fotomkt
fotomkt (üye)
İstanbul / Amatör

Işık Çadırı Kurulumu Ve İlk Çekim Hk.

Herkese merhaba ;
Bu forumu nette yeni bir foto makinesi almak için araştırma yaparken buldum. Elime bugün ulaşan bir ürünün kurulumu ve kullanımı hakkında yardımınızı rica ediyorum.

Aşağıda resmini gördüğünüz 80x80cm ebatlarında ışık çadırı aldım. Amacım özellikle makro çekimlerde ışık sorunları olmadan güzel pozlar çekebilmek.




Öncelikle sorumu daha iyi anlamanız için ekipmanlarımı yazayım. Compact fotoğraf makinesi ( 10,2mpx - 4x optik zoom - 6.0/24.0mm 1:2.8/6.1 Lens ), basit tripod, 2 adet Ikea standart normal ampüllü masa lambası.

Gelelim sorularıma :
1- Işık çadırı resimdeki hali ile herhalde yan konumda duruyor değil mi ? ( Kumaşın buruşuk olduğu taraflar galiba yan duvarları olsa gerek )

2- Arka fon perdesinin bir yüzü parlak ve kaygan bir yapıda diğer yüzü daha mat ve pamuklu kumaş gibi. Hangi tarafı kullanırsam daha iyi sonuç alabilirim ?

3- Arka fon perdesinin katlama izlerini yok etmek için düşük ısıda ütülemek malzemeye zarar verir mi ? Farklı bir yöntem var mıdır ?

4- Aşağıdaki resimlerde çift renkli bir sonuç elde edilmiş. Ancak bu bir ışık oyunumudur yoksa photoshop gibi bir yazılım ile düzeltmeler yapılmışmıdır ?





5- Fotoğraflarım jpeg formatında. Genelde photoshop kullandıklarını okuyorum forumlarda ama hangi sebeple bu yazılıma ihtiyaç duyduklarını anlayamadım. Sizce ne gibi işlemler için gerekiyordur ?

Bu sorularımın tamamını amatör çekimlerimde kullanacağım için basit bir dille yazarsanız çok sevinirim. Yukarıdaki örneklere benzer pozlar yakalasam benim için yeterli. İleride makine değişikliği düşündüğüm için ayrı bir konuda donanım tavsiyesi almak istiyorum. Şimdilik bu sorulara vereceğiniz cevaplar yeterli olacaktır.

İlginize teşekkür ederim.
Saygılarımla.







#fotomkt' tarafından 10.11.2013 16:23:37 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 10 Kasım 2013, 00:10 - İp: 78.***.**3.215
fotomkt
fotomkt (üye)
İstanbul / Amatör

Herkese merhaba ;
Üyelerden bir cevap gelmedi ama diğer forumdan aldığım bir öneri sayesinde aşağıdaki video tutoriale ulaştım. İlgilenenler için faydalı olacağını düşünüyorum.

Işık Çadırı Kurulumu ve Çekim Teknikleri Videosu

Saygılarımla.

 

Tarih: 10 Kasım 2013, 16:25 - İp: 78.***.**3.215
azagthoth
azagthoth (üye)
İstanbul / Amatör

Ben de bu konuyla ilgili çalışma yapmak istemiştim. Işık kaynağını elde etme konusunda bazı sıkıntılarım oldu. Amatörce olacağı için yanlardan ve tepeden ışık verme konusunda bazı masraflar yapmak gerekli. Ancak bunu masa lambası ile de yapmak mümkün sanırım.

Video gayet açıklayıcı ve güzel. Paylaşım için teşekkürler.

Fotoğraflarda belirttiğiniz çift renkler genelde photoshop ile yapılır. Ancak kullanılan perde ya da arka fondan da faydalanmış olabilirler.

Fotoğraflarınızı RAW formatında çekmek Photoshop üzerinde çok daha rahat renk oyunları yapmanızı sağlar. Bu nedenle eğer kuş çekimi gibi hareketli şeyler çekmiyorsanız RAW çekerek gerekli düzenlemeleri Photoshopta yapmanız iyi oalcaktır. Photoshop kullanımının amacı fotoğrafınızda çekim sırasında yakalayamadığınız problemleri gidermektir. Bunun haricinde çeşitli efektler ya da düzenlemeler de yapabilirsiniz. Photoshop haricinde Adobe'un Lightroom'u da fotoğraf üzerinde düzenlemelere izin veriyor. Münkün olduğunca RAW çekimi yapmanı öneririm.

 

Tarih: 14 Aralık 2013, 11:33 - İp: 212.***.**5.194
  • 1