celenli
celenli (üye)
İstanbul / Meraklı

Hızlı Şarj Zararlı Mı??

yani şöyle ki zararlı diye okudum bir çok yerde ..
ben bu ara 500 ma lik bir şarj aleti buldum makineyi çalıştırmayan pilleri önce tamamen deşaj ediyor sonra dolduruyor. 2200 lük cfl pilleri 4.5-5 saatte dolduruyor..
pilin ömründe ne gibi deişiklikler olabilir.??

Tarih: 16 Temmuz 2004, 19:58 - İp: yok
chip
chip (üye)
Samsun / Amatör

Selam arkadaşlar

Benim mesleğimi ilgilendiren bir soru bu. Kesinlikle pilin üzerinde hızlı şarj (Rapid Charge) yazmıyorsa yüksek mA lı şarj cihazlarını kullanmayın. Normal piller en sıhhatlı olarak üzerindeki yazan mA değerinin 10/1 i ile şarj edilirler. Yoksa piller patlayabilir!!! Bu şaka değil dikkat edin.

Örnek 2100mA lık normal şarjlı bir pil 210mA ile şarj edilmelidir.
Benim profosyonel alanda kullandığım motorola hızlı şarj pilleri üzerindeki yazan güç değeri ile şarj edilebiliyorlar. Yaklaşık 1 saatte piller doluyor ama epeycede ısınıyorlar.

Pilin şarj durumu hızlı şarja uygun olsa dahi eğer işiniz acele değilse yavaş şarj etmekte fayda var. Atıyorum standart şarjla 700-1000 dolum yapabiliyosanız rapid şarla 500-600 dolumdan sonra piliniz iflas eder. Kabaca yemeğin pişmesi gibi hızlı şarjda haşlak olur.

En dikkat edilmesi gereken konu hangi sınıf şarj edilebilir pil olursa olsun düzenli şarj deşarj yapmak ve mümkün olduğunca şarj ve kullanım esnasında pil aşırı sıcak soğuk farklılıklarından korumak. Üreticiler her nekadar Li-ion bataryalar için hafıza efekti yoktur derlersede hikaye.

Umarım faydalı olabilmişimdir.

 

Tarih: 24 Temmuz 2004, 22:25 - İp: yok
gezgin
gezgin (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

hızlı şarj pilin ömrünü kısaltır, performansını düşürür. tamamen bitmeyen pili şarj etmek ise, (kabaca) pilin bitmemiş kısmı kadarını kaybetmek demektir.

 

Tarih: 3 Ağustos 2004, 05:12 - İp: yok
  • 1