Reklam | SSS | İletişim
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla:
Yeni Üye / Şifremi Hatırlat
Tozlaşmalar Zamanı.... - Fotoğraf: Şerafettin Çalışır DOKUNMA - Fotoğraf: Ali Tuzcu KapıdaKiler - Fotoğraf: Cemal Sepici Duel 2 - Fotoğraf: Erol Özdemir Ufkumda batmayan güneş - Fotoğraf: Bekir Karaca
27 Nisan 2024, Cumartesi

Canon EOS 60D İncelemesi

cankat35
@cankat35

Puan: 10 / 10
Canon EOS 60D

Kendi kişisel blogumda yazıdığım "Canon 60D İncelemesi" yazısını burada paylaşıyorum. Biraz uzun oldu. Okurken umarım sıkılmazsınız.

Amatör fotoğrafçılık hobisine başlayalı yaklaşık 5 yıl kadar oldu. Bu süreçte elimden değişik bir çok marka ve model fotoğraf makinesi geçti. İlk 3 yıl kompakt makinelerle, arkadaşlardan ödünç aldığım D-SLR'lerle idare ettim. Dolayısıyla makinelerle oldukça haşır neşir oldum. 2 sene kadar önce de uzun ve sancılı bir araştırma sürecinin ardından 60D almaya karar verdim. Bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen siz de benim yaşadığım bu süreci şu sıralar yaşıyorsunuzdur. Makineler hakkında epeyce bilgiye sahip olmama rağmen yine de kafamın allak bullak olduğunu hatırlıyorum. Sizlere yardımcı olmak adına 2 yıldır kullandığım 60D modelini tanıtma gereği duydum. Umarım yararı dokunur.
Bu arada yeri gelmişken değineyim. Belli marka ve modeller arasında kaldığınızda karşılaştırma yaparken insanın kafası karışabiliyor. Bunun önüne geçmeniz için önerebileceğim çok güzel bir site var: www.snapsort.com
Siteye girip istediğiniz iki modeli ayrıntılı olarak karşılaştırabilirsiniz. Hatta sizin için modelleri karşılıklı olarak puanlıyor. Birbirine göre avantajlarını ve dezavantajlarını tek tek belirtiyor.

Başlamadan yine şunu belirteyim. Eğer bu işe gerçekten yabancıysanız muhtemelen kafanızı "Canon mu Nikon mu" sorusu kurcalıyordur. Kim ne derse desin bunun net bir cevabı yok. Zaten karşılaştırma motorlarına girdiğinizde iki markanın aynı sınıf modelleri arasında çok büyük farklar olmadığını göreceksiniz.

Gelelim 60D'ye. Avantajlarına, fiyat-performans oranına bakmak gerekirse Canon'un orta sınıf kullanıcılar için ürettiği en iyi modellerden biri diyebilirim. Elinize alma fırsatı olduysa kesinlikle fark etmişsinizdir, inanılmaz ergonomik bir yapısı var. Boyutları ideal. Yani elinize aldığınızda ne oyuncak hissi veriyor ne de kocaman bir gülle taşıdığınızı düşünüyorsunuz. Tutma yerlerindeki kaydırmaz kaplama ve parmaklar için yapılmış girintili çıkıntılı gövde kullanımda çok büyük kolaylıklar sağlıyor. Dönebilir ekranı, üst gösterge ekranı(bundan bahsetme gereği duydum çünkü bir alt sınıf olan 500D-550D-600D-650D modellerine indiğinizde bu özellik yok), joystick, su terazisi ve çift teker barındırmasıyla body kullanışlılığı açısından Full Frame Bodylerin sahip olduğu hemen hemen her şeye sahip. Kullanırken üst ekran olsun, çift teker ile daha hızlı ayar yapma imkanı olsun ya da dönebilir ekranı olsun size çekimlerde inanılmaz kolaylıklar sağlıyor. Dediğim gibi bir alt seri olan 500D-550D-600D-650D sınıfının teknik özellikleri genel olarak aslında 60D'ye yakın. Çözünürlük, fps, max. ISO vs. özellikleri 60D'den çok da aşağı kalır gibi değil hani. Ama fotoğrafın başarısını sadece makinenin sensör boyutu, çözünürlük, fps yada max. ISO değerleri belirlemiyor. Sahada çekim yaparken 60D'nin sahip olduğu teknik özellikleri değil saydığım diğer özellikleri fark yaratıyor ve makineye çok daha fazla hakim olmanıza imkan veriyor. Bu da fotoğraflarınızın başarıya ulaşmasındaki en önemli etkenlerden biri. Mesela bir konserde fotoğraf çekerken makineyi yukarı kaldırıp ekranı size doğru döndürerek doğru kadrajı daha kolay yakalayabiliyorsunuz. Ya da konunuz sabit değil ve yakalamak için zamanınız darsa, çift teker ile çok daha hızlı değer verebilir, üst ekranın kenarındaki focus, drive, iso, ölçüm tuşlarıyla yapacağınız çekim için spesifik ayarları çok daha hızlı biçimde yapabilirsiniz.

Avantajlarından bahsedecek olursak yine bir alt serinin pilinden daha büyük(kapasitesi daha yüksek) bir Lityum-ion pile sahip. Flaşsız çekimlerde 900 ila 1000 kadar fotoğraf çekebiliyorsunuz. Öyle ki bazen en son ne zaman şarj ettiğinizi bile unutabiliyorsunuz. 5.3 fps çekim hızı bu sınıf bir model için oldukça iyi diyebilirim. Ekran çözünürlüğü çok iyi ve çektiğiniz fotoğrafları görüntülerken sizi büyüleyen bir renk kalitesi var. Bunun tek dezavantajı çok güzel olduğunu düşündüğünüz bir fotoğrafı bilgisayarda görüntülediğinizde hayal kırıklığı yaratması. Nikon'da böyle bir problem yok. Kameradaki görüntü ile bilgisayardaki görüntü birbirine daha yakın. Bu nedenle kendinizi sürprizlere hazırlamalısınız. Makinemiz 1920x1080 25 fps video kaydı yapabiliyor ve harici mikrofon girişi bulunuyor bu özellik kısa film gibi işlerle uğraşanlar için oldukça önemli. Tuşlara kendinize göre kısayol tanımlayabiliyorsunuz. Türkçe menü bulunduruyor. Yanında gelen boyun askısı çok kaliteli.

Ayrıca 60D aldıktan sonra makinenizin performansını arttırmak istiyorsanız "Magic Lantern" isimli Canon için üretilmiş yazılımı makinenize yükleyebilirsiniz. Makinenizin yok artık diyeceğiniz işler yapabildiğini göreceksiniz. Bununla ilgili ayrıntılı yazıya da buradan ulaşabilirsiniz.

Genel olarak 60D ile ilgili anlatmam gerekenler bu kadar. Toparlamak gerekirse;
Fiyat-performans açısından bulabileceğiniz en iyi modeller arasında olan bir model.
Bir makinenin elinize çok iyi oturmasını istiyorsanız muhtemelen makineniz 60D olacak.
Zaten geçtiğimiz yıl üst sınıf croplu makineler arasında en çok satılan iki modelden biriydi 60D. Diğeri ise Nikon D7000. Aklınız D7000'de kalmasın ona da bir bakın derim

Umarım aklınızdaki sorulara cevap bulabildiğiniz bir yazı olmuştur.

İyi günler dilerim.

Beğendiğim Özellikleri
Ergonomi, Flip out ekran, pil verimliliği, hafifliği, türkçe dil desteği

Beğenmediğim Özellikleri
Full frame olmayışı

Dijital Fotoğraf Makineleri
Tüm markalar
Canon Casio
Epson Fujifilm
General Electric Hp
Kodak Konica Minolta
Kyocera Leica
Nikon Olympus
Panasonic Pentax
Praktica Ricoh
Rollei Samsung
Sanyo Sigma
Sony  
Objektifler
Tüm markalar
Canon Carl Zeiss
Cosina Konica Minolta
Lensbaby Nikon
Olympus Pentax
Samyang Sigma
Sony Tamron
Tokina Vivitar
Zenit
» Fotoğrafça
Site Yöneticileri Uyuyor Mu?
adminMerhaba Arkadaşlar,      Sürekli eleştiriliyoruz. Taktir edilsek de genel de bu niye yok, şu niye eksik, onay niye geç gibi bir dolu sorunun muhatabı oluyoruz. Siteyle ilgili olarak bir çok konu açıldığı gibi birçok da e-mail alıyoruz. Bunların bir kısmına cevap verdiğimiz gibi b...
Devamı »
» Bizi Takip Edin!
Aktif Üye / Ziyaretçi
birgaripdino, (1)