.

 

Tarih: 15 Ekim 2007, 00:40 - İp: 88.***.**2.127
ulyses
ulyses (üye)
İçel / Amatör

Kafa kısmında yataklarda kullanmak için düşünüyordum seramiği. Bütün kafa bundan imal edilemez doğal olarak ve anlamsız olur zaten. Aslında burada yaptığımız beyin fırtınası tabi biraz da. Henüz ortada kurulmuş bir iş, üretilmiş bir prototip yok. Şimdilik ortaya güzel bir ürün koyma arzusunda olduğum için mümkün olan en kaliteli ekipmanın planlarını yapıyorum. İş ticari boyutta olursa tabi ki farklı versiyonlar olacaktır. Ama belirli bir standardın altına inmemek gerekir diye düşünüyorum. Bence önemli olan ortaya gerçekten iyi birşeyler koyabilmek. Bu tip bir girişimin en güzel örneği mesela Platin bilardo masalarının hikayesidir. Bilardoya ilgi duyan bir marangozun atölyesinde başladığı bu macera dünya turnuvaları için masa imal etmeye kadar gitmiştir. Çok dar bir pazarda üretimi son derece zor, nakliyesi pahalı bir ürünü dünya pazarına yerleştirebilmiştir bu insan.

http://www.platinbilardo.com/tr/tarihce.htm

 

Tarih: 15 Ekim 2007, 01:51 - İp: 88.***.**7.38
fujisever
fujisever (Objektif)
Hatay / Amatör

siz yapın, ilk ben alacam...

kolay gelsin...

 

Tarih: 15 Kasım 2007, 15:55 - İp: 88.***.**3.129
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

eski bir konuymuş..
yol alındımı bilmem ama teknik bilgisi olan biri olarak ticari boyutu için hiç öyle büyük heveslere kapılmayın derim nacizane bir işletmeci olarak.
eğer ufkunuzda (bilgi ve mantık temelinde) yeni bir ürün geliştirmek ve bunu piyasaya sunmak varsa, pek çok kurum ve banka size bu konuda destek verecektir.
Sinan Aygünün gerçekten ve yeteri kadar desteklediği pek çok şahane proje acımasız ticari kurallara kurban gitmiştir. Evinizde tek başınıza 250 gr kuşbaşıyı bi güzel kavurup yiyecekseniz hiç sorun değil.. ama 250 ton kuzu etini millete dağıtıp ordan bir parçada kazanç sağlamayı düşünüyorsanız unutmayın.. etin kokusunu ilk alacak Kurtlardır.. onlarla sofraya oturmayı göze alın yada onların sofrasına oturmaya kendinizi hazırlayın.
Elektronikçi biri olarak gençliğimde çok amaçlı ve gayet ucuz fiyata adaptör (transformatör) üretip satmayı düşünmüşTÜK. birkaç maceraperest arkadaş kolları sıvayıp işe giriştik. Bize göre şahane özellikleri olan 2 adet prototipi üretmemiz 1,5 ay sürdü ve o zamanın parasıyla 140 bin liraya maal olmuştu.. (bu günün yaklaşık 30-40 ytl si). Bunu ticari bir ürün haline getirmenin tahmini rakamı ise (ilk 200 adet üretim için) 320 milyon liraydı.. yani bir adedin maliyeti 1milyon600bin TL ye gelecekti.. yatırım ve işletme maliyetleri bunlar.. daha personel giderleri, kira, vs. gibi giderler hesaplanmamıştı. öylece kaldı..
şimdi bambaşka bir alanda halen ticaret yapıyorum. Basım ve Reklam sektörü.. bu işte ehil gördüğüm için söylemeliyimki eğer bir ürün imal ediyorsanız (özelliklede "RAF" malı) bütçenizin en büyük kısmını reklama ayırmak zorundasınız. öyle karmaşık bir sistemki; reklamınızın ulaştığı yerlerdeki talebi karşılayabilecek bir arz potansiyeliniz olmalı. iyi reklam etmediğiniz bir ürünü, reklam ile prestij kazandırmadığınız bir firmanın ürününü, ana toptancı/bayii satmak istemez.. eğer satıyorsa istediği anda malı elde etmeyi şart koşar.. eğerki tedarik edemezse bir anda saman alevi gibi sönüverir.. tek bir ürün satamasanız bile kira,maaş,vergi gibi zorunlu giderlerinizi karşılayabilecek güçte olmalısınız.
neyse daha uzar gider.. umarım bu kadarı bile hevesinizi kırmaya yetmiştir.
şimdi şu kırılan hevesinizi yeniden inşa edelim.
en başta belirttiğim gibi ayakları yere basan önü açık bir projeniz varsa pek çok yerden destek alabilirsiniz. Kurtlar sofrasına OTURAMASANIZ bile, bir yada birkaç kurt sizi himayesine alır. Çeşitli inceleme va araştırmalardan sonra size marka lisansı verip fason üretim yaptırabilir. Tekstil ve ayakkabıda çok yaşanan bir olaydır bu. Halen dünyanın en ünlü markalarının hiç ummadığınız yerlerde (Türkiye/Denizli-Konya) da atölyeleri vardır. Bu desteği sağlayabildiğinizde sizin hayat görüşünüze göre büyümek tercih konusu olur. Ankara/Ostimde bir firma, bir makina parçasını İtalyaya 2,5 euroya üretiyor.. italyada bu parça kontrollerden sonra etiketlenip bi güzel kutulanıp türkiyeye 43 eurodan satılıyor.
Bilardo masası örneği sizin bahsettiğiniz tripod üretimine göre pek doğru bir örnek sayılmaz. Müzik aletleri gibi yoğunluk el işçiliğindedir.
Eğer asıl niyet ticari bir ürün ise işe küçükten başlayın derim ben.. mesela spot ayağı..
Yok asıl niyet amatörce (para kazanılmayan iş) bir imalat yapmaksa söz konusu tripod için malzemeyi ve işçiliği çözümünü benzer imalat yapan farklı alanlardaki imalatçılardan yardım alın.. örneğin silah imalatı.. Karadenizli bazı silah ustaları, silahı maddi sebeplerden es geçip tıbbi alet edevat yapıyor.
Kolay gelsin, gönülden dilerimki amacınıza ulaşırsınız.

 

Tarih: 19 Kasım 2007, 22:28 - İp: 88.***.**7.98
ulyses
ulyses (üye)
İçel / Amatör

Ticari bir kaygı yok Rokomet. O sadece bir fikir. Zaten benim proje askerlik sebebiyle kesintiye uğradı, dönünce devam ederim olasılıkla. Fabrikasyon üretip binlerce satmak gibi düşüncem yok zaten. Çok kaliteli ve özelleştirilmiş fonksiyonlara sahip tripod geliştirmeye çalışıyorum. İsteyen olursa siparişle de yapılır, benim ticari düşüncem bu boyuttaydı.

 

Tarih: 19 Kasım 2007, 23:11 - İp: 88.***.**7.89
alidenizim
alidenizim (üye)
İzmir / Amatör

Rokomet arkadaşın söylediklerinin neredeyse tamamına katılıyorum. Ama şöylede bir durum var pazarlar eskisi gibi değil, malın kalitesi çok önemli, ihtiyacı iyi malla karşılamak çok önemli. Ve tüm adımların doğru atılması lazım. Sizin yaptığınız işle esasında ne bunun nede bilardo masası yapmanın alakası var. Örneğin tripod yapmak için fabrika kurmaya falan gerek yok. Bunun öncelikle ihtiyacı karşılaması ve kaliteli bir ürün olması önemli, yani iyi bir ar-ge yada tasarım diyelim. Sonra bu tasarımın farklı segmentteki açılımları örneğin, orta segment, üst segment gibi,daha sonra iyi bir üretim planlaması ki bu planlamanın tamamı fason ürettirme stratejisine dayalıdır. yani ürünü çiz, numunesini yap, pazardaki aktörlerle görüş, daha sonra kalıp maliyetleri, ambalaj v.s.. Şimdi benim bunun numunesini yapmam bir maliyet. Diyelim ki numunesini 4-5 hafta sonra tamamlıyacağım. Sonra seri üretimde maliyetlerini hesabedicem, Daha sonra alıcılarla yada pazarla görüşücem, daha sonrada deneme sayılabilecek kadar üretim gerçekleştirecem. Bu işte altın kural tüm parayı harcamamak diğer bir deyişle işe giriş ve çıkışın kolay olması. İlk ürün pazarda tuttu. yerli malı olması nedeni ile dergi yayıncıları, pazardaki aktörler, ve nihai kullanıcılar ürüne karşı ilgi göstericekler. Fotoğraf sitelerinde ve forumlarında ürün konuşalacak. sonra sanal arttırma sitelerinde ürün farklı bir pazarda yerini bulacak, bu arada zaman kaybetmeden ikinci ürün tanıtılacak aynı lansman, ve üründe varsa eksik yönlerin kaldırılması ve gelişim süreci, daha sonra kafalar ve daha profesyonel kamera kullanılacılarına yönelik ürünler, İlk yurtdışı fuarı, ve fuarda onca ziyaretçiden bir adet müşteri ve fason teklifleri değerlendirilecek,Daha sonra yanal ürünlerle birlikte üretim yapabilecek ve bu ürünlerin tamamını montajlama için bir atölye, Yanal ürünlerden kastım. örneğin plasma,lcd t.v askı elemanları, ev sinema sistemleri hop. ayakları v.s. gibi. Ki Bu faaliyetler işyerinin devamını sağlamak adına yapılan geçici ürünler. Sonra ana konu olan tripod ürünleri ile ilgili yeni bir kaç model ucuz, orta,pahalı ünlü kullanıcıların tercihi şeklinde yeni ürün tanıtım ve raklamları ve daha ilerisi artık tesis diyebileceğim nitelikte ve içinde cnc kalıphaneden dik işlem merkezine kadar en iyi makinalar ve bant sistemi ile verimli yüksek kaliteli, üretim süreci(tozsuz ortamda bir chip üretim tesisi gibi). Sonra kendi markasını üreten ve sektörde söz sahibi olan sürekli yenilik ve müşteri odaklı bir marka yaratma çabaları, profesyonellerden yatırım ve büyüme stratejileri ile ilgili danışmanlık hizmetleri v.s. daha sonra dev bir marka. Bu senaryoda birçok şey eksik nedenide hiç hamle yapılmamış bir varsayımın üstüne kurulmuş olması. Ama ana adımlardan alınacak verime göre şekillenecektir. Ama bunların bu şekilde başarıyla sürdürülebilmesi çok çok düşük bir ihtimal. Ben çok inatçı birisiyimdir. Türkiyede oldukça tanınan bir tekstil markasının kurucu ortağı yurtiçi ve yurtdışında ciddi adetlerde satılmasını ve marka olma yolunda iyi mesafeler katetmesini sağlamış bir kişiyim. Hiç bir zaman yılmam. Öyleki antalya bölgesinde bir mağazaya belki 20 sefer kovulmama rağmen defalarca ziyarette bulundum. ve sonunda malımı oraya soktum ve mal müşteri ile buluştuktan sonra beni sürekli onlar aradılar. Demek istediği mal kalite müşteri talep ediyor. Buradan söyle bir şeyi söylemekte isterim. Kalite çok önemli almanların bile düşünemeyeceği kadar kaliteli olmak lazım. Netice olarak en önemli faktör benim açımdan şu. Bu yukarıdaki işlerin türkiyede herhangi bir sektörde doğru atılacak adımlarla izlenmesi, çok yüksek paralar kazanılıp çok az zahmet çekilerek yapılabilir.Ama benim gönlümden geçen tamamı yani yüzde 100 ü ithal ikamesi ile karşılanan fotoğraf sektöründe bir Türkün veya bir Türk şirketinin başarılı olabilmesidir. Bu kişinin ben yada bir başkası olması önemli değil. Bireysel kabiliyetler bakımından mükemmel olsakta sistem adamı olmayı başaramıyoruz. Amacımız sadece para kazanmak ama o

 

Tarih: 20 Kasım 2007, 12:11 - İp: 85.***.**3.104
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

size bir itirafta bulunayım..
bu itirafım sitedeki sanal karizmamı yerle bir edecek biliyorum ama "cuk" diye tabir edilen bir yeri oldu.

ortakolu son sınıfta zenit makinam için ;
otomobillerin altına takılan plastik ve hareketli bir çamurluk parçasından (bir topuz ve sıkılabilen civatalı yuvası) tahta bacaklı bir mini tripod yapmıştım.
o zamanlar basit bir tripod ortaokul öğrencisi için çok yüksek paralara satılıyordu.

 

Tarih: 20 Kasım 2007, 12:35 - İp: 88.***.**7.98